zondag 2 juli 2017

Review: Vibravoid - A Night At The Museum + Triptamine E.P. Volume 5 (Stoned Karma Recods, 2017) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in juni 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", die tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is.

De 3LP "A Night At The Museum" start met The Beatles cover "Tomorrow Never Knows" en hierin laat Vibravoid me hun eigentijdse versie horen, die zeker niet verkeerd klinkt, maar het niet haalt bij het origineel, waarvan ik vind, dat dat de beste song is, die The Beatles ooit gemaakt hebben.
Daarna hoor ik de band "Magic Mirror" spelen en daarin laat de band me genieten van een heerlijke psychedelische progressieve rock song, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt en swingt als een trein, waarna "Alphawave / Rheinflow" volgt en de band me een lekkere swingende rock song voorschotelt, die halverwege verandert en in een rustiger tempo wordt voortgezet.
Dan krijg ik "Incense And Peppermint" te horen, waarin de band een schitterende psychedelische rock song ten gehore brengt, waarbij stil zitten geen optie is en in "Colour Your Mind" speelt de band een uitstekende progressieve rock song, die eveneens psychedelische invloeden heeft.
Kant-B start met "In-A-Gadda-Da-Vida", waarin ik een fantastische uitvoering van dit nummer voorgeschoteld krijg, inclusief de geweldige drumsolo en dit nummer wordt gevolgd door "Interstellar Overdrive" en ook hierin hoor ik de band een verrukkelijk stuk psychedelische rock spelen in een eigen interpretatie, die geen afbreuk aan het origineel doet.
De eerste van de 2 nummers van kant-C heet "Astronomy Dominé" en daarin krijg ik een geweldige progressieve psychedelische rock song voorgezet en ook "Set The Controls For The Heart Of The Sun" is een fantastische, bijna 19 minuten durende, cover van het Pink Floyd nummer, waarmee Vibravoid nogmaals benadrukt hoe sterk ze door die band beïnvloed zijn.
Kant-D bestaat uit 1 lang nummer "Ballspeaker", dat iets meer dan 23 minuten duurt heet en hierin gaat de band verder met het maken van hun progressieve psychedelische rock, die diverse prima tempowisselingen bevat.
Daarna hoor ik de 3 nummers van de E kant, te beginnen met "Black And White", een lekker in het gehoor klinkende progressieve rock song, die een wisselend tempo en ritme heeft en gevolgd wordt door "Listen Can't You Hear", een uitstekende rock song met psychedelische invloeden en "Playing With Beuys", een heerlijke swingende psychedelische rock song met een licht hypnotiserend ritme, waarmee de band me bijna 11 minuten in de ban van hun muziek houdt.
Vervolgens hoor ik op kant-F de laatste 2 nummers van het triple album, waarvan "Doris Delay" het eerste is en daarin laat de band me opnieuw genieten van een schitterende psychedelische rock song en in "Mother Sky" speelt de band een fantastische krautrock song, waar eveneens een hypnotiserend ritme in zit en hierin is de invloed van de muziek van Can sterk hoorbaar, waarna de band me tegen het einde ruimtelijke experimentele geluiden voorschotelt.

"A Night At The Museum" van Vibravoid staat vol geweldige nummers, waarmee de band me van begin tot einde in de ban van hun muziek heeft gehouden en me een prima indruk heeft gegeven, hoe de band live klinkt en ik kan dit triple album dan ook van harte aanraden aan een ieder, die van progressieve en psychedelische rock houdt.De A-kant van "Triptamine E.P. Volume 5" start met "Colour Your Mind", een lekkere swingende progressieve psychedelische rock song, die gevolgd wordt door "Playing With Beuys" in een 5 minuten durende uitvoering, die swingt als een trein.
Daarna speelt Vibravoid "Seefeel", een heerlijke psychedelische song, waarna een korte versie van "Alphawave" te horen is en hierin krijg ik een swingende rock song voorgezet en in "Rheinflow" speelt de band eveneens een verkorte uitvoering van dit nummer en hierin ligt het tempo niet al te hoog en klinkt de song vrij melodisch.
De B-kant bevat een bijna 23 minuten durende versie van "Ballspeaker", die net als op "A Night At The Museum" progressief en psychedelisch klinkt en tevens diverse tempowisselingen heeft, terwijl de muziek swingt en bij tijd en wijle experimenteel is (luister naar dit nummer via de youtbe link onder de recensie).

"Triptamine E.P. Volume 5" van Vibravoid bevat 6 lekker in het gehoor klinkende psychedelische nummers, die ik elke liefhebber van psychedelische en progressieve rock aan raadt eens te gaan beluisteren, om misschien wel tot dezelfde conclusie te komen als ik, namelijk: Geweldig!

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten