maandag 4 september 2017

Review: Philipp Rumsch - A Forward-Facing Review (Denovali Records, 2017) (Avant Garde / Minimal Music)

Philipp Rumsch, die in 1994 te Leipzig, Duitsland geboren werd, is componist, pianist en geluidsontwerper en studeerde muziek aan het Robert Schumann Conservatory tussen 2011 en 2013, waarbij hij speciaal getraind was in piano, zowel in het klassieke als populaire genre en in het componeren daarvan.
In 2014 werd hij aangenomen bij het junior ontwikkelings programma aan de academie voor muziek en theater "Felix Mendelssohn Bartholdy“ te Leipzig.
Sinds oktober 2013 studeerde hij jazz piano te Leipzig en van 2016 tot 2017 studeerde hij Music Performance aan Rhythmic Music Conservatory te Kopenhagen in Denemarken.
Naast zijn conceptionele werk, waarin hij minimale muziek, pop en elektronische muziek in een akoestisch en orkestraal formaat over brengt, concentreert hij zich vooral op zijn solo project van elektro akoestische muziek.
Vanuit die visie heeft hij zijn EP "A Forward-Facing Review" opgenomen, waarbij hij zich heeft laten inspireren door onder andere: Morton Feldman, Giacinto Scelsi, Elaine Radique en de muziek van William Basinski, Tim Hecker, Brian Eno en Ben Frost.
Daarbij gebruikte hij alleen akoestische en elektronische toetsenbord instrumenten zoals piano, Fender Rhodes en diverse synthesizers, waarna hij ze via de computer manipuleerde, waarbij het resultaat is vastgelegd in 2 delen; "Part I" en Part II.
De EP verschijnt 18 september 2017 via het Denovali Records label, die in januari 2018 ook zijn volgende uitgave "Reflections" zal uitbrengen, waarop hij met een uit 12 personen bestaand ensemble muziek maakt.

In "Part I", dat bijna 10 minuten duurt hoor ik Philipp een rustig eentonig, licht hypnotiserend, stuk elektronische muziek maken, dat tevens zware piano klanken bevat en iets over de helft van het nummer aanzwelt, een dreigend ritme krijgt, dat invloeden uit krautrock en avant garde heeft, tegen het einde weer rustiger wordt en door gaat in "Part II", dat iets meer dan 10 minuten duurt,
Daarin schotelt hij me, in een rustig gespeeld tempo, een lekker in het gehoor klinkend eentonig piano werkje voor, dat onder begeleiding van ruimtelijke geluiden tot het einde toe volgehouden wordt. (luister naar een gedeelte van dit nummer naar de soundcloud link onder de recensie)

"A Forward-Facing Review" van Philipp Rumsch bevat 2 uitstekende nummers, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik kan liefhebbers van minimal music en avant garde aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via  www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten