maandag 16 juli 2018

Review: Icarus Peel's Acid Reign - The Window On The Side Of Your Head (Mega Dodo Records, 2018) (Progressieve Psychedelische Rock)

Icarus Peel uit Devon, Engeland, maakte in 2009 zijn eerste solo CD album, getiteld "Tea At My Gaffe", die in 2010 gevolgd werd door "The Sunflower Army" en in 2013 door "Sing!".
Ook maakte hij in 2013 met de band The Honey Pot, die hij in 2010 oprichtte, het album "To The Edge Of The World" voor het Mega Dodo label en onder de naam Crystal Jacqueline And The Honey Pot, verscheen er een dubbele 7" vinyl single bij het Fruits De Mer label in 2014 en verder kwam er een song van de band op het album "Home For Christmas", waarvan de opbrengst voor een goed doel was.
Met Mordecai Smyth maakte Icarus Peel in 2014 de gelimiteerde 10" vinyl split LP "Barnburner" (Mega Dodo Records), waarbij elk 3 nummers speelt en de LP op blauw vinyl in een oplage van 250 stuks geperst is, waarvan de eerste 100 vergezeld zijn gegaan van een A3 kleuren poster + sticker.
Ook zijn album "Forget-Me-Not Under Pussy Willow", dat 7 oktober 2016 via het Mega Dodo Records label verscheen, werd in een gelimiteerde editie van 250 stuks 180 gram zwart vinyl op LP uitgebracht en er verscheen een zeer beperkte oplage van 100 stuks als 4CD in een handgemaakte, individueel genummerde houten doos, die de geremasterde versies van "Tea At My Gaffe", "The Sunflower Army" en "Sing!" plus zijn album "Forget-Me-Not Under Pussy Willow" bevat.
Op 12 mei 2018 vierde het Fruits De Mer Records label zijn tiende verjaardag in de King Arthur Pub te Glastonbury, waar The Honey Pot, Tir Na NÓg, Icarus Peel's Acid Reign, Anton Barbeau, Mark McDowell en Magic Bus optraden en speciaal daarvoor schreef Icarus Peel de song "Shining Diamonds" voor The Honey Pot.
Deze is samen met het nummer "Half Space" van Icarus Peel's Acid Reign in een zeer beperkte oplage van 80 stuks in een metalen kan op 5" single uitgebracht en werd tijdens het optreden verkocht.
Icarus Peel's Acid Reign bestaat uit: Icarus Peel - zang en sologitaar, Andy Budge - basgitaar en Brian Rushbrooke (The Crystal Jacqueline Band) - drums.
Op 27 juli 2018 verschijnt het album "The Window On The Side Of Your Head" van Icarus Peel's Acid Reign via het Mega Dodo Records label en deze wordt in een beperkte oplage op 180 gram geel vinyl uitgebracht, tevens in een beperkte oplage op CD in een metalen kan en als digitale download.
Opmerkelijk is, dat de nummers van de LP en CD in een andere volgorde staan en dat de CD een nummer extra bevat, plus een langere versie van "Eyes Of Insomnia", dat een intro heeft.

De CD, die 11 nummers bevat, start met "Eel Plurr", waarin ik een fantastisch kort, maar heftig, stukje gitaarspel voorgezet krijg, dat gevolgd wordt door "Somewhere Far From Anywhere", een schitterende progressieve psychedelische rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Midnight Moonight" to horen en daarin speelt de band opnieuw een heerlijke swingende progressieve rock song, die een aanstekelijk ritme heeft, waarna "Marley’s Chains" volgt en de band me verrukkelijke rock song voorschotelt, die een licht hypnotiserend ritme heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna ik "Gazing Up At Jimi" (niet op LP) hoor en de band een lekker in het gehoor klinkende song speelt, die enkele prima tempowisselingen bevat.
In "Be Calm, Becalmed" laat Icarus Peel's Acid Reign me genieten van een prachtige rustige licht psychelische pop song, die na enkele minuten iets meer tempo krijgt, waarbij de muziek een progressief karakter krijgt en in het instrumentale "Let’s Get It Together" verrast de band me door het gebruik van een sitar, waardoor de muziek een psychedelisch tintje krijgt.
Dan krijg ik "Way Out West" voorgezet en hierin speelt de band een aanstekelijke swingende rock song in een vrij hoog tempo, waarbij stil zitten geen optie is en dit nummer wordt gevolgd door "Eyes Of Insomnia", dat rustig start en na iets meer dan een minuut over gaat in een uitstekende progressieve rock song, die swingt.
verder hoor ik "Falling All Around", een geweldige swingende rock song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, enkele subtiele tempowisselingen heeft en
me terug voert naar de begin jaren 70, waarin bands als Cream, Jimi Hendrix Experience, Taste, Groundhogs en anderen actief waren.
Vervolgens hoor ik laatste nummer, dat "The Sun Will Leave You Cold" heet en daarin krijg ik een schitterende song voorgeschoteld, die diverse tempowisselingen bevat, spannend en progressief klinkt en swingt, waarbij invloeden uit de jaren 70 opnieuw sterk naar voren komen, middels heerlijk gitaarspel.

"The Window On The Side Of Your Head" van Icarus Peel's Acid Reign is een genot om te beluisteren en ik kan iedere liefhebber van progressieve psychedelische rock en begin jaren 70 muziek deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten