maandag 16 juli 2018

Review: Yuka & Chronoship - Ship (OMP Company/Cherry Red Records, 2018) (Symfonische Rock)

Yuka & Chronoship is een Japanse progressieve rock band, die in 2009 door tekstschrijfster, zangeres en keyboards speelster Yuka Funakoshi werd opgericht en verder bestaat uit: Takashi Miyazawa - sologitaar, Shun Taguchi - basgitaar en Ikko Tanaka - drums en elektrische drums.
De band liet zich muzikaal inspireren door de muziek van de progressieve rock bands uit eind jaren 70.
Hun debuut album "Water Reincarnation" verscheen in juni 2011 via het Franse Musea records label en werd in april 2013 gevolgd door "Dino Rocket Oxygen" (Musea), waarvan de hoes door Roger Dean ontworpen werd, terwijl de albums in 31 landen werden uitgebracht.
Door hun live optredens zag de band hun populariteit steeds meer groeien en werd er onder andere opgetreden in Marseille, Frankrijk tijdens het Prog Sud festival in 2013, het Festival Crescendo in 2014 te Saint Palais Sur Mer in Frankrijk en het tweedaagse Prog+1 festival te Verona, Italië in 2015.
Hun derde album, "The 3Rd Planetary Chronicles" werd 25 september 2015 door het Cherry Red Records label uitgebracht en "Ship", dat eveneens via Cherry Red Records werd uitgebracht, is hier dus de opvolger van.
Vermeldenswaardig is nog, dat Hiroyuki Izuta en Sonja Kristina (Curved Air) als gast zanger en zangeres meespelen en logo design door Roger Dean is ontworpen.

Het album, dat 11 nummers bevat, start met "The Argo Suite", die uit 7 delen bestaat en daarvan is "Tears Of The Figurehead" het eerste en daarin hoor ik de band een prachtige korte rustige song spelen, waarbij de zang (van Sonja) en het pianospel voor het geheel zorgen.
Daarna krijg ik "The Ship Argos"voorgeschoteld en hierin speelt de band een geweldig symfonisch rock nummer, dat diverse tempowisselingen heeft en bij tijd en wijle opzwepend klinkt en dit nummer wordt gevolgd door "Landing", een schitterend swingend nummer, dat een aanstekelijk ritme bevat, waarbij stil zitten geen optie is.
In "Golden Fleece" zet de band me een heerlijk nummer voor, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een terugkerend ritme heeft, waardoor ik opnieuw  begin mee te bewegen en in "A Dragon That Never Sleeps" brengt de band een fantastische mix van symfonische rock, progressieve rock en funk ten gehore, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
Dan schotelt Yuka & Chronoship me "Islands In The Stream" voor en hoor ik ook nu weer een uitstekend stuk symfonische rock, dat diveres subtiele tempowisselingen heeft, waarna "Return" volgt, een kort swingend nummer, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
Vervolgens krijg ik "The Airship Of Jean Giraud" te horen en ook daarin laat de band me genieten van hun schitterende symfonische rock, die swingt, diverse tempowisselingen heeft en erg aanstekelijk klinkt en dit wordt gevolgd door "Visible Light", een swingende mix van orkestrale muziek, symfonische rock en dance, die in het Japans gezongen wordt en ook nu weer, verscheidene tempowisselingen heeft, waardoor het nummer spannend blijft.
Verder hoor ik "Old Ship On The Grass", een verrukkelijk vrolijk klinkend nummer, dat een hoog meedans gehalte heeft en dat folk invloeden bevat en "Did You Find A Star?", een schitterend rustig nummer met zang van Hiroyuki en hierin verandert de muziek halverwege tijdelijk en krijg ik een rustig progressief stuk te horen, dat terug keert naar het begin van de song.

"Ship" van Yuka & Chronoship is net als hun vorige albums een fantastische plaat geworden, die vol heerlijke symfonische rock staat en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan iedere liefhebber van deze muzieksoort.(luister naar gedeeltes van de nummers via de youtube link onder de recensie)

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten