zondag 29 juli 2018

Review: Marchesi Scamorza - Gemini (Prosdocimi Records / PMS Studio, 2018) (Symfonische Progressieve Rock)

In mei 2009 besloten Enrico Bernardini - zang en akoestische gitaar, Lorenzo Romani - sologitaar, mandoline en keyboards, Paolo Brini - basgitaar, Chiara Scaglianti - keyboards en Alessandro Padovani - drums te Ferrara, Italië, een uniek project te starten, onder de naam Marchesi Scamorza.
Na een zomer lang covers te hebben gespeeld, vonden ze het tijd zelf nummers te gaan schrijven en dat resulteerde in hun eerste eigen song "L’Uomo Dall’Ombra Lunga".
In het begin van de zomer van 2010 verliet Chiara de band en werd vervangen door Enrico Cazzola, die de band muzikaal naar een hoger niveau bracht en in 2011 bracht de band 3 eigen nummers op de EP "Sentieri Di Carta" uit.
De band begon in februari 2012 te werken aan hun debuut album "La Sposa del Tempo", dat 8 nummers plus een intro bevat, waarna de band in de zomer van dat jaar de eerste prijs tijdens San Patrizio Rock contest behaalde.
Hun in oktober 2012 verschenen debuut CD, die via het Synphonic label werd uitgebracht, kreeg positieve recensies uit Italië en van daar buiten, waarna de band de video van het nummer "Autunno" op nam.
Marchesi Scamorza begon in 2013 vervolgens door Europa te toeren, dankzij Marco Bernar van het Franse Musea Records label en het Finse Colossus Project, die in contact met hen gekomen waren voor het maken van een nummer, dat gebaseerd was op het boek "Decamerone" van Giovanni Boccaccio.
Nadat het album "Colossus Project - Decameron" verscheen, werden ze opnieuw benaderd om nog een nummer op te nemen voor het  tweede deel van dit project, de 4CD "Colossus Project - Decameron: Ten Days In 100 Novellas - Part II", waarin een unieke combinatie van muziek en literatuur gemaakt werd.
Ook nam de band in november 2014 hun tweede CD "Hypnophonia" op, die in november 2015 is verschenen via het Ma.Ra.Cash Records label en, net als de nummers voor het Colossus Project, in Mike 3rs's Prosdocimi Studio werd opgenomen.
Hun album "Gemini", dat 12 nummers bevat en in juni 2018 via PMS Studio werd uitgebracht is dus het derde album van de band, die uitgebreid is met zanger Enrico Bernardini.

Het eerste nummer van het album heet "Prendi, Rispondi, Pesa, Vuota" en daarin hoor ik de band met een stukje avant garde beginnen, dat na ongeveer 1 minuut over gaat in een schitterende symfonische progressieve rock song, waar enkele prima tempowisselingen in zitten en dit nummer wordt gevolgd door "Abat-Jour", een korte psychedelische avant garde song.
Daarna zet de band me "Ho Sentito Il Vuoto" voor, waarin ik een prachtige afwisselende rock song hoor, die gevolgd wordt door "Specchio", een swingende mix van disco en rock, die zeer dansbaar is en in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
In Ricordi" brengt de band een zeer mooi rustig stukje gitaarspel ten gehore, waar halverwege de rest van de instrumenten aan toegevoegd worden, zodat er een heerlijk geheel ontstaat en in "Diario" schotelt Marchesi Scamorza me opnieuw een fantastische symfonische progressieve rock song voor, waarin diverse tempowisselingen zitten.
Dan volgt "Crepe Sulla Testa", waarin de band een progressief rock nummer speelt en hierin is ook plaats om te experimenteren (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "Oltre Lo Specchio" te horen is, dat rustig begint en halverwege verandert in een prima rock song, die enkele tempowisselingen bevat.
Vervolgens laat de band me genieten van "Urla, Ricorda, Pensa, Sogna", een lekkere afwisselende symfonische rock song, die een swingend dansbaar ritme heeft en gevolgd wordt door "Notte Senza Fine", een rustig startend instrumentaal nummer, dat progressieve jazz invloeden heeft.
Verder hoor ik "All'Ombra Della Lotta", een schitterende spannende progressieve rock song, die diverse tempowisselingen heeft en "Silenzio Addio", een mooie rustige pop song

"Gemini" van Marchesi Scamorza staat vol uitstekende progressieve symfonische nummers, die lekker klinken en ik kan iedere liefhebber van zowel symfonische, als progressieve rock, deze schijf dan ookk ten zeerste aanraden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten