zondag 6 oktober 2019

Review: Electric Litany - Under A Common Sky (Inner Ear Records / One RPM / Apollon Records, 2019) (Melodische Pop / New Wave)

In het voorjaar van 2007 werd in noord Londen, Engeland de band Electric Litany opgericht door Alexandros Miaris - zang, sologitaar, piano en synthesizer, die uit Corfu, Griekenland naar Londen was verhuisd en samen met Richard Simic uit Devonshire, Engeland, die drums, percussie en Kretenzer luit speelde, de band vormde.
Via een advertentie kwam basgitarist Duane Petrovich, uit Texas, Amerika bij de band en als laatste lid werd Benjamin Prince - synthesizer en piano aangetrokken.
Na een degelijk repertoire opgebouwd te hebben, begon de band al snel met optreden en hun eerste demo's werden in een oude pub, genaamd Fallen Angel, opgenomen, die al snel tot een illegale studio werd omgebouwd en als oefenruimte gebruikt werd.
In de loop der jaren bouwde de band, door hun karakteristieke geluid, een goede live reputatie op en kreeg een aardige schare fans.
Vanaf 2009 begon de band te werken aan hun debuut album, waarvoor de opnamen plaats vonden in een verlaten kerk uit 1895, die een erg goede akoestiek had.
Het kostte de band slechts drie dagen om alle nummers op te nemen en kort daarop kreeg de band een contract bij het Griekse Inner Ear Records label, die hun debuut album "How To Be A Child And Win The War" in februari 2010 uitbracht, waarna de band enkele live optredens in Griekenland deed.
In 2012 nam Electric Litany contact op met de legendarische producer Alan Parsons, die na hun album "How To Be A Child And Win The War" beluisterd te hebben er mee instemde met de band te gaan samenwerken.
De opnamen voor hun album "Enduring Days You Will Overcome", die in 2014 als CD, LP en digitaal album door het Inner Ear Records label is uitgebracht, vonden plaats in diverse studio's in Londen, op het platteland van Wales en op het eiland Corfu, terwijl de mastering gedaan werd in de Abbey Road Studio's te Londen.
Hun in 2016 verschenen EP, "Love", waarop Alex Deligiannidis als hun nieuwe basgitarist te horen is, werd in de Foel Studio's te Wales, Dadas Studio's te Londen, Shelter Studio´s te Londen en B.K. Studio´s te Athene opgenomen onder leiding van George Botis in samenwerking met Alan Parsons en in de Abbey Road Studio´s te Londen gemasterd door Sean Magee.
Op 27 september 2019 verscheen hun derde album "Under A Common Sky", waarop 9 nummers staan, via Inner Ear Records, One RPM en Apollon Records als LP, CD en digitale download.

Het eerste nummer van het album heet "Azure", dat in april 2019 als digitale single werd uitgebracht en hierin speelt de band een prachtige rustige mix van elektro en melodische muziek, die zang bevat met opera invloeden en gevolgd wordt door "CFU", een geweldige swingende elektro song, waar een terugkerend drums ritme in zit, Zuid-Afrikaanse invloeden van Paul Simon's album "Graceland" en progressieve rock invloeden bevat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgen de aankomende singles "Sealight", een mooie, vrij rustige, melodische elektro pop song en "England", een uitstekende mix van new wave en melodische pop, die een vertraagde disco klap en een dansbaar ritme heeft.
In "Bedroom" schotelt Electric Litany me een heerlijke rustige pop song voor, die enkele tempowisselingen en invloeden van new wave heeft en in "Refugee (Under A Common Sky)", dat ook op single verschijnt, krijg ik opnieuw een lekkere swingende uptempo new wave song te horen, die tempowisselingen heeft.
Dan volgen "The 7th Goodbye", een schitterende song met wisselende tempo's en invloeden van OMD, "Embark", en ook in dit nummer speelt de band een uptempo new wave song, waarna het laatste nummer van de plaat volgt, getiteld "The World Is Changing While You Sleep", een fantastische rustige melodische song, die enkele tempowisselingen heeft en smooth jazz invloeden bevat.

"Under A Common Sky" van Electric Litany is net als voorgaande albums een uitstekende plaat, die vol staat met prima melodische new wave songs en ik kan liefhebbers van beide genres dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten