zondag 3 november 2019

Review: Beatgum - Good To Be Here (Moosejaw Music, 2019) (Pop)

Beatgum werd in 2015 in Alkmaar, Nederland opgericht en bestaat uit: John Hollenberg - zang, Gerben van der Veen - sologitaar, Daan Baars - basgitaar, Pelle de Leeuw - keyboards en Matthijs Amment - drums.
De band, die eerder als tribuut band van David Bowie onder de naam Run Bowie Run optrad, veranderde in 2016 van naam in Beatgum en ging zich meer toeleggen op het maken van eigen nummers.
Dat resulteerde erin, dat de band 9 maanden met Emil Den Tex aan hun debuut album werkte, dat 28 september werd gepresenteerd in "De Taverne" te Bergen en in een beperkte oplage van 300 stuks als LP en als CD in eigen beheer werd uitgebracht.

Het eerste nummer van het album is tevens de eerste single van de band en heet "Daily Reminder", waarin de band een heerlijke pop song speelt, die een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en diverse subtiele tempowisselingen bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "Same Page" volgt en hierin speelt de band een swingende uptempo mix van pop en disco, waarbij stil zitten geen optie is.
Daarna zet Beatgum me "Big World" voor en krijg ik een uitstekende uptempo rock song voorgezet, die symfonische invloeden heeft en deze wordt gevolgd door "Good To Be Here", een mooie song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele tempowisselingen heeft.
In "Morning" schotelt de band me een dansbare uptempo song voor, die een disco ritme en een terugkerend ritme heeft, die tegen het einde even onderbroken wordt en een gesproken woord bevat, om na koprte tijd weer verder te gaan in het swingende ritme en in de tweede single, "Hot Skiing" hoor ik de band een geweldige rock song spelen, die swingt, een terugkerend ritme heeft en in rust eindigt.
Dan brengt de band "Hurry Up Slowly" ten gehore en daarin begint de melodische muziek in een niet al te hoog tempo, die langzaam iets meer snelheid krijgt, om vervolgens weer langzamer te worden, waarna er weer in een hoger tempo gespeeld wordt en er licht symfonische invloeden bijgevoegd worden en dit nummer wordt gevolgd door "Song For You", een schitterende song met een aanstekelijk dansbaar ritme, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen heeft.
Verder hoor ik "The Heist", een afwisselende song, die invloeden van de jaren 50 muziek heeft en "Cavalry" en ook in dit nummer speelt de band weer een lekkere swingende rock song, die tempowisselingen heeft en een aanstekelijk meedein gehalte bevat, waarbij het moeilijk is om niet in beweging te komen.

"Good To Be Here" van Beatgum is een uitstekend debuut album, dat vol swingende nummers staat en ik kan liefhebbers van de betere pop deze schijf dan ook ten volle aanraden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten