zondag 15 augustus 2021

Review: Dumbsaint - Panorama, In Ten Pieces (Bird's Robe Records, 2021) (Post-Rock)

Dumbsaint uit Sydney, Australië werd in 2007 opgericht en bestaat uit: Ron Prince - sologitaar, James Thomas - basgitaar en Nick Andrews - drums.
De band bracht in 2012 hun debuut CD album "Something That You Feel Will Find Its Own Form", via Bird's Robe Records uit, dat op 14 mei 2021 door dit label werd heruitgebracht, na aanleiding van het 10 jarige bestaan van Bird's Robe Records.
Daarna verschenen: "The Auteur" (digitaal album, 4 september 2013), "Disappearance In A Minor Role - Part III: Celeste" (digitale EP, 14 maart 2014), "Disappearance In A Minor Role - Part II: Sara"(digitale EP, 30 mei 2014), "Disappearance In A Minor Role - Part I: Gabrielle", (digitale EP, 8 augustus 2014), "Disappearance In A Minor Role"(digitaal album, 8 augustus 2014), "Panorama, In Ten Pieces" (2LP in een beperkte oplage van 250 stuks op 180 gram doorzichtig blauw vinyl, 2 LP in een beperkte oplage op 180 gram zwart vinyl, als 2LP+CD in een zeer beperkte oplage van 30 stuks op 180 gram zwart of doorzichtig blauw vinyl, als CD in een  beperkte oplage en als digitale download, 7 augustus 2015) en "Another Scene" (digitale single, 30 oktober 2017).
Het album "Panorama, In Ten Pieces", dat 10 nummers bevat, verschijnt 28 augustus 2021 nogmaals via Bird's Robe Records als 2LP, als CD en als digitale download.

De plaat begint met "Low Visions", waarin Dumbsaint een prachtig zwaar post-rock nummer in een traag tempo speelt, dat na enkele minuten over gaat in een sneller tempo met heavy rock invloeden en tempowisselingen, om tegen het einde helemaal te veranderen in een stukje heavy rock, dat over loopt in "Communion", een mix van post-rock en heavy rock met een gemiddeld tempo, dat subtiele tempowisselingen en een aanstekelijk ritme bevat, waarna "Love Thy Neighbour" volgt, een uitstekend post-rock nummer in een niet al te hoog tempo en een tempowisselingen en een terugkerend ritme.
Daarna volgen "(Partition)", een kort zwaar nummer in een traag tempo en melodische invloeden, "Cold Call", een heerlijk uptempo nummer met heftige drumspartijen en "Graceland", een geweldig post-rock nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.
In "Long Dissolve Temps Mort" zet Dumbsaint me een fantastisch post-rock nummer in een gemiddeld tempo voor, dat melodische invloeden en een aanstekelijk ritme met diverse tempowisselingen bevat en in "Neighbour (Reprise)" krijg ik een kort licht experimenteel nummer in een gemiddeld tempo te horen, dat een terugkerend ritme heeft.
Verder volgen "Of No Return", een vrij zwaar klinkend nummer met een gemiddeld tempo, dat langzamerhand iets meer snelheid krijgt, waardoor de muziek gaat swingen, bij tijd en wijle vrij heftig klinkt en tempowisselingen heeft en "Barren Temples", een mooi vrij rustig nummer met een licht hypnotiserend terugkerend ritme.

"Panorama, In Ten Pieces" van Dumbsaint staat vol puike post-rock nummers, waar ik van begin tot einde van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van deze muzieksoort dan ook aan eens te gaan luisteren naar deze schijf.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
1 opmerking:

  1. Thank you for the kind review! We're glad you enjoyed the album :) -- Michael from Dumbsaint

    BeantwoordenVerwijderen