maandag 2 augustus 2021

Review: Maat Lander - Elements: Air (Clostridium Records, 2021) (Spacerock)

Maat Lander is een Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, synthesizer en effecten, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar, akoestische gitaar en effecten en Ivan Fedotov (Vespero) - drums en percussie.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun tweede album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.
De band heeft samen met Öresund Space Collective uit Denemarken / Zweden een split album opgenomen, die in maart 2017 via het Clostridium Records label in een beperkte oplage van 222 stuks op zwart en 111 stuks op 180 gram gekleurd vinyl verscheen.
De muziek van Maat Lander werd tussen september en december 2016 in de VMS Studio te Astrakhan en de Rushus Studio te Moskou opgenomen en gemixt en gemasterd door Ilya Lipkin.
Het album van de band "Season Of Space. Book #1" is de opvolger van "The Birth Of Maat's Galaxy" en is het tweede deel uit de serie "Season Of Space".
De plaat verscheen in november 2017 eveneens via Clostridium Records en werd in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl geperst, dat vergezeld ging van een boekje en tevens verscheen het album op CD.
Op het album spelen de gastmuzikanten Dr.Space - synthesizer (1 nummer) en Andrei Solovyov - trompet (1 nummer) mee en vermeldenswaardig is ook, dat de CD 3 bonus nummers bevat.
Op 5 november 2018 bracht de band hun album "Season Of Space. Book #2" als LP, CD en digitale download uit op het Clostridium Records label.
25 Oktober 2019 verscheen er een split album van Maat Lander en Sounds Of New Soma via Tonzonen Records, simpelweg getiteld: "Maat Lander & Sounds Of New Soma" en deze werd als LP in een beperkte oplage uitgebracht, als CD en als digitale download, waarna de digitale single "Air Session • Chapter 1" op 21 augustus 2020 volgde en op 28 september bracht Fruits De Mer Records Maat Lander's nummer "Ocean Of Tenderness", dat oorspronkelijk van Ashra is, op de compilatie LP "Head In The Clouds" uit, waarna de band op 7 december 2020 met nog een nummer op een Fruits De Mer Records compilatie verscheen, getiteld "Neon Lights" (oorspronkelijk van Kraftwerk).
De band bracht op 14 juli 2021 het album "Elements: Air" via Clostridium Records als cassette uit in een zeer beperkte oplage van 50 stuks en als digitale download, waarbij vermeldenswaardig is, dat dit de eerste is van een serie, die opgedragen is, aan de elementen waaruit wij zijn opgebouwd. 

Het album, dat 6 nummers bevat, begint met "Mercury", waarin Maat Lander een geweldig snel spacerock nummer ten gehore brengt, dat subtiele tempowisselingen heeft, enkele minuten voor het einde melodische invloeden bijgevoegd krijgt en swingt als een trein, waarna "Maat’s First Alchemical Experiment (Chapter #1)" volgt en de band een schitterende uptempo mix van space- en krautrock speelt, die een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft en tempowisselingen bevat.
Daarna volgen "Aether", een uptempo mix van dance, spacerock en elektronische rock met een zeer aanstekelijk dansbaar ritme en subtiele tempowisselingen en "Geocentric Mode", een fantastisch nummer, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en invloeden uit de muziek van Pink Floyd heeft en een terugkerend ritme bevat, dat lichte bluesrock invloeden bevat.
In "Soul Of Cosmos" laat Maat Lander me genieten van een verrukkelijk spacerock nummer met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar terugkerend ritme en in "Sylph’s Breath" krijg ik een prachtig rustig nummer met klassieke elementen voorgeschoteld, dat na enkele minuten tijdelijk ruimtelijk wordt, om dan weer terug te keren naar het begin tempo en ritme.

"Elements: Air" van Maat Lander is een uitstekende uitgave, die vol heerlijke nummers staat, waar ik van begin tot einde erg van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van spacerock dan ook zeer aan.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten