zondag 31 juli 2022

Review: Amon Düül - Paradieswärts Düül (OHR Records, 1970/2022) (Progressieve Rock / Psychedelische Rock)

Amon Düül uit München, Duitsland, werd in 1967 onder de naam Münchner Kommune opgericht en sinds 1968 ging de band verder onder de nieuwe naam, die voor enige verwarring zorgde, want inmiddels hadden 3 leden zich afgesplitst en noemden zich Amon Düül II.
De band bracht hun debuut album "Psychedelic Underground" in 1969 uit en deze werd gevolgd door: "Collapsing/Singvögel Rückwärts & Co." (1969), "Paradieswärts Düül" (1970), "Disaster" (2LP, 1972) en "Experimente" (2LP, 1983)
Amon Düül bestond ten tijde van het album "Paradieswärts Düül" uit: Eleonora Romana Bauer (Ella) - harp en zang, Klaus Esser (Lemur) - drums, zang en fuzzgitaar, Ulrich Leopold – basgitaar, zang, piano en sologitaar, Rainer Bauer (Dadam) – sologitaar, zang en basgitaar, Hansi Fischer - dwarsfluit en bongo's, Angelika Filanda (Noam) - Afrikaanse drums en Helge Filanda – drums.

De heruitgave van het album "Paradieswärts Düül", dat 5 nummers bevat, werd overgenomen van de originele analoge banden en in Dierks Studios door Dieter Wegner opnieuw gemasterd en begint met het iets meer dan 17 minuten durende "Love Is Peace", waarin Amon Düül een schitterend progressieve rock song ten gehore brengt, die in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld, psychedelische folk invloeden en een terugkerend ritme heeft, halverwege licht experimenteel wordt, om dan over te gaan in een licht Oosters ritme.
Daarna volgt "Eternal Flow", een fantastisch rustig instrumentaal psychedelisch nummer met een aanstekelijk terugkerend ritme.
In "Snow Your Thurst & Sun Your Open Mouth" laat Amon Düül me genieten van een prachtig nummer met een gemiddeld tempo, dat een terugkerend ritme heeft en iets over de helft van het nummer in een langzamer tempo over gaat, waarin de muziek meer psychedelisch wordt.
Dan volgt "Paramechanische Welt", een geweldig psychedelische song met een gemiddeld tempo en een terugkerend dansbaar ritme, dat lichte Afrikaanse invloeden bevat.
Verder hoor ik de Engelstalige uitvoering van dit nummer, getiteld "Paramechanical World", die in 1970 op single zou verschijnen en hierin krijg ik een trage song te horen, die een terugkerend ritme bevat.

"Paradieswärts Düül" van Amon Düül bevat 5 verrukkelijke nummers, waar ik vanaf de begin tonen erg van genoten heb en ik kan deze schijf dan ook sterk aanbevelen aan liefhebbers van zowel progressieve als psychedelische rock.(luister naar dit album via de youtube link onder de recensie) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten