zondag 9 oktober 2022

Review: Billy Childish & The Singing Loins - At The Bridge (Damaged Goods Records, 2022) (Folk)

Billy Childish (die geboren werd als Steven John Hamper) uit Chatham, Kent, Engeland is kunstschilder, auteur, poëet, fotograaf, filmmaker, zanger en gitarist.
Hij speelde in diverse bands, waaronder: The Chatham Singers, Thee Mighty Caesars, The Delmonas, The Pop Rivets, Thee Milkshakes, Thee Headcoats, The Vermin Poets, The Spartan Dreggs, Wild Billy Childish & the Blackhands en The Musicians Of The British Empire, die verschillende muziekstijlen speelden zoals: garage rock, punk, rock & roll, blues, folk, klassiek /experimenteel, gesproken woord, kinderliedjes en surf.
Samen met Charles Thomson richtte hij in 1999 The Stuckism Art Movement op, dat hij in 2001 verliet, om zich verder in de kunstwereld te ontwikkelen en in juli 2014 werd hij genomineerd voor de  Doctor Of Arts Degree van de universiteit van Kent, terwijl hij tevens les geeft aan Rochester Independent College.
Sinds 1979 brengt hij albums uit, zowel solo als met zijn bands en er verschenen reeds 118 albums van hem op die manier.
Voor de band The Singing Loins, die bestaat uit: Chris Broderick - zang, mondharmonica en percussie en Chris 'Arfur' Alan - sologitaar, banjo, zang en autoharp, nam hij in 1991 en 1993 de LP albums "Songs For The Organ" en "Steak And Gravy" in zijn badkamer te Rochester op en deze verschenen via het Hangman Records label, waarna hij samen met het duo in 1993 het album "At The Bridge" uitbracht via Hangman's Daughter, waarna The Singing Loins weer hun eigen weg gingen en de albums: "Songs To Hear Before You Die" (CD, LP, 2005), "The Drowned Man Resuscitator" ‎(CD, LP, 2007), "Unravelling England" (CD, LP, 2009), "Stuff" (CD, LP, 2011) en "Here On Earth"(CD, LP, 2012) van het duo verschenen via Damaged Goods Records.
Omdat in 2021 bij zanger Chris Broderick bloedkanker geconstateerd werd, liet hij Arf weten om door te gaan met de groep, waarna hij in januari 2022 overleed.
Als eerbetoon maakten Arf en Billy samen met drummer Loin Rob de 7" single "Song Of The Medway", die op 23 september 2022 via Damaged Goods Records op zwart vinyl verscheen en de terugkeer van The Singing Loins inluidt.
Ook bracht Damaged Goods Records de LP her persing uit van het album "At The Bridge" uit 1993, dat 14 nummers bevat en op 23 september 2022 verscheen.

Het album start met "The Bitter Cup", waarin Billy Childish & The Singing Loins een mooie rustige folk song met een terugkerend ritme en Ierse invloeden, die aanzetten tot meedeinen en deze wordt gevolgd door "Pocahontas Was Her Name" eveneens een vrij langzame folk song, waarbij het heerlijk is aan een lekkere pint Guinness te zitten (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "The Hanged Man's Dance", een lekker in het gehoor klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme.
Daarna volgen "You Make Me Die", een geweldige swingende song met wisselende tempo's, die aanzet tot dansen, "I Don't Like The Man That I Am", een song met een niet al te hoog tempo met folk en country invloeden en "The Double Axe", een schitterende song met een aanstekelijk dansbaar ritme en een hoog meezing gehalte.
In het titel nummer "At The Bridge" zet Billy Childish & The Singing Loins me een song met een gemiddeld tempo voor, die aanzet tot meezingen, in "Every Bit Of Me" krijg ik een aanstekelijke dansbare song te horen en in "Somebody Else" laat de band me genieten van een korte folk song, die me doet meedeinen.
Dan volgen "The Ferry Man (Zeebrugge)", een verrukkelijke folk song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme, "One Day You Die", eveneens zo'n heerlijke aanstekelijke song, die aanzet tot dansen en "Brimfull Of Hate", een prima folk song met een repeterend ritme dat een hoog meedein gehalte heeft en me naar meer pinten doet verlangen. 
Verder hoor ik "Dragging Through This", een fantastische vrolijk klinkende song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk terugkerend ritme, die tegen het einde steeds sneller wordt en "One More Bottle To Drink", een uitstekende folk song met een gemiddeld tempo en een hoog meedein gehalte.

"At The Bridge" van Billy Childish & The Singing Loins staat vol geweldige folk songs, die aanzetten tot dansen, deinen en meezingen en ik heb hiervan dan ook erg genoten, waardoor ik elke liefhebber van deze muzieksoort deze schijf zeer kan aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten