maandag 13 november 2023

Review: Maat Lander - Elements: Water (Clostridium Records, 2023) (Progressieve Rock)


Maat Lander is een Russische band, die ontstaan is tijdens een live jam tussen enkele leden van Vespereo en The Re-Stoned en bestaat uit: Arkadiy Fedotov (Vespero) - basgitaar, synthesizer en effecten, Ilya Lipkin (The Re-Stoned) - sologitaar, akoestische gitaar en effecten en Ivan Fedotov (Vespero) - drums en percussie.
De 10 nummers voor het debuut album "The Birth Of Maat's Galaxy", uit 2015, werden in de VMS Studio van Vespero te Astrakhan en in de Rushus Studio van The Re-Stoned te Moskou opgenomen en door het R.A.I.G. label uitgebracht.
Hun tweede album, "Dissolved In The Universe" is een live weergave van 5 van de nummers van het debuut album plus een nieuw nummer en is via het Clostridium Records op vinyl uitgebracht.
De band heeft samen met Öresund Space Collective uit Denemarken / Zweden een split album opgenomen, die in maart 2017 via het Clostridium Records label in een beperkte oplage van 222 stuks op zwart en 111 stuks op 180 gram gekleurd vinyl verscheen.
De muziek van Maat Lander werd tussen september en december 2016 in de VMS Studio te Astrakhan en de Rushus Studio te Moskou opgenomen en gemixt en gemasterd door Ilya Lipkin.
Het album van de band "Season Of Space. Book #1" is de opvolger van "The Birth Of Maat's Galaxy" en is het tweede deel uit de serie "Season Of Space".
De plaat verscheen in november 2017 eveneens via Clostridium Records en werd in een beperkte oplage van 300 stuks op vinyl geperst, dat vergezeld ging van een boekje en tevens verscheen het album op CD.
Op het album spelen de gastmuzikanten Dr.Space - synthesizer (1 nummer) en Andrei Solovyov - trompet (1 nummer) mee en vermeldenswaardig is ook, dat de CD 3 bonus nummers bevat.
Op 5 november 2018 bracht de band hun album "Season Of Space. Book #2" als LP, CD en digitale download uit op het Clostridium Records label.
25 Oktober 2019 verscheen er een split album van Maat Lander en Sounds Of New Soma via Tonzonen Records, simpelweg getiteld: "Maat Lander & Sounds Of New Soma" en deze werd als LP in een beperkte oplage uitgebracht, als CD en als digitale download, waarna de digitale single "Air Session • Chapter 1" op 21 augustus 2020 volgde en op 28 september bracht Fruits De Mer Records Maat Lander's nummer "Ocean Of Tenderness", dat oorspronkelijk van Ashra is, op de compilatie LP "Head In The Clouds" uit, waarna de band op 7 december 2020 met nog een nummer op een Fruits De Mer Records compilatie verscheen, getiteld "Neon Lights" (oorspronkelijk van Kraftwerk).
De band bracht op 14 juli 2021 het album "Elements: Air" via Clostridium Records als cassette uit in een zeer beperkte oplage van 50 stuks en als digitale download, waarbij vermeldenswaardig is, dat dit de eerste is van een serie, die opgedragen is aan de elementen waaruit wij zijn opgebouwd en op 20 oktober 2023 is het vervolg daarop verschenen, getiteld "Elements: Water", dat via Clostridium Records als LP en als digitale download werd uitgebracht en 8 nummers bevat, inclusief 1 bonus nummer, waarbij de band medewerking kreeg van Alexander Sokolov - elektropiano en synthesizer (track 2 en 7).

Het album begint met "Glass Dolphins", waarin Maat Lander een schitterend rustig nummer ten gehore brengt, dat een aanstekelijk ritme en progressieve en ruimtelijke invoeden bevat, waarna "Land Of Dreams" volgt, een fantastisch langzaam nummer met invloeden van folk progressieve en ruimtelijk muziek, dat klassiek gitaarspel en een terugkerend ritme bevat.
Daarna volgen "Maat’s Sea Diaries", een heerlijk melodisch nummer met een gemiddeld tempo, lichte Japanse en ruimtelijke invloeden en een aanstekelijk ritme en het korte "Brilliant Depth", een prachtig langzaam klassiek gitaar nummer met ruimtelijke invloeden.
In "Saphire Realm" laat Maat Lander me genieten van een spacerock nummer met een niet al te hoog tempo, krautrock invloeden en een terugkerend ritme en in "Möbius Strip" krijg ik een mix van krautrock, ruimtelijke muziek en progresieve rock me een terugkerend ritme voorgzet, die swingt.
Dan volgen "Pulse Of Water" (Dedicated To The Memory Of Alexander Sokolov), een geweldig swingend progressief rock nummer met een terugkerend dansbaar ritme, lichte invloeden uit "Shaft" en het bonus nummer "To Infinity And Beyond", een heerlijk swingend melodisch nummer met een gemiddeld tempo en een ritme, dat tot beweging aanzet.

"Elements: Water" van Maat Lander is een puike plaat, die uitstekende progressieve muziek bevat en invloeden van krautrock en melodische muziek herbergt en terugkerende ritmes bevat en ik heb hier dan ook met volle teugen van genoten, waardoor ik elke liefhebber van deze muzieksoorten deze schijf van harte aanbeveel.(luister naar dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten