maandag 29 januari 2024

Review: Adrian Shaw - A Dark Reflection (Blue Matter Records, 2024) (Progressieve rock / Psychedelisch)

Adrian "Ade" Shaw werd op 2 januari 1947 te Hampstead, Londen, geboren en leerde zichzelf gitaar spelen aan de hand van het boek "Play In A Day".
In het begin van de jaren 70 verhuisde hij naar Puddleton, waar hij voor The Crazy World Of Arthur Brown als belichtingstechnicus werkte, maar nadat de band zonder bassist kwam te zitten, stapte Ade over van de belichting naar de muziek.
Daarna richtte hij zijn eigen band Rustiv Hinge And The Provincial Swimmers op en vervolgens kwam hij in de band Magic Muscle uit Bristol terecht, waar hij leden van Hawkwind en High Tide ontmoette en werd een vaste invaller voor Lemmy in Hawkwind.
Na de Space Ritual tour keerde hij terug naar Arthur Brown, maar eind 1976 werd hij de vaste basgitarist van Hawkwind, waar hij 5 albums mee maakte.
Verder speelde hij met bands als Atomic Rooster, Keith Christmas, Country Joe McDonald en The Deviants voordat hij in 1991 bij The Bevis Frond ging spelen en daar sindsdien een vaste plaats in heeft.
Nadat er in 2009 een reünie van The Hawklords was, speelde hij van 2011 tot 2014 ook in die band live mee en maakte samen met Ron Tree, Jerry Richards, Harvey Bainbridge en Dave Pearce 2 albums, voor hij de band door muzikale meningsverschillen verliet.
Adrian maakte tot nu toe 5 solo albums plus een cassette, getiteld "Aerial Dance", die in 1991 werd uitgebracht, maar ook maakte hij in 1996 samen met Nick Saloman de cassette "Acoustic Action", dat live opgenomen werd en het album "Oxygen Thieves" met Rod Goodway, dat in 2009 via Septembergurls verscheen.
De eerste van zijn solo albums, die op CD verscheen was "Tea for the Hydra", die in 1996 via het Woronzow label werd uitgebracht.
Daarna volgden: "Displaced Person" (1997), "Head Cleaner" ( 1999), "Look Out" (2002) en "String Theory" (2004), die allemaal via het Woronzow label verschenen.
Zijn CD "Colours", uit 2015, waarop de gastmuzikanten Dave Pearce - drums, Aaron Shaw - sologitaar, Bari Watts - sologitaar, Nick Saloman - sologitaar en Pete Pavli - viool in enkele nummers mee spelen, is deze keer niet via Woronzow verschenen, maar is door het Preamp Records uitgebracht.
Vervolgens verschenen er op 2 augustus 2020 digitale heruitgaven van de 6 via Woronzow uitgebrachte albums en op 15 januari 2024 verscheen zijn album "A Dark Reflection" als 12" LP, als 10" LP en als CD via Blue Matter Records en hierop spelen Bari Watts - sologitaar (track 9 en 10) en Nick Saloman - sologitaar (track 3) als gastmuzikanten mee.

Het album, dat 11 nummers bevat, begint met "A Golden Future", waarin Adrian Shaw een heerlijke rock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme speelt, die tot beweging aanzet en deze wordt gevolgd door "Take Your Time", fantastische licht psychedelische rock song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en "The Point Of No Return", een licht psychedelische progressieve song met een gemiddeld tempo, die een aanstekelijk ritme heeft.
Daarna volgen "It Must Be Right", een lekker klinkende song met een gemiddeld tempo en een dansbaar ritme, "My Mind Has A Mind Of its Own", een geweldig psychedelisch nummer, dat experimenteel begint, een gemiddeld tempo bevat en tot dansen aanzet en "Fever Dream", een puike licht psychedelische song met een aanstekelijk ritme en een gemiddeld tempo, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
In het titel nummer "A Dark Reflection" schotelt Adrian Shaw me een verrukkelijke psychedelische song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme voor (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), in "Conflicting Views" krijg ik een prima song met een niet al te hoog tempo te horen en in "Didn't See It Coming" laat hij me genieten van een swingende uptempo rock song, die aanzet tot dansen
Verder volgen "Remember Me", een song met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk terugkerend ritme en psychedelische invloeden en "Spin", een uitstekende rock song met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme.dat beweging oproept.

"A Dark Reflection" van Adrian Shaw staat vol geweldige licht psychedelische nummers, die progressieve invloeden bevatten en ik heb hier dan ook enorm van genoten, waardoor ik elke liefhebber van deze genres dit album dan ook sterk kan aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten