maandag 15 oktober 2012

Review: Crypts - Crypts (Sargent House, 2012)(Noise / Elektronisch / New Wave / Rock)

Crypts uit Seattle, Washington, Amerika, is het nieuwe project van Steve Snere - zang, Bryce Brown - programmeringen Nick Bartoletti - visuele aspecten.
Snere komt uit de punk band These Arms Are Snakes en Brown maakte chaotische horror bas ritmes, terwijl Bartoletti een scala van licht en video projecties maakt en samen maken ze een mix van donkere sinistere elektronische geluiden, drones, noise, hip-hop ritmes, new wave en pop.
De debuut CD van de band, waarop 8 songs staan, start met de duistere new wave geluiden van de synthesizer met dito zang, waarna de band over gaat naar hardcore ritmes gespeeld op synthesizer in een nummer getiteld "Completely Fucked".
Het volgende nummer heet "Daft" en deze elektronische song bevat hip-hop ritmes en chaotisch gezongen teksten, maar het geheel klinkt desondanks erg gestructureerd en is goed dansbaar.
Vervolgens hoor ik "Territories", dat een vrij symfonisch klinkend ritme heeft en me lichtelijk aan bands uit de
jaren tachtig, zoals O.M.D. en Tubeway Army, doet denken en deze song werd in juli 2012 op single uitgebracht.
Daarna volgt "Breathe", een nummer dat met vaag gesproken teksten start, maar langzaam over gaat in een mix van elektronische muziek, psychedelische geluiden, drones en noise, waarbij het opletten geblazen is om maar niets van deze geweldige chaos te missen, die me sterk aan de muziek van Foetus doet denken.
Ook "Fancy" wasemt de sfeer van chaos uit, maar gecombineerd met duistere elektronische ritmes, die zo nu en dan dansbaar en hypnotiserend zijn, vind ik het heerlijk om dit te beluisteren (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
"Smut" is weer zo'n schitterende mix, alleen is deze een stuk dansbaarder dan de voorgaande songs, waardoor de band me weer aan het mee bewegen weet te krijgen.
In "Bloods" begint de muziek met het eentonige geluid van de synthesizer, waarna het ritme verandert en de muziek in een dansbaar new wave nummer over gaat, dat net als de andere songs terug grijpt naar eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.
Het laatste nummer heet "Sleazy", waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten en deze song heeft een lekker
swingend ritme, waarin een licht hypnotisch ritme zit en een vrij heftige zang.
De debuut CD van Crypts, met gelijknamige titel, is een spannende belevenis, die ik ieder van harte kan
aanbevelen.
Crypts - Fancy - YouTube
www.youtube.com/watch?v=K0mGsPjfJX0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten