maandag 8 oktober 2012

Review: House Of Dolls - Welcome To The Department Of Nuclear Medecine (Noisolution, 2012)(Rock)

House Of Dolls werd in 2008 opgericht te Dublin, Ierland en bestaat uit: Stephen White - zang, bas- en slaggitaar, Conor Paxton - sologitaar, zang, keyboards en percussie, Stuart Curran - sologitaar en Jimmy Cullen - drums.
Hun muzikale invloeden variëren van The Verve, Jesus & Mary Chain, Chameleons, Echo & The Bunnyman tot Can en Neu!
In december 2009 verscheen hun debuut single, met dubbele A-kant, "Gimme Some Glory"/ "Before She Wakes" via het The Mighty Stef's Firstborn Is Dead Recordings label en deze werd in Berlijn opgenomen.
Hun debuut CD "Welcome To The Department Of Nucear Medecine", waarop 12 songs staan, werd in de Bow Lane Studio's te Dublin opgenomen en door het Duitse Noisolution label uitgebracht.
De CD begint met "I Thought You Were My Friend", een lekker stevig stukje rock in eighties stijl met op de zang een behoorlijke echo en gedrenkt in Phil Spector sound.
Vervolgens krijg ik "Murder Machine" te horen, waarmee de band een vrij heftige song ten gehore brengt, die enkele prima tempowisselingen bevat.
"Photograph" is van een heel ander kaliber en deze schitterende rock song, die een stukje rustiger is, heeft een hypnotiserende drum ritme, waar de rest van de band hun muziek omheen speelt.
Daarna volgt "Into The Void", een redelijk heftige rock song, die me aan bands als The Higher State doet denken. 
Dan hoor ik "Prostitutes", een lekker klinkende rustige song, die het geluid van de tachtiger jaren bands als The Verve benadert.
In "Light Starts To Fade" gaat de band weer een tandje sneller spelen en dit nummer swingt als een trein en loopt over in "NUclear Meds", een kort instrumentaal spacerock nummer, gespeeld op synthesizer, dat op zijn beurt weer over gaat in "All You Need", dat licht psychedelisch klinkt en vrij rustig klinkt.
"Ills" is een schitterende commerciële pop song met aanstekelijk ritme en hoog mee zing gehalte en wat mij betreft een tip voor een hitnotering (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
De volgende song heet "No Excuses" en dit fantastische spannende nummer heeft een licht hypnotiserend drum ritme, waar de band de muziek op perfecte wijze omheen weet te bouwen.
Met "American Dream" gaat de band weer terug richting Phil Spector sound en ook dit is een vrij commerciële song.
Als laatste nummer krijg ik "Lovers & Clowns" voorgeschoteld en met deze prima klinkende pop song sluit de band de CD op waardige wijze af.
Na beluistering van "Welcome To The Department Of Nuclear Medecine" kan ik niet anders concluderen, dat ik dit een geweldig debuut van de band vind, dat iedere echte muziekliefhebber zeker op waarde zal weten te schatten.
House Of Dolls - Ills (Creamy Sonic Session)
http://www.youtube.com/watch?v=pr5okLhZ6eI&feature=related

Geen opmerkingen:

Een reactie posten