maandag 15 juli 2013

Review: The Bevis Frond - White Numbers (Woronzow, 2013) (Progressieve Rock)

De Londense band Bevis Frond, die hun muziek sinds 1987 op de markt brengt via hun eigen Woronzow label, heeft in 2013 weer een nieuwe CD gemaakt, getiteld "White Numbers" en het is deze keer een 2CD geworden.
"White Numbers" is de opvolger van hun in 2011 verschenen CD "The Leaving Of London" en dit is hun 20ste al, als je de CD, die de band samen met Country Joe maakte niet mee rekent tenminste.
Het leek er lange tijd op, dat de band had opgehouden te bestaan, nadat Nick Saloman (sologitaar, keyboards en zang) zijn huis in Londen had verruild voor een landelijker gelegen plek in de buurt van de kustplaats Hastings en Adrian Shaw - basgitaar, ging toeren met ex-Hawkwind leden in de band The Hawklords.
Maar nadat de band in 2011 hun CD "The Leaving Of London" uitbracht, na een stilte van 7 jaar, lijkt het er op, dat de leden de smaak van het toeren weer te pakken hebben en heeft sologitarist en zanger Nick Saloman maar liefst 24 nieuwe nummers voor deze 2CD geschreven.
De band, die in dezelfde formatie als op hun vorige CD speelt, dus met Paul Simmons als tweede sologitarist en drummer Dave Pearce, start CD 1, waarop 17 songs staan, meteen goed met "Begone", een geweldige swingende rock song, waarin de zang van Nick rauw klinkt en de scheurende gitaarklanken de overhand
hebben, terwijl basgitaar en drums het ritme bepalen.
Vervolgens hoor ik "Opthalmic Microdots", een vrij rustige melodische song, zoals ik die van Bevis Frond gewend ben, die gevolgd wordt door "The Garden Feature", waarin de band me opnieuw een melodische rock song laat horen, waarin het typische stemgeluid van Nick weer zeer herkenbaar is.
Dat is ook het geval in "She's Just Like You", waarin hij een prachtige ballad zingt en in "Cruel World" krijg ik een swingende rock song te horen, in Bevis Frond stijl.
"Beautiful To Me" is een uitstekende swingende rock song en "Tree Line" eveneens en "High Wind Crow" een schitterende rustige rock song en deze wordt gevolgd door een korte ruige rock song, getiteld "For Pat (On The Chaise Longue Dreaming)".
Daarna krijg ik "This One" voorgeschoteld en dit is weer zo'n mooie melodische song, waar Bevis Frond patent op lijkt te hebben.
In "Neverwas" speelt de band een fantastische ruige rock song in een vrij rustig tempo en daarin zit weer heerlijk gitaar werk en in "Alta" hoor ik de geijkte sound van de band, zoals ik die ken van hun vorige uitgaven, dat wil zeggen: prachtige melodieën en dito zang in een gemiddeld tempo gespeeld.
Met "Major Crime" gaat de band de rock toer weer op en deze snelle song swingt als een trein en het dan ook onmogelijk stil te blijven zitten.
De band laat me lekker mee deinen op de tonen van "More Chalk" en in "Dream It" geniet ik weer met volle teugen van hun uptempo rock song.
Dan krijg ik de titel song "White Numbers" te horen en dit is een uitstekende ballad, waarop de begeleiding minimaal is en deze song klinkt dan ook erg puur.
"The Hook" heet het afsluitende nummer van CD 1 en dit is een vrij heftige melodisch song, die me in de stemming houdt, om meteen CD 2 te draaien.
Op CD 2 staan 7 nummers en deze begint met "Dead Weight", een ruige rock song, die in een redelijk hoog tempo gespeeld wordt en gevolgd wordt door "I Crave You", een heerlijke melodische pop song, waarin het tempo gemiddeld te noemen is.
Daarna hoor ik de rocker "Just Cause (Wins Wars)", die me met nog geen 2 minuten helaas te kort duurt, maar dat wordt gecompenseerd door de muziek van het bijna 5 minuten durende "The Lines Of Us", waarin de band opnieuw een schitterende ballad speelt, die me enigszins aan "The Leaving Of London" van het vorige album doet denken.
"It's Coming On" swingt weer als een trein en "I'm The Only One" is een fantastische progressieve rock song, waarin de band op zijn best is.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan is het al tijd voor het allerlaatste nummer van deze dubbel CD en dat is de iets meer dan 42 minuten durende "Homemade Traditional Electric Jam", waarin de band er flink tegen aan gaat en me met dit lange progressieve rock nummer volledig in zijn ban heeft en me hiermee in een lichte trance brengt.
De 2CD "White Numbers", die in januari 2013 in de Gold Dust Studio's te Bromley, Engeland, werd opgenomen is er één geworden, waar ik als muziekliefhebber van heb gesmuld en ik kan deze dan ook aan iedereen aanbevelen, die van rock muziek houdt.
The Bevis Frond - I'm The Only One (White Numbers ... - YouTube
www.youtube.com/watch?v=qscG0dTq9to

Geen opmerkingen:

Een reactie posten