maandag 29 juli 2013

Review: The Lone Crows - The Lone Crows (World In Sound, 2013) (Hardrock / Bluesrock)

De Amerikaanse band The Lone Crows startte als middelbare school project, toen Joe Goff - drums en percussie en Andy Battcher - basgitaar samen met Julian Manzara - sologitaar een band vormden.
De band begon met het maken van trash en progressieve metal en het schrijven van nieuwe nummers en ging op zoek naar een zanger, die hun nummers kon zingen.
Halverwege 2009 kwam zanger/sologitarist bij het trio en ging de band onder de naam Heart Of Bristol maken, waarbij ook andere muziekstijlen gespeeld werden.
Eind 2011 deed de kans zich voor om opnamen te maken in de MCTC Sound Lab Studio's te Minneapolis en veranderde de band van naam in The Lone Crows, om de muzikale invloed van bluesrock beter weer te geven in de bandnaam.
Hun debuut LP "The Lone Crows" werd in 3 maanden tijd opgenomen en uitgebracht en verscheen eind mei 2012, waarna een uitgebreide promotie toer volgde.
De LP werd goed door de schrijvend pers ontvangen en de band kreeg lovende recensies uit Griekenland, Engeland, Australië, Brazilië en Amerika en hun muziek werd op de radio in Canada en Kroatië gedraaid, waardoor de band de aandacht trok van het Duitse label World In Sound, die hun CD in 2013 geremasterd op CD uitbracht.
Ook het Britse Rough Trade label brengt hun debuut album in een geremasterde versie op de markt, waarna een Europese toer van de band volgt.
De CD "The Lone Crows" bevat 9 songs, waarvan de eerste "Lone Crow" heet en dit is een lekker swingend klinkend stukje hardrock, waarbij de muzikale invloed van jaren 70 hardrock bands duidelijk hoorbaar is.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna volgt het vrij rustige "Can't Go Home Again", waarin invloeden van bluesrock zitten en de combinatie met de hardrock, die de band speelt, zorgt er voor dat dit een uitstekend klinkende song is, die enkele prima tempowisselingen bevat.
Dan hoor ik "Heard You Call" en hierin zitten behalve blues invloeden ook lichtelijke Zuid-Amerikaanse invloeden en dit nummer lijkt sterk op "Black Magic Woman" en "I Loved Another Woman" van Fleetwood Mac, waaraan de band een eigen draai heeft gegeven.
Vervolgens krijg ik "You Got Nothing" te horen, een swingende bluesrock song met invloeden van het oudere UFO werk, die gevolgd wordt door "Moonshine", een heerlijke bluesrock song, waarin schitterend gitaarspel te beluisteren valt.
In "The Ghost" speelt de band een uitstekend instrumentaal nummer, waarbij het ritme licht hypnotisch over komt en in "When I Move On" hoor ik een lekkere stevige mix van hard- en bluesrock, die swingt als een trein.
"The Crawl" is een progressieve hardrock song, waarbij het moeilijk is om niet mee te bewegen en iets over de helft van de song gooit de band het tempo omhoog en mondt dit uit in een geweldig stuk muziek.
Het laatste nummer heet "Runnin' Through My Head" en ook hierin laat de band me genieten van hun mix van progressieve hardrock en blues, die in een hypnotiserend ritme gespeeld wordt.
The Lone Crows hebben met hun debuut album een lekker stukje muziek af geleverd, dat zowel bij liefhebbers van hardrock als bluesrock niet in de collectie mag ontbreken.
The Lone Crows- Lone Crow - YouTube
www.youtube.com/watch?v=znJKB4d81c8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten