maandag 8 juli 2013

Review: Magnolia - Tänk Själv (Transubstans, 2013) (Hardrock)

Toen Ronny Eriksson in 1994 begon met het schrijven van zijn muziek, die geïnspireerd was door de muziek van eind jaren 60 begin jaren 70, begon hij ook met zijn project Magnolia, genoemd naar de Blue Cheer song "Magnolia Caboze Babyfinger".
Hij nam zijn eerste songs op een Fostex 4-sporen recorder op, waarop hij sologitaar, basgitaar en keyboards speelde en zong, terwijl de drums door Anders "Heda" Hedström gedaan werd.
Het debuut album "Magnolia", dat door Transubstans uitgebracht werd, werd in 2 opname sessies tussen 2003 en 2006 in Love Tholin's Drop Out analoge studio te Ämal opgenomen met Love Tholin als sologitarist en ook Jan Vreeswijk (zoon van de beroemde Cornelis Vreeswijk) speelt daarop als sologitaar in 1 nummer mee, terwijl de drums door Anders Hedström en Thomas Eriksson (Ronny's jongere broer) gespeeld werd.
Tussen eind 2007 en begin 2008 nam Magnolia zijn tweede album "Falska Vägar" op, opnieuw in Love Tholin's Drop Out studio en deze CD werd door Transubstans uitgebracht, waarna dat zelfde label in 2010 ook de derde CD van Ronny, "Steg För Steg", op de markt bracht.
Voordat de nieuwe CD "Tänk Själv" in 2013 werd uitgebracht door Transubstans, maakte Ronny 2 albums met de Zweedse band My Brother The Wind.
Op "Tänk Själv", die in de zomer van 2013 ook op LP verschijnt, staan 11 nummers, die in het Zweeds gezongen worden.
De plaat begint met "Duell Med Djävlen", een instrumentaal hardrock nummer in de stijl van Mountain en West, Bruce & Lang, dat in de zeventiger jaren opgenomen had kunnen zijn.
Daarna hoor ik de stevige hardrock song "Mr.Hàrding", waarin de in het Zweeds gezongen tekst me niet verkeerd in de oren klinkt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en dit nummer wordt gevolgd door "Idag Sà Bad Du Mig Att Dra", waarin invloeden van Cream verwerkt zijn en ook dit is een lekker in het gehoor klinkende uptempo hardrock song.
Vervolgens schotelt Ronny me een geweldige swingende instrumentale mix van hardrock en jazz voor, getiteld "Oväntat Finsbesök", waarna hij met de volgende prima hardrock song verder gaat, die "Svara Mig" heet en daarin zitten ook progressieve rock invloeden.
In "Andrum" wordt een vrij rustig instrumentaal stukje muziek neergezet, dat gevolgd wordt door de titelsong van de CD "Tänk Själv", een uptempo hardrock song, waarna ik "Jaf Finns Här", een vrij psychedelische progressieve rock song te horen krijg.
Dan hoor ik  "Dir Vi Gàr", een heftige progressieve rock song waar de vonken van af spatten en ook "Rötterna Gär Djupt" is van dat kaliber, alleen is het instrumentaal en duurt het slechts 2 minuten.
De laatste song, een stevig rock nummer genaamd "Gudinna", bevat een lekker ouderwets swingend ritme en sluit deze uitstekende CD op passende wijze af.
"Tänk Själv" is een lekker klinkende CD en een aanrader, die hardrock fans zeker zullen weten te waarderen.
Magnolia - Mr. Hårding - YouTube
www.youtube.com/watch?v=98H9zZK3OLA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten