zondag 1 september 2013

Review: The Flying Eyes - Lowlands (Noisolution, 2013) (Stonerrock)

The Flying Eyes, genoemd naar de titel van het science fiction verhaal van J.Hunter Holly, waarin gigantische ogen uit de ruimte op aarde neerdalen om de mensheid onder controle te krijgen, werden in 2007 te Baltimore, Maryland, Amerika, opgericht.
Na eerst 2 EP's, "Bad Blood" en "Winter", gemaakt te hebben, werden deze eind 2009 tezamen op de gelijknamige CD "The Flying Eyes" uitgebracht via het Duitse Trip In Time / World In Sound label, in 2011 gevolgd door hun eerste volledige CD "Done So Wrong", dat via dat zelfde label verscheen.
Beide keren deed de band een uitgebreide toer om de CD's te promoten en ze deelden daarbij het podium met onder andere Hawkwind en Jeff Beck tijdens het Burg Herzberg Festival in Duitsland en The Black Angels, Radio Moscow, Witch, The Raveonettes en Dead Meadow tijdens hun Amerikaanse tournee.
Ook organiseert de band jaarlijks het Farm Fest, een kleinschalig festival te Manchester, Maryland, waar jaarlijks rond de 600 mensen op af komen.
The Flying Eyes deden in 2012 tournees door Amerika en Europa, organiseerden het Farm Fest 2012 onder de naam Farmageddon en begonnen in dat zelfde jaar met het opnemen van nieuwe nummers, die in 2013 via het Duitse Noisolution label op de CD "Lowlands" verschenen.
De band bestaat uit: Adam Bufano - sologitaar en orgel, Will Kelly - zang en sologitaar, Mac Hewitt - basgitaar en zang en Elias Mays Schutzman - drums, percussie, zang en synthesizer, op enkele nummers bijgestaan door Rob Girardi - mellotron en gitaar, Dave Hadley - steel gitaar, Ryan McBride - sitar, Dave Gibson - pomp orgel en Katrina Ford - zang.
Op hun nieuwe CD "Lowlands" staan 9 songs, waarvan "Long Gone" de eerste is en hierin hoor ik de band een lekkere stevige stonerrock song spelen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Daarna krijg ik "Under Iron Feet" te horen en ook dit is een heerlijke stonerrock song met een uitstekende tempowisseling, waarin het ritme verandert en meer de richting van de hardrock op gaat.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Dan hoor ik "Rolling Thunder", een ruige mix van hardrock en een stonerrock song met geweldig gitaarspel en dit wordt gevolgd door "Smile", een schitterende stonerrock song, die een hypnotiserend slepend ritme bevat en lichtelijk psychedelisch klinkt.
Vervolgens krijg ik "Alive In Time" te horen, een vrij rustige, maar toch stevige stonerrock song, waarin enkele uitstekende tempowisselingen zitten, zodat het nummer van begin tot eind spannend blijft klinken.
Het volgende nummer is de titelsong "Lowlands", een lekker klinkende rustige hardrock song, die gevolgd wordt door "Eye Of The Storm", een swingende stonerrock song, die me, door de zang, lichtelijk aan de muziek van The Doors doet denken, waarna ik "Comfort Machine" hoor en deze rustige stonerrock song
verandert plotseling van tempo en ritme en gaat over in een fantastisch swingend stukje muziek, om daarna opnieuw in een stevig ritme verder te gaan.
"Surrender" is de titel van het laatste nummer en hierin laat de band een geweldig psychedelisch stukje muziek horen, zodat ik niet anders kan dan me over geven aan hun schitterende muziek.
de CD "Lowlands" is er één om te koesteren en ik heb dan ook met genot naar deze CD zitten luisteren, waardoor ik iedere liefhebber van dit genre muziek kan aanraden, eens te gaan luisteren naar deze geweldige band.
The Flying Eyes - "Under Iron Feet" - YouTube
www.youtube.com/watch?v=Byss0PaAYkg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten