maandag 16 september 2013

Review: The Monsters - Presents The Hunch (Voodoo Rhythm Records, 2013) (Rockabilly / Garagerock)

De band The Monsters werd in 1986 te Bern, Zwitserland opgericht en de eerste bezetting bestond uit: Beat-Man - zang en sologitaar, Yves - sologitaar en Oli - drums.
Daarna werd de drummer in 1987 vervangen door Peppe en kwam basgitarist Raff bij de band, waarna de bandbezetting in 1988 opnieuw wisselde en tot 1990 bestond uit: Beat-Man, Yves, Peppe, Janosh - staande basgitaar en Tiger - staande basgitaar.
In deze bezetting werd hun debuut CD "The Mask" in 1989 uitgebracht en in 2013 opnieuw onder de naam "Monster Masks".
Vervolgens wisselde de band nogmaals van samenstelling en bestond tussen 1991 en 1994 uit: Beat-Man, Yves, Janosh en Di Putto - drums en bracht in 1991 hun tweede CD uit, getiteld "The Hunch", die in 2013 heruitgebracht werd onder de naam "Presents The Hunch".
De meest constante bezetting kwam in 1995, toen de band ging bestaan uit: Beat-Man, Janosh, Di Putto en Swain Lee - drums, die tot heden nog samen spelen.
In deze formatie werden "Jungle Noise" (CD, 1995), "Youth Against Nature" (CD, 1997), "Birds Eat Martians" (CD, 1998), "I See Dead People" (LP+CD, 2002), "Hide And Seek" (alleen in Australië en Japan, CD, 2005), "The Worst Of ..." (LP+CD, 2006) en ".... Pop Up Yours" (LP+CD, 2011), die, net als de eerste 2 CD's, allemaal via het Voodoo Rhythm Records label, waarvan Beat-Man de eigenaar is, uitgebracht plus diverse singles en EP's en verscheen hun muziek op verscheidene verzamel albums, terwijl Beat-Man ook op treedt onder de naam Reverend Beat-Man en Lightning Beat-Man en in bands als Die Zorros speelt.
Hun laatst verschenen LP/CD "... Pop Up Yours" uit 2011 werd ook in een gelimiteerde houten box oplage uitgebracht, waarbij de afbeelding van The Monsters als schuifpuzzle gespeeld kan worden.
De band deed talloze optredens in Zwitserland, maar trad in de loop der jaren ook op in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Nederland, België, Italië, Oostenrijk,  Engeland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Rusland.
In 2003 toerden The Monsters door Argentinië, Brazilië en New York en in 2005 speelden ze in Japan.
De CD "Presents The Hunch" bevat 7 studio en 9 live opnames en begint met een intro van 20 seconden voor de eerste song, getiteld "The Creature From The Black Lagoon" een schitterende mix van beat en rockabilly, waarna aan het eind van de song een stukje gesproken tekst het volgende nummer introduceert en in deze song, "Hang On", maakt de band een fantastische snelle ruige mix van punk en rock & roll, waarna er weer een intro komt voor het volgende nummer, getiteld "Sex Wax", een heerlijk swingend instrumentaal rock & roll nummer.
Ook nu wordt het volgende stukje muziek via een intro aangekondigd en dit is "Drug Train", een geweldige mix van een beat en garagerock song met hoog mee zing gehalte, gevolgd door het volgende intro voor de song "Day Of The Triffids", een swingende rockabilly song, waarbij stil zitten niet mogelijk is.
Na opnieuw een intro gehoord te hebben, krijg ik "Drag Is Back" te horen en dit is een song, die in de stijl van het vorige nummer gespeeld wordt en bijna geheel instrumentaal is.
Het laatste intro volgt voor de song "Wicked Wanda" en dit nummer vind ik geweldig; het is een kruising tussen de muziek van The Stooges, garagerock en rock & roll en wordt met de snelheid van een Ramones song gespeeld en afgesloten door een outro.
Dan krijg ik de live nummers te horen, te beginnen met "Teenage Werewolf", een swingende rock & roll song, die gevolgd wordt door "The Kinks", een rockabilly song, die in een vrij snel tempo gespeeld wordt en garagerock invloeden heeft.
Daarna volgt "The Witch", een mix van rockabilly en beat, waarbij ik niet stil kan blijven zitten en een vervolg krijgt in "Psycho Over Europe", een snelle rockabilly song, die swingt.
"I Came From Hell" is een heerlijke rockabilly song, waarin de band wat gas terug neemt, maar de muziek blijft evengoed swingend, net als in de volgende song, "Be Bop A Lula" en de uitvoering van dit nummer is wordt een stuk sneller gespeeld dan het orgineel, waardoor het erg verfrissend klinkt.
Daarna volgt de titel song "The Hunch", waarin de band verder gaat met het spelen van hun swingende rockabilly in hoog tempo (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en ook "Honeymoon At Hell" wordt in een hoge versnelling gespeeld en is een lekker swingende rockabilly song.
De band sluit de CD op passende wijze af met hun versie van "Wild Thing" en deze garagerock uitvoering klinkt een heel stuk ruiger dan het origineel.
De CD "Presents The Hunch" van The Monsters klinkt monsterachtig goed en is dan ook een aanrader van de bovenste plank voor iedereen, die van swingende muziek houdt.
The Monsters-The Hunch! - YouTube
www.youtube.com/watch?v=FwaF7Yvv7f4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten