maandag 18 november 2013

Review: Here & Now - Live In London (4Zero Records,2013) (Spacerock / Reggae)

Here & Now werd reeds begin jaren 70 opgericht en bestond in 1975 uit: Steppe Sharpstrings - sologitaar, Twink (Paul Noble) - synthesizer, Keith Tha Missile - basgitaar en Kif Kif Le Batteur - drums.
Hun eerste optreden was een 6 uur durende jamsessie samen met Arthur Brown, Reebop Kwaaku Bah (percussionist van Traffic) en Vivian Stanshall (Bonzo Dog Band) tijdens het Watchfield Free Festival in 1975, die door 15.000 mensen werd bijgewoond.
Daarna speelde de band onder andere met Daevid Allen en bracht in 1978 hun debuut LP "What You See Is What You Are" via het Deptford label uit.
Vervolgens maakte de band nog 2 LP's plus een EP, die via Charly Records werden uitgebracht, namelijk "Give & Take"(1978), "A Dog In Hell"(EP, 1978) en "All Over The Show"(1979) en kwam de single "End Of The Beginning"(1979) uit. 
Hun volgende LP verscheen in 1983 via het Chick label en was "Fantasy Shift" getiteld en daarna volgen nog meer uitgaven, zoals: "Theatre"(1984), "Been & Gone"(1986), "UFOasis"(1991), "Gospel Of Free"(1999), "Coaxed Out From Oxford"(2007), "Bristol Gardens"(2008), "Wild And Free"(2008), "Wild And Free Part Two"(2008), "Rivington Pike (1)"(2009), "Rivington Pike (2)"(2009) en "Oxford Poly"(2010) en verscheen in 1989 de single "Standing Forever".
De band wisselde regelmatig van samenstelling en bestond ten tijde van de opnamen van hun CD "Live In London", die op 10 april 2004 in het Phoenix Arts Centre te Exeter en 28 juni 2007 in Dingwalls te Camden Town, Londen, plaats vonden uit: Steppe Sharpstrings - sologitaar, synthesizer en zang, Keith Tha Bass - basgitaar en zang, Steve Cassidy - drums, Gwyo Zepix - synthesizer, keyboards en zang en Joie Hinton synthesizer en keyboards.

De CD, die in 2013 door 4Zero Records is uitgebracht, bevat 10 nummers, waarvan "Intro", uit 2004, de eerste is.
Het nummer begint met rustige synthesizer geluiden, waarna de rest van de band in valt en wordt het tempo langzaam opgevoerd, waarbij ik een uitstekend instrumentaal stukje spacerock te horen krijg.
Daarna krijg ik het concert, dat de band op 28 juni 2007 in Dingwalls te Camden Town, Londen, gaf te horen, dat begint met "Touched By Time", een gezongen nummer met een hypnotiserend ritme, dat gevolgd wordt door "Love Of This World", een swingende mix van reggae en spacerock.
Dan speelt de band "Crazy Lives" en ook hierin krijg een mix voorgezet en wel één van funk, spacerock en hardrock en deze wordt in een heerlijk swingend ritme ten gehore gebracht, waardoor stil blijven zitten wel erg moeilijk wordt.
Vervolgens hoor ik "Telly Song", dat weer erg rustig begint en hierin speelt de band een prima reggae song in een gemiddeld tempo en vervolgt met "Moonrise", een lekker klinkend symfonisch nummer, waarin het tempo niet al te hoog ligt.
In "Underground Dub" hoor ik een swingende song en maakt de band weer een mix van spacerock en reggae met de nadruk op de reggae en hierin is het onmogelijk om niet mee te gaan bewegen.
De band vervolgt met "Rattle The Cage", een uitstekende rock song, waar lichtelijk reggae en symfonische invloeden in te horen zijn en in "Only Way" laat Here & Now me een prima symfonische rock song horen, waarna de CD eindigt met "Near And How", een fantastische mix van spacerock en reggae, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.

"Live In London" is een lekker swingende CD met heerlijke muziek, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten en ik kan iedere muziekliefhebber dan ook aanraden, de CD eens te gaan beluisteren.(luister naar dit optreden via de youtube link onder de recensie)
Aanbevolen kost voor reggae en spacerock fans!Geen opmerkingen:

Een reactie posten