maandag 18 november 2013

Review: Sonata Islands - Meets Mahler (Zone Di Musica, 2013) (Jazz)

Emilio Galante is de grondlegger voor het kamerorkest Sonata Islands uit Bologna, Italië.
In 1979 haalde hij zijn conservatorium diploma voor het spelen van de fluit en tevens behaalde hij zijn graad filosofie aan de universiteit van Bologna.
Nadat hij, in 1982, een masterclass diploma aan de Musical Academy te Munchen, Duitsland behaalde, trad hij met diverse kamerorkesten en groepen in Europa, Amerika, Turkije en Rusland op.
Ook speelde hij als solist in Milaan, Venetië en Salzburg, waarbij hij zowel werk van anderen als van hem zelf vertolkte en daar in werd hij bijgestaan door klassiek geschoolde en jazz muzikanten.
In 1998 richtte hij Sonata Islands op, een kamerorkest, dat zich toelegt op het spelen van nieuwe Italiaanse muziek en in 1999 verscheen hun CD "Sciare Di Fuoco", via het BMG-Ricordi label, een stuk muziek voor 8 muzikanten, geïnspireerd door de landschappen van de zuidelijke eilanden.
Emilio bracht op verscheidene labels zijn muziek uit, onder andere op Double Dream (Doppio Sogno, 1996), Velvet Luna (Kamera In Rock, 1998; Campioni, 2000; Larjines, 2003), Scatola Sonora (Linea D'Ombra, 1993; Doppio Sogna, 1996), Sonzogno (La Lupa, 1998), Stile Libero (Amer Volesse, 2006; Festival Di MUsica Contempoanea Di Bolzano 2007, 2008), Improvvisatore Involontario (Torre Aquila, 2010), Radio SNJ (A+B, 2010; High Society, 2011), Altrock (Sonata Islands Goes Rio, 2012).
Sonata Islands heeft sinds 2002 een eigen festival, "Jazz And Notation" genaamd, te Milaan en Trento, waarin er een mix gemaakt wordt tussen jazz en nieuwe muziek en dit festival maakt tevens deel uit van het Garda Jazz Festival.
Het kamerorkest bestaat uit: Emilio Galante - fluit en piccolo, Giovanni Falzone - trompet, Achille Succi - clarinet, bas clarinet en alt saxofoon, Simone Zanchini - accordeon, Stefano Senni - dubbele basgitaar en Francesco Cusa - drums.
Hun nieuwe CD uit 2013, die dit keer via het Zone Di Musica label is uitgebracht, heet Sonata Islands Meets Mahler en hierop zijn 6 nummers te beluisteren, waarbij Sonata Islands' arrangementen van Mahler's "Das Lied Von Der Erde" , uit 1908, ten gehore gebracht worden.(Gustaf Mahler leefde van 1860-1911)

De CD start met "Das Trinklied", het kortste nummer, dat iets meer dan 3 minuten duurt en dit is een vrolijk klinkende spannende mix tussen klassieke muziek en jazz, waarbij het goed opletten is, dat ik maar niets van de muziek mis.
Daarna krijg ik "Kind Of Earth" te horen en dit begint met een rustig gespeeld stukje traditionele muziek, waarin lichte folk invloeden zitten, waarna er langzaam maar zeker meer en meer jazz gespeeld wordt, die steeds progressiever en experimenteler wordt, om terug te keren naar het rustige tempo, waar mee begonnen werd.
Dan speelt de band een nummer getiteld "Non Mahler" en hierin krijg ik een geweldig stuk experimentele jazz voorgeschoteld, dat gemixt met avant-garde, rock, traditionele volksmuziek en Zuid-Amerikaanse ritmes een heerlijk geheel oplevert.
In "Von Der Schönheit" speelt Sonata Islands een fantastisch avant-garde nummer, waarbij ook het experimentele niet wordt geschuwd en ook nu weer laat de band me een mix horen van jazz, rock, klassiek en traditionele volksmuziek.
"Around Mahler" begint met free jazz klanken, die in een niet al te hoog tempo gespeeld worden en in dit nummer zit een heerlijke ouderwetse drumsolo, waarmee de band me weet te verrassen.
Het laatste nummer heet "Commiato" en opnieuw krijg ik een uitstekende mix te horen van diverse muzieksoorten, waarbij de nadruk op de jazz ligt en de band er duchtig op los improviseert, daarbij gebruik makend van experimentele klanken, die zo nu en dan steeds meer richting free jazz gaan, om vervolgens in een totaal andere richting gestuurd worden en krijg ik een stukje avant-garde te horen, waarin plotseling een stuk gesproken tekst zit en daarmee overrompeld de band me opnieuw.

De CD "Sonata Islands Meets Mahler" klinkt experimenteel en spannend en is een "must" voor jazz liefhebbers en voor hen, die van een experiment houden.(luister naar een remix uitvoering van de band via de youtube link onder de recensie)Geen opmerkingen:

Een reactie posten