maandag 25 november 2013

Review: Jim Of Seattle - We Are All Famous (Green Monkey Records, 2013) (Psychedelische Rock)

Jim Of Seattle begon in 1980 met het schrijven van songs in de kelder van zijn huis, waarbij hij zichzelf op piano begeleide.
Hij schreef daar in het geheim wel honderden songs, waarvan er één een lokale hit werd bij een onafhankelijk radio station.
Sinds die tijd schreef hij muziek voor theater, voor het klassieke Disney video spel "Nightmare Ned" en voor een Star Trek comic boek, maar zijn grootste succes had hij met het piano stuk "Welcome To Windows", waarin hij een duet maakt met de geluiden van Microsoft Windows XP.
Zijn muziek is niet onder een noemer te plaatsen, hij speelde nooit voor publiek en bracht niet eerder muziek uit, maar wachtte tot de tijd er rijp voor was en begin 2013 was dat het geval en werd de CD "We Are All Famous", waarvan de eerste 100 exemplaren, via Green Monkey Records besteld, genummerd en voorzien van een handtekening van de artiest zijn.
De muzikanten, die op deze CD in enkele nummers meespelen zijn: Jim Graham - basgitaar, Patrice Janda - zang, Marc Griffin - sologitaar, en Madi Owen - viool en zang.

De CD bevat 19 nummers, waarvan de eerste "Overture" heet en een vrolijk klinkend klassiek aandoend nummer is, dat een nostalgische sfeer van het theater bij me oproept.
Daarna speelt Jim "Everybody Now", een heerlijke progressieve pop song, waarin enkele prima tempowisselingen zitten, waardoor het nummer soms langzaam en soms snel gespeeld wordt.
Dan krijg ik "Laboratory Rat" te horen en dit is een schitterende uptempo rock song, waarin Jim het ritme van de zang en muziek afwisselend ten gehore brengt, zodat het geheel erg spannend klinkt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens hoor ik "Twinkle, Twinkle Little Star" waarin de zang door Madi Owen vertolkt wordt, waarbij het net is of er een kind zingt en dit wordt gevolgd door "Interlude", een korte song, die bijna a capella gezongen wordt, waarna het nummer vervolgd wordt in  "One Beautiful Summer", een uitstekende pop song, waarin theater invloeden doorklinken.
In "A Conversation" laat Jim me genieten van een fantastisch mooi instrumentaal klassiek klinkend nummer, dat ingetogen gespeeld wordt, waarna "Black Lung" volgt, een spannend klinkende pop song.
"Cloud-Cuckoo Land" is het volgende korte instrumentale stukje muziek en hierin zijn zigeunerachtige klanken te horen, die over gaan in klassiek aandoende klanken en ook het derde gedeelte van dit nummer bevat dit soort muziek.
Het nummer krijgt een vervolg in When She Landed", waarin de zang bij het nummer gevoegd wordt en ik een prima pop song te horen krijg, waarna Jim opnieuw een "Interlude" speelt met daarin geweldige samenzang.
In het nummer "OK" krijg ik zang van Patrice Janda te horen en dit nummer bevat verder een heerlijk dance ritme, waardoor het moeilijk is stil te blijven zitten bij deze song.
Ook "Dear God" bevat een swingend dance ritme en in "The Martians Are Coming To Eat Us" hoor ik een musical-achtige song, die vrij bombastisch klinkt.
Dan volgen de titelsong "We Are All Famous", een heftige pop song, "Welcome To Windows" een stukje klassiek klinkende muziek en ten slotte "ABCD Puppies", een musical song, die enkele goede tempo wisselingen heeft en de CD op passende wijze afsluit.

"We Are All Famous" is een heerlijke afwisselende CD, waarop uitstekende stukken muziek staan, die het beluisteren meer dan de moeite waard zijn en ik vind de CD dan ook een aanrader voor liefhebbers van zowel pop, musical als klassiek.Geen opmerkingen:

Een reactie posten