maandag 13 oktober 2014

Review: Krautzone - Superkraut + Lamp Of The Universe - The Doors Of Perception (Headspin, 2014) (Psychedelisch)

Krautzone is een Duitse band, die in september 2011 uit diverse bands is ontstaan, doordat de leden van die bands samen muziek begonnen te spelen tijdens een spontane jamsessie, die in de oefenruimte van Electric Moon plaats vond.
De muzikanten, die aan deze sessie mee deden, zijn: multi-instrumentalist Sula Bassana (Electric Moon, Zone Six) - synthesizer, Komet Lulu (Electric Moon, Zone Six) - drums, Modulfix (Zone Six, The Spacelords) - synthesizer, Rainer Neeff (Pancake, Zone Six) - sologitaar en Onkel Kaktus - basgitaar plus Baba Lali, die aan dit project mee werkt door voor een kosmische sfeer te zorgen.
De opnamen voor "Superkraut" vonden plaats op 31 december 2013, toen de band bijeen was om oud en nieuw te vieren en in plaats daarvan besloot om jammend het nieuwe jaar in te gaan.

In 1999 startte basgitarist en zanger Graig Williamson, uit Hamilton, Nieuw Zeeland, zijn soloproject Lamp Of The Universe, waarbij hij een combinatie maakt van acid folk, spacerock en psychedelische rock en alle instrumenten, zoals: akoestische gitaar, sitar, percussie, rock gitaar en basgitaar bespeelt.
Zijn eerste album "The Cosmic Union" werd in 2001 uitgebracht via zowel het Cranium als het Astral Projection label, gevolgd door "Echo in Light", dat in een gelimiteerde genummerde oplage van 400 stuks op zwart vinyl en in een zeer beperkte uitgave van 99 stuks op groen vinyl inclusief een gesigneerd boekje en een draagtas verscheen.
Vervolgens verschenen "Heru" in 2005 via het Barl Fire label, "Earth, Spirit and Sky" (Cranium, 2006), "From the Mystic Rays of Astrological Light" (Astral Projection, 2006), "Arc of Ascent", dat alleen als cassette uitgebracht werd in een zeer gelimiteerde oplage van 100 stuks (Astral Projection, 2007), "Acid Mantra" gelimiteerde oplage van 200 stuks zwart, 200 stuks rood en 100 stuks Die Hard Fan uitgave rood/geel vinyl + wierook (Astral Projection, 2009) en "Transcendence" gelimiteerde oplage van 200 stuks zwart, 200 stuks blauw en 100 stuks Die Hard Fan uitgave rood/blauw vinyl inclusief een extra button en een Lamp Of The Universe mobiel.
"The Doors Of Perception" uit 2014 is zijn nieuwste uitgave en deze is gekoppeld aan "Superkraut" van de Duitse band Krautzone, waarvan er gelimiteerd 300 stuks op zwart vinyl en 200 stuks op zilver/zwart marmer vinyl verschijnen, waarbij nog vermeldt kan worden, dat de schitterende zilver glossy geprinte hoes door Lulu artwork is gemaakt.

Kant A bevat de muziek van Krautzone, die het nummer "Superkraut" in 2 gedeeltes speelt en in "Superkraut I" krijg ik een fantastisch hypnotiserend dansbaar  ruimtelijk nummer te horen, waarbij het onmogelijk is stil te blijven zitten en dat tegen het einde over gaat in een rustig tempo, om langzaam als een kaars uit te doven.
In "Superkraut II" laat de band me genieten van een geweldig krautrock nummer, dat in een licht hypnotiserend ritme gespeeld wordt, waarin tegen het einde een uitstekende tempowisseling zit en de band verder gaat in het spelen van een stukje licht psychedelische muziek in een rustig tempo.
Vervolgens is Lamp Of The Universe aan de beurt op kant B en hierin schotelt Graig me een schitterend stukje psychedelische muziek voor in 3 delen, dat tegen de New Age muziek aan zit en me vanaf de begin tonen van deel 1, door het rustige tempo, langzaam in een lichte trance brengt, waardoor er een serene rust over me heen komt.
In deel 2 krijg ik een rustig gezongen stuk te horen, dat door een subtiele tempowisseling vervolgd wordt in deel 3, waarin Lamp Of The Universe verder gaat met het maken van zijn ruimtelijke psychedelische new age muziek, die me tot het einde toe weet te boeien.

De split LP "Superkraut"/"The Doors Of Perception" bevat 3 geweldige stukken psychedelische muziek, waarvan ik vind, dat dit verplichte kost is voor elke liefhebber van dit genre.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten