maandag 3 november 2014

Review: The Chemistry Set - Elapsed Memories (Fruits De Mer, 2014) (Psychedelisch)

The Chemistry Set begon eind jaren 80 te Londen, Engeland, met het maken van Neo-psychedelische muziek, die via het uit Manchester afkomstige label "Imaginary" werd uitgebracht en eveneens op cassette verscheen via "Acid Tapes", dat alleen cassettes uitbracht.
Ook verschenen er via fanzines zoals Freakbeat en Bucketful Of Brains (beide uit Engeland), The Bob (Amerika), Ruta 66 (Spanje) en Sound Effects (Zweden) flexi discs van de band in de periode 1988-1990.
De band bracht iets meer dan 40 platen op de markt en speelde onder andere op het CMJ Festival te New York, in de legendarische The Marquee en The Borderline, beide te Londen en tevens in de Rough Trade platenzaak en ze traden op in de Brixton Academy met Hawkwind.
Begin jaren 90 ging de band uit elkaar om in 2008 opnieuw  te starten en in dat jaar verscheen ook hun onuitgebrachte LP "Sounds Like Painting" uit 1989, die meer dan 10.000 keer gedownload werd.
Sinds hun herstart verschenen er 3 CD's, 4 singles en kwamen er nummers van de band op 5 compilatie albums terecht.
Eén van die labels waarop hun singles verschenen, was het Engelse Fruits De Mer Records, waarvan hun eerste single binnen 48 uur na uitbrengen uitverkocht was, terwijl hun laatste er slechts 24 uur over deed om uitverkocht te raken.
In september 2014 bracht Fruits De Mer Records hun inmiddels uitverkochte box-set "7&7 Is" uit, waarin zeven 7" vinyl singles zitten en hun nieuwe 7" EP "Elapsed Memories", waarop 3 songs staan, verschijnt eind november 2014 via Fruits De Mer in een zeer gelimiteerde oplage van 700 stuks gekleurd vinyl, verpakt in een uitvouwbare poster hoes.
De band bestaat voor deze single uit Dave McLean en Paul Lake, die worden bijgestaan door Dani uit Barcelona, Spanje.

De EP start met de titelsong "Elapsed Memories", waarin ik een heerlijke psychedelische pop song te horen krijg, die in een rustig tempo gespeeld wordt en een dansbaar ritme bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna ik "A Cure For The Inflicted Afficted" hoor en hierin laat de band me genieten van een heerlijke mix van hardrock en progressieve rock, die in een vrij hoog tempo gespeeld wordt.
De laatste nummer van de EP is een cover van de Jimi Hendrix song "Love Or Confusion" en de uitvoering hiervan is werkelijk schitterend, waarbij de band gebruik maakt van de sitar en tablas en de song niet alleen psychedelisch klinkt, maar ook lichtelijk progressief.

De 7" EP "Elapsed Memories" bevat 3 uitstekende songs, die meer dan de moeite waard zijn om beluisterd te worden en ik kan elke psychedelische en progressieve rock liefhebber aanraden, deze te gaan beluisteren, om net als ik tot de conclusie te komen, dat dit een geweldig product is.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten