maandag 3 november 2014

Review: R-11 - Waschmachine (Lizard Records, 2014) (Progressieve Jazzrock)

De band R-11 (Round Eleven) komt uit Parma, Italië en werd in 2001 door enkele leden uit de jazz scene opgericht als bas, drums en saxofoon trio, dat post-jazzrock speelde.
Nadat in 2011 de gitaar de saxofoon vervangt, ontstond de huidige band, die bestaat uit: Andrea Silvestri - sologitaar, Michele Della Malva - basgitaar en Roberto Reggiani - drums en in 2012 hun debuut CD "Lupus In Trio" via het Lizard Records label uit bracht.
Deze heeft in 2014 een opvolger gekregen met de titel "Waschmachine", die eveneens via het Lizard werd Records label uitgebracht en 9 nummers bevat.

De CD start met "106", waarin ik een vrij heftig progressief jazz nummer te horen krijg, dat enkele prima tempowisselingen bevat, zodat de muziek spannend blijft en dit wordt gevolgd door het titel nummer "Waschmachine", een uitstekende mix van funk en jazz met een licht hypnotiserend ritme, dat swingt als een trein. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik "Le Commissaire" te horen, dat eveneens een fantastisch swingend progressief jazzrock nummer is en in een vrij hoog tempo gespeeld wordt, maar halverwege door een tempowisseling verandert in een rustige melodisch klinkend rock nummer.
Ook met "Fame" laat de band me genieten van een lekker in het gehoor klinkend stukje progressieve jazzrock, dat melodisch klinkt en uptempo gespeeld wordt, waarna ik "Borga" te horen krijg en hierin speelt de band opnieuw een fantastisch swingend progressief jazzrock nummer, waarin lichtelijk Zuid-Amerikaanse invloeden te horen zijn en enkele goede tempowisselingen zitten, die de muziek spannend houden.
In "Black Rondo Pt. 1" schotelt R-11 me een afwisselend klinkend melodisch rock nummer voor, dat in in hetzelfde ritme verder gaat in "Black Rondo Pt. 2", waarbij de muziek halverwege verandert en het nummer in een progressief stuk muziek eindigt.
Vervolgens hoor ik "Zen" heftig beginnen en over gaan in een uitstekend progressief rock nummer, waarin diverse subtiele tempowisselingen zitten en dit gaat naadloos over in het laatste nummer, getiteld "Slow F.", waarin ik een swingend stukje progressief klinkende rock met jazz invloeden te horen krijg.

De CD "Waschmachine" van R-11 heeft me van begin tot einde weten te boeien en ik kan elke liefhebber van dit genre dan ook aanraden, deze band eens te gaan beluisteren.
1 opmerking:

  1. Thank you Carry for sharing R-11's music on our podcast! Here's the new video for the tune Slow F. https://www.youtube.com/watch?v=Ym5OCKPI-LM

    BeantwoordenVerwijderen