maandag 21 december 2015

Review: The Keith Emerson Trio - The Keith Emerson Trio (Eigen Beheer, 2015) (Jazz)

Keith Noel Emerson, die op 2 november 1944 te Todmorden, Lancashire, Engeland geboren werd, leerde op jonge leeftijd al piano spelen, nadat het gezin, waarin hij opgroeide, naar Worthing, Sussex was verhuisd.
Toen hij 14 jaar was, werd hij in zijn omgeving bekend als pianist en nadat hij naar Londen was verhuisd, maakte hij deel uit van diverse bands, zoals: John Brown's Bodies, The T-Bones, The V.I.P.'s en P.P. Arnold's begeleidings band, voordat hij eind jaren 60 in The Nice ging spelen en in 1970 Emerson, Lake & Palmer oprichtte.
Maar ook had hij in het begin van de jaren 60 zijn eigen band The Keith Emerson Trio, die bestond uit: Keith Emerson - piano, Godfrey Sheppard - basgitaar en David Keene - drums, waarmee hij in 1963 opnames maakte in de huiskamer van zijn ouders, waarvan er slechts 4 proef persingen werden gemaakt bij Sound & Vision Services te Worthing.
Het muziektijdschrift Record Collector bracht de 7 opnames 20 april 2015 uit, in een beperkte oplage op 10" vinyl, als uitgave in de Record Collector Rare Vinyl Series en Keith bracht deze in eigen beheer op 6 november 2015 opnieuw uit op CD en als download via het Cherry Red Records label.

De CD start met "You Say You Care", dat Keith en Godfrey hoorde, toen ze het album "Soultrane" van John Coltrane draaiden en daarin hoor ik het trio een heerlijk swingend jazz nummer spelen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten.
Daarna volgt "There Will Never Be Another You" (George Shearing) , waarin ik een rustig startend nummer te horen krijg, dat na ongeveer een minuut meer vaart krijgt en het trio me een swingend stukje jazz voor zet, waarna ze me "Teenies Blues" van het album "Blues And The Abstract Truth" van Eric Dolphy voorschotelen en hierin spelen ze een uitstekend stukje jazz, dat diverse tempowisselingen kent en in een lekker swingend ritme wordt gespeeld.
Het volgende nummer is een eigen compositie van Keith, die gebaseerd is op "Honky Tonk Train Blues" van Earl Guest en in dit nummer laat het trio me genieten van een zeer swingend stuk boogie woogie, die gevolgd wordt door "56 Blues", waarin de muziek in een snel tempo gespeeld wordt en vrij druk is, waardoor het soms lichtelijk chaotisch over komt, terwijl het nummer eveneens door Keith geschreven werd.
In "You Came A Long Way From Saint Louis" (Floyd Cramer) hoor ik een afwisselend jazz nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en in "Soul Station" (Hank Mobley) speelt het trio opnieuw een lekker in het gehoor klinkend jazz nummer, dat weer swingt als een trein.

De CD "The Keith Emerson Trio" van het gelijknamige trio bevat 7 lekker klinkende jazz nummers en zal bij jazz liefhebbers zeker in de smaak vallen en ik kan hen dan ook aanraden, eens naar dit album te gaan luisteren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten