zondag 3 december 2017

Review: Big Bad Brute - The Great White (Transubstans Records, 2017) (Stonerrock)

Big Bad Brute werd te Ystad, Malmö, Zweden opgericht door Filip Robertsson - zang, solo- en basgitaar en Morgan Andersson - drums en sologitaar, die sinds 2000 al samen in diverse bands, zoals Grandma's Vomit, Horns of Anguish en Dystopicon speelden en daarmee ook muziek hadden uitgebracht.
In begin 2016 besloten ze een andere muzikale richting op te gaan en schreven ze een dozijn nummers, die opgenomen werden als demo's.
Rond die tijd kwam basgitarist John Niklasson het duo versterken en was de band Big Bad Brute een feit en begin 2017 kreeg de band een contract bij Transubstans Records, die hun debuut album "The Great White" op 8 december 2017 op CD, LP en als digitale download uitbrengt.

Het album, dat 8 nummers bevat, begint met het op single uitgebrachte "Cast In Dirt", een zware stonerock song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en deze wordt gevolgd door het titelnummer "The Great White", waarin de band me een stevige rock song voorschotelt, die enkele prima tempowisselingen heeft.
Ook in "Trespassing" laat de band me een zwaar stuk stoner horen, dat in een vrij langzaam tempo gespeeld wordt, waarna "March Of The One Eyed Horde" volgt en de band me verrast door een prachtig, vrij rustig, melodisch nummer ten gehore te brengen, dat geheel op gitaar gespeeld wordt, zonder dat daar verdere begeleiding bij zit.
Daarna zet Big Bad Brute me "Cyclops" voor en hoor ik opnieuw een stevige stonnerrock song in een gemiddeld tempo gespeeld worden, die tegen het einde licht psychedelisch wordt, om gevolgd te worden door "The Greatest View", eveneens een in niet al te hoog tempo gespeelde stonerrock song, die enkele tempowisselingen bevat.
In "Silence Sounds Like Guilt" gaat de band verder met het maken met muziek in deze stijl en in "Leave No Orphan Behind" is dat nog steeds hetzelfde.

Ondanks het feit, dat de muziek op "The Great White" veelal in dezelfde stijl wordt gespeeld, kan ik toch concluderen, dat Big Bad Brute een uitstekend debuut album heeft gemaakt en ik kan liefhebbers van stoner dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten