zondag 17 december 2017

Review: Schlammpeitziger - Damenbartblick Auf Pregnant Hill (Bureau B Records, 2017) (Elektro / Krautrock)

Jo Zimmermann uit Keulen, Duitsland begon halverwege de jaren 80 met synthesizers te experimenteren en na begin jaren 90 korte tijd in de band Hal's Dream actief te zijn geweest, ging hij vanaf 1992 solo verder onder de naam Schlammpeitziger.
Zijn debuut album "Erdrauchharnschleck" verscheen in 1993 via het Entenpfuhl label in een zeer beperkte oplage van 100 stuks op compact cassette, waarna het in 1999, na in 1998 door Jan St. Werner en Andi Toma (Mouse on Mars) opnieuw te zijn geremastered, op LP door het label werd uitgebracht, echter met 4 nummers minder.
Zijn tweede album "Let The Star Shine In" / "Burgfensterrhythmuskuckloch" was een split album samen met Vinicio Brunori (alias Master's Cosmic Music) en werd door FX Randomiz (het label van Jan St. Werner en Felix Höfler) op de markt gebracht.
Vervolgens verschenen zijn volgende albums via het Keulse A-Musik label en daarvan was "Freundlichbaracudamelodieliedgut" uit 1996 de eerste.
Daarna werden: "Spacerokkmountainrutschquartier" (A-Musik, 1997), "Augenwischwaldmoppgeflöte" (A-Musik, 2000), "Collected Simplesongs Of My Temporary Past" (Domino Recording Company Ltd., 2001), "Everything Without All Inclusive" (A-Musik, 2003), "Schwingstelle Für Rauschabzug" (Sonig, 2008), "Vorausschauende Bebauung" (Sonig, 2011) en "What's Fruit?" (Pingipung, 2014) uitgebracht en tussendoor verschenen er diverse singles en remixen
Zimmermann werkt sinds 1996 samen met zijn partner, de videokunstenares Ulrike Göken, die sinds 2003 alle live uitvoeringen van Schlammpeitziger ondersteund.
Op 19 januari 2018 verschijnt het album "Damenbartblick Auf Pregnant Hill" via het Bureau B Records label op CD, vinyl en digitaal.

Het album, dat 8 nummers bevat, start met "Ekirlu Kong" en daarin hoor ik Schlammpeitziger een lekkere aanstekelijke dansbare elektro pop song spelen, waarbij de tekst gesproken wordt en dit nummer wordt gevolgd door "Bock Bounceburg", een heerlijk dansbaar stukje instrumentale elektro, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna volgt "Damenbartblick", waarin ik een swingende instrumentale mix van krautrock, disco en elektro voorgeschoteld krijg (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), die gevolgd wordt door "Smooth Motion Kaukraut", een rustig krautrock nummer, dat lichte Oosterse en elektro invloeden heeft.
In "Kandierter Jammerlochlappen" speelt Schlammpeitziger opnieuw een dansbare mix van krautrock en elektro en in "Angerrestbay" krijg ik een uitstekende swingende elektro song voorgezet, die uitermate dansbaar is en daarbij is stil blijven zitten niet mogelijk.
Dan hoor ik "Wasserstopf", een schitterend krautrock nummer, dat een licht hypnotiserend ritme heeft en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt, waarna "What I got" volgt en daarin schotelt Schlammpeitziger me een fantastische song voor, die een mix is van krautrock en elektro en in een vrij rustig tempo gespeeld wordt, dat een licht hypnotiserend ritme bevat.

"Damenbartblick Auf Pregnant Hill" van Schlammpeitziger bevat 8 schitterende nummers, waarmee hij me van begin tot eind heeft weten te boeien en ik kan iedere liefhebber van elektro en krautrock deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten