zondag 10 december 2017

Review: Excalibur IV - The Dark Age Of The Dragon (Babaika Productions, 2017) (Progressieve Rock / Symfonische Rock / Folkrock)

Excalibur IV is een rock opera, waarvan de muzikanten uit verschillende bekende bands hun krachten gebundeld hebben onder leiding van Alan Simon, die de nummers voor de opera tussen oktober 2015 en januari 2017 schreef.
Het verhaal over King Arthur en zijn magische zwaard Excalibur is al vaak verteld, maar Alan, die in Bretagne, Frankrijk woont, weet hier toch een nieuw stuk aan toe te voegen.
Vanaf 1994 verschenen er, met de regelmaat van de klok, albums over King Arthur van de hand van Alan, waarvan de eerste "Le Petit Arthur" was.
"The Dark Age Of The Dragon" is het 15e album van Alan Simon en op deze uitgave, de vierde in de Celtic Rock Opera serie, spelen de volgende gast muzikanten mee: Alan Stivell, John Helliwell (Supertramp), Martin Barre (Jethro Tull), Michael Sadler (Saga), Jesse Siebenberg (Supertramp), Moya Brennan (Clannad), Roberto Tiranti (Labyrinth), Bernie Shaw (Uriah Heep), Sonja Kristina (Curved Air), John Kelly (The Kelly Family), Maite Itoiz (Elfhental) en Siobham Owen.

Het album, dat 19 nummers bevat, start met "The Wings Of The Dragon", waarin de band me een schitterend stuk muziek voorzet, dat een mix is van gothic, keltische folk, dance en progressieve rock en in het Frans gezongen teksten.
Daarna hoor ik "Alone", een heerlijke rustige melodische pop song, die gevolgd wordt door "Stonehenge", een prachtige progressieve symfonische rock song, die jazz invloeden heeft.
Dan schotelt de band me "I'm Not The Only One" voor en hoor ik een fantastische song, die jazz, pop en rock invloeden heeft en in een gemiddeld tempo wordt  gespeeld, terwijl de muziek een aanstekelijk dansbaar ritme bevat, waarna de band "Calling For You" ten gehore brengt en hierin speelt Excalibur IV een prima swingende pop song, die dansbaar is en invloeden uit folk en dance heeft.
In "Don't Be Afraid" krijg ik opnieuwe een lekker swingende rock song te horen en daarin zitten jazz, symfonische rock en lichte disco en folk invloeden in verweven.
Vervolgens speelt de band "Silver Moon", een fantastisch mooie rustige pop song, die gevolgd wordt door "Dreamers", een uitstekende melodische pop song met folk invloeden, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele prima tempowisselingen heeft.
"The Last Lament Of A Fairy" is een verrukkelijke rustige folk song, ""The New Times", een lekker in het gehoor klinkende progressieve rock song met Oosterse invloeden en "Forget Your Sorrow", een prachtige symfonische pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna zet Excalibur IV me "The Fifth Season" voor en krijg ik een fantastische swingende instrumentale mix van symfonische rock en folkrock te horen, waarbij stil zitten niet aan de orde is, waarna "The Passion" volgt en ik een mooie vrij rustige folkpop song hoor.
In "I Will Be For Ever" laat de band me uitstekende melodische pop song horen, die folk invloeden heeft en in "Behind The Mist" speelt de band weer een geweldig instrumentaal nummer, waarin een mix is van folk, jazz, symfonische en progressieve rock gemaakt wordt.
Verder hoor ik "You Dont Know", een heerlijke melodische rock song met jazz invloeden, die enkele subtiele tempowisselingen heeft, "You Are The Sunshine", een lekker in het gehoor klinkende folkpop song met een afwisselend ritme, "There Is Someone", een schitterende rustige Keltische folkpop song en "Dun Aengus II", een verrukkelijke orkestrale song, waarbij de zang van Maite Itoiz fenomenaal klinkt.

De rock opera "The Dark Age Of The Dragon" van Excalibur IV is een fantastisch album, dat vol met schitterende nummers staat, waarmee de band me van begin tot eind in de ban van hun muziek heeft weten te houden en ik kan deze schijf dan ook ten zeerste aanraden aan een ieder, die van folkrock symfonische rock en progressieve rock houdt (luister naar de trailer van het album via de youtube link onder de recensie).

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten