zondag 28 januari 2018

Review: Cosmic Trip Machine - Cosmology Volume 1 - Lord Vampyros (Open Your Eyes Productions, 2018) (Progressieve Rock)

De Belgische band Cosmic Trip Machine, waarvan Will Z. en Majnun de drijvende krachten zijn, begon in 2007 met het opnemen van nummers voor hun eerste album "Lord Space Devil", een psychedelisch concept album, waarbij gebruik werd gemaakt van allerlei technieken, die voorhanden waren, zoals o.a. studio effecten, vreemde instrumenten en fantasierijke rock, geïnspireerd door B-films en Indiase muziek en in de studio ontdekten ze hun muzikale vrijheden daarvoor.
Enkele maanden later werd "Lord Space Devil" meer dan 3500 keer gedownload van hun officiële website  http://www.cosmictripmachine.be en de band begon aan een repertoire voor live optredens te werken en kwam T-Bone bij het duo.
In maart 2009 maakte Cosmic Trip Machine de CD "Vampyros Roussos", een heftig stuk muziek, geïnspireerd door diverse soundtracks, zoals The Carnival of Souls, Valley Of Dolls, The Holy Mountain, Vampyros Lesbos en andere.
De band trad dat jaar op tijdens het Sloowjob Festival (met Embryo en Peter Walker), Summer Solstice 2009 (met Engelse, Amerikaanse en Zweedse psychedelische bands) en op het Yellowstock Festival (met Vibravoid en Siena Root).
Daarbij zag het hun CD in november uitgebracht worden, waarbij de distributie gedaan werd door het Zweedse Record Heaven label en in januari 2010 door Clear Spot uit Nederland.
Tussen 2009 en 2010 werkten Will Z. en Majnun aan het derde en laatste deel van de "Lord Space Devil" trilogie, getiteld "Son Of Lord Space Devil", bijgestaan door Yoni, die T-Bone verving en producer OG.
In december 2010 verscheen dit werk via het Nasoni label uit Berlijn, zowel op CD als op LP (in zwart en gelimiteerd op gekleurd vinyl).
Daarna bracht de band in 2011, via het Reverb Worship label, een gelimiteerde editie op LP uit van "Mantras, Exorcisms And Rituals", dat een alternatieve versie was van "The Curse Of the Lord Space Devil".
OG nam de plaats in van Yoni en de band startte met het maken van "Kosmische Kraut Maschine" , opgedragen aan de experimentele Duitse rock scene van de jaren zestig.
Ook leverde OG demo's van 30 songs af voor een nieuw project, genaamd "(The Woman Who Took) A Flying Leap Over The Fence", waarvoor de opnamen 26 maart startten en 5 augustus werden afgerond en het resultaat is een dubbel LP met 2 verschillende interpertaties van de songs en artwork door Marijke Koger (van The Fool).
In 2012 begon Will Z. aan zijn soloproject en albums als "Shambhala Album", geïnspireerd door een ervaring met Shambhala meditatie en 12 Visons, gebaseerd op het satanisme en alchemie.
Hij produceerde ook het onuitgebrachte deel 3 en 4 van The Book Of Am, met leden van Can Am Des Puig Band, Leslie MacKenzie en Juan Arkotxa, eerst in Balquhidder te Schotland, en later in Mallorca met zangeres Carmeta Mansilla, waarbij het hoogtepunt een reis was naar Deià, waar dit project 35 jaar daarvoor begon.
Het "Golden Horus Name" project betekende de terugkeer van Cosmic Trip Machine op de podia en vanaf mei 2012 startte de band de opnamen daarvan in de studio in een nieuwe band bezetting en Cosmic Trip Machine bestaat op deze LP, die door het Nasoni label is uitgebracht, uit: Will Z, Majnun, OG en Sammy.
Het zou de laatste plaat van de band blijken, want daarna ging Will Z. solo verder en ook Majnun en OG brachten solo werk uit.
10 Jaar na de oprichting van het Open Your Eyes Productions label worden van 15 januari 2018 tot 12 november 2018 12 albums door het label uitgebracht in 6 delen en daarvan is "Cosmic Trip Machine - Cosmology Volume 1 - Lord Vampyros" de eerste.
Het album, dat is samengesteld uit nummers van hun eerste 3 albums + "Mantras, Exorcisms And Rituals", bevat 36 nummers, waaronder remixen uit 2018, demo opnamen, alternatieve mixen, oefen versies en eerste opnamen van zowel Will als Majnun.

Het eerste nummer, dat ik te horen krijg, heet "Lord Space Devil", een licht psychedelische song, die in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door het korte "Giallo", een progressief stukje instrumentale rock.
Daarna volgt "Plastic Hippie", waarin de band een swingende psychedelische progressieve rock song speelt, die gevolgd wordt door "So Sad", een heerlijke rustige psychedelische song, waarna ik "Last song" hoor en daarin speelt de band een verrukkelijke psychedelische song, die gedomineerd wordt door het sitar spel.
Vervolgens krijg ik de 2018 remixen van "Vampyros Beginning", een rustig startende song, die langzaam opgebouwd wordt en steeds meer snelheid krijgt en "Psychedelic Twist", een korte swingende rock song.
Dan gaat de band verder met "(Not) Very High" en hierin krijg ik weer een prachtige psychedelische song voorgeschoteld, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt, om gevolgd te worden door "Evil Preacher", een stevige progressieve uptempo rock song en "Under The Control Of Evil", een swingende rock song.
Daarna volgen er 3 remixen uit 2018, waarvan de eerste "Revelation Evil" heet en daarin zet de band me een lekkere swingende song voor, die enkele tempowisselingen heeft en gevolgd wordt door "Cerbere", een schitterende psychedelische rock song, die lichte spacerock invloeden bevat en "Quiet Night Thoughts", waarin Cosmic Trip Machine een uitstekende pop song ten gehore brengt, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en progressieve rock invloeden heeft.
In "Jessica's Nightmare" laat de band me genieten van een psychedelische rock song en in "Strange Is" zet de band me een fantastische mooie rustige melodische song voor met progressieve rock inv;oeden.
Dan volgen er weer 3 remixen uit 2018, "Hear The Voice Of Am", een schitterende rustige pop song, die iets over de helft van het nummer meer vaart krijgt en verandert in een geweldig stuk progressieve rock en dit nummer wordt gevolgd door "Son Of Lord Space Devil", dat met vrij heftig gitaarspel start en na enkele minuten verandert in een heerlijke, vrij rustige, pop song, die tegen het eind opnieuw verandert en verder gaat in een vrij heftig stuk rock, waarna "Mantra 7777" volgt en de band me een verrukkelijk psychedelisch nummer voorschotelt, dat een licht hypnotiserend ritme heeft.
"Your Love Is Away" is een nummer uit 2001 en een eerdere versie van "Quiet Night Thoughts" en daarin hoor ik de band een prachtige licht psychedelische pop song spelen, waarna de eerste opname van Will Z. volgt, het op 4 september 2000 opgenomen "Amethyst" en in deze uitstekende song is goed te horen, hoe zijn muziek zich verder zou ontwikkelen.
Daarna hoor ik 2 demo's, waarvan de eerste van 13-08-2001 is en de voorloper is van Vampyros Roussos' "It Feels Good" en hier getiteld "Nervous Breakdown In Tilhange", een geweldig experimenteel progressief rock nummer en "Lord Space Devil" van 18-05-2001 en daarin hoor ik de versie, die een minuut korter is en ruimtelijker klinkt, dan de uiteindelijke uitvoering, zoals die in het eerste nummer gespeeld wordt.
Vervolgens is het de beurt voor de eerste minidisc demo van Majnun, getiteld "Lonely Grave", waarin ik in een totaal andere sfeer terecht kom en hij me een fantastisch melodisch instrumentale stuk muziek voorzet, dat diverse prima tempowisselingen bevat en gevolgd wordt door "de tweede Will en Majnun sessie van 03-04-2007, "Saviour" en hierin krijg ik een prachtige melodische song te horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
De alternatieve mix van "Lord Space Devil", die 25-03-2008 opgenomen werd, is het volgende nummer, dat ik voorgeschoteld krijg en ook deze klinkt me als muziek in de oren en wordt gevolgd door "Linda P" een vroege "Lonely Grave" studio versie, die 09-03-2008 gedateerd is en daarin zet de band me een mooi rustig instrumentaal nummer voor, dat op gitaar en drums ten gehore gebracht wordt.
Dan volgen er 6 korte nummers van Vampyros Roussos, die op 11-12-2008 opgenomen werden tijdens de eerste repetitie daarvan.
Dat zijn achtereenvolgens: "Theme 1", een swingend funky klinkend instrumentaal nummer, "Psychedelic Twist", funky en swingend, dat in een film gespeeld had kunnen zijn als deel van een soundtrack, "Cerbere", een stuk uptempo filmmuziek met hardrock invloeden, "It Feels Good", funky, swingend en dansbaar, "Zorba Goes To Hell", melodische instrumentale filmmuziek en "Theme 2", een swingend instrumentaal nummer, dat een aanstekelijk dansbaar ritme bevat.
Het volgende nummer is de originele complete versie van "Psychedelic Twist" van 13-03-2009 en daarin krijg ik opnieuw een swingend stuk uptempo muziek voorgezet, waarna de alternatieve mix van "Black Lodge" te horen is en Cosmic Trip Machine een fantastische progressieve rock song ten gehore brengt, die met zware duistere tonen begint, maar na ongeveer 1 minuut over gaat in een geweldig swingend stuk instrumentale rock.
Verder staan de originele montage van "Noise In Darkness - Welcome To Roussos", een schitterend progressief uptempo rock nummer, waarin de drums een hoofdrol speelt en samen met het uitstekende gitaarspel het nummer maakt en de alternatieve mix van "A Song For Texas Joe", die 20-03-2009 opgenomen werd, waarin ik de band een lekker klinkende aanstekeleijke cowboy song hoor spelen, die geheel instrumentaal is.

"Cosmology Volume 1 - Lord Vampyros" van Cosmic Trip Machine is een fantastische plaat, die me van begin tot einde heeft geboeid en ik kan deze schijf dan ook aanraden aan iedere liefhebber van progressieve en psychedelische rock.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten