maandag 8 januari 2018

Review: Seven That Spells - The Death And Resurrection Of Krautrock: Omega (Sulatron Records, 2018) (Stonerrock / Trancerock)

Seven That Spells uit Zagreb, Kroatië werd in 2003 als power trio opgericht door producer, sologitarist Niko Potocnjak, die tevens de oprichter was van de punk band Trigova Mast.
Samen met Tomislav Kalousek - basgitaar en Stjepan Jurekovic - drums vormde hij de band, die in 2003 hun eerste CD "The Blowout" via het DIY label uitbracht.
Omdat de band met Damo Suzuki (ex Can) ging toeren werd besloten een extra bandlid aan te trekken en dat werd Hrvoje Niksic, die synthesizer speelde.
In 2005 tekenden ze een contract met het Russische RAIG label, die dat zelfde jaar hun CD "My Mommy Wants To Kiss Your Mamma" uitbracht, gevolgd in 2006 door  "It Came From The Planet Of Love" en dat was ook het jaar waarin de eerste bezettingswisselingen plaats vonden.
Toen Seven That Spells rond 2007 enkele leden van de Japanse band Acid Mothers Temple ontmoetten, veranderde er een boel voor de band, want niet alleen toerden ze met Acid Mothers Temple, ook maakten ze twee albums samen met Makoto Kawabata en Tsuyama Atsushi van die band.
In 2007 werd "The Men From Dystopia" voor het Beta-Lactam Ring Records label uitgebracht, opnieuw in een andere bezetting plus de 2 leden uit Acid Mothers Temple, maar altijd met Niko Potocnjak als vaste kracht.
Het jaar er na verschenen er 2 releases, waarvan de eerste, "Black Om Rising" ook op DVD, waarop de band in uitgedunde bezetting te zien is en bestaat uit: Niko Potocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Bruno Motik - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
Op het tweede album dat in 2008 verscheen, "Cosmoerotic Dialogue With Lucifer", speelt Kawabata Makoto als sologitarist mee.
Vervolgens verschenen de CD's: "You Must do This On Stage Vol.1" (live) (Beta-Lactam, 2009), "Future Retro Spasm" (Beta-Lactam, 2010), "Acid Taking And Sweet Love Making" (Hauruck!, 2011), "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" (Beta-Lactam, 2011) en "Superautobahn" (Hauruck!, 2012).
Ook verscheen "The Death And Resurrection Of Krautrock - Aum" in 2012, als eerste deel van de trilogie, op LP via het Sulatron label en op deze LP bestaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar en synthesizer, Narantxa - basgitaar, Stanislav Musjkina - drums en Lovro Zlopasa - saxofoon.
Op het tweede deel van de trilogie "The Death And Resurrection Of Krautrock: IO" betaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar, Jeremy White - basgitaar en zang en Nicola Babic - drums en dit trio wordt bijgestaan door Albin Julius - synthesizer, Hammond orgel en kazoo en Nicola Urosevic - zang en op "The Death And Resurrection Of Krautrock: Omega", het derde en tevens laatste deel van de trilogie bestaat de band uit: Niko Pocnjak - sologitaar en synthesizer, Jeremy White - basgitaar en zang, Gordon Tomic - sologitaar en zang en Blake Fleming - drums.
Het album werd tussen 2014 en 2017 opgenomen in de Night Manager Studio en verschijnt 23 februari 2018, net als hun vorige albums via het Sulatron Records label, waarbij vermeldenswaardig is, dat er een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram zwart vinyl geperst wordt en dat het album tevens als CD wordt uitgebracht.

Het album, dat 5 nummers bevat, start met "In III", waarin de band me een schitterende mix van psychedelische rock en stonerrock voorzet, die een hypnotiserendritme heeft, die gevolgd wordt door het titelnummer "Omega" en daarin krijg ik een bijna 19 minuten durend stuk uptempo muziek te horen, dat vrij stevig klinkt en een mix is van stonerrock, trancerock, dance en hypnotiserende ritmes, waarbij het moeilijk is om niet in beweging te komen.
Daarna hoor ik "Chronos", een heerlijk rustig instrumentaal nummer, dat gedomineerde wordt door zware synthesizer tonen, waarna "Future Lords" volgt en de band een fantastische swingende song ten gehore brengt, die een zeer dansbaar ritme bevat, invloeden uit dance en stonerrock heeft en bij tijd en wijle vrij heftig en hypnotiserend klinkt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Het laatste nummer heet "Out III" en hierin laat de band me een uitstekende, vrij zware, swingende rock song horen, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en enkele subtiele tempowisselingen bevat.

Seven That Spells heeft me met "The Death And Resurrection Of Krautrock: Omega" van begin tot einde in de ban van hun muziek gehouden en ik kan deze schijf dan ook van harte aanbevelen aan hen, die van stonerrock en hypnotiserende ritmes houden.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten