zondag 5 augustus 2018

Review: Gudars Skymning - Grodans Sang ( Transubstans Records, 2018) (Hardrock)

Gudars Skymning is een band uit Lapland, Zweden, die in 2006 werd opgericht en dat zelfde jaar hun demo "Gudars Skymning" op nam.
De bestond toen uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Dennis Ozzian Sjödin - drums, Anders Nord - drums en Tony Östman - basgitaar en in december 2006 kwam Knut Hassel als tweede sologitarist bij de band.
Hun debuut album "Dansa Tillbaks Till Din Grav" werd in 2008 in eigen beheer uitgebracht, maar hun tweede album, "Mörka Vatten", uit 2010, verscheen zowel op LP als op CD via het Italiaanse Black Widow / Bloodrock Records label.
Begin december 2012 ging de band, die toen nog maar uit Kenny, Knut en Anders bestond, naar Stockholm, om hun derde plaat, "Höj Era Glas", op te nemen,met daar op 10 nummers, waarbij Kenny zowel als solo- als de basgitarist speelt en deze is in november 2013 door het Transubstans label uitgebracht.
De band, die sterk beïnvloed is door de hardrock uit de jaren 60 en 70, blues, traditionele Zweedse folk en progrock, bestaat anno 2013 uit: Kenny, Knut, Dennis en Magnus Hasselstam - basgitaar en zingt hun teksten in het Zweeds.
Op hun album "Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen" uit 2016, dat door het Transubstans label uitgebracht werd, bestaat de band uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Knut Hassel - sologitaar, Magnus Hasselstam - basgitaar en Dennis Ozzian Sjödin - drums en worden de teksten in het Zweeds gezongen.
Ook op het album "V", uit 2017, dat in slechts 2 dagen live in de studio werd opgenomen, zingt de band in het Zweeds en op "Grodans Sang", dat 15 augustus 2018 via Transubstans op LP en CD verschijnt is dat net even anders.

Het album, dat 8 nummers bevat, start met het titelnummer "Grodans Sang"en daarin hoor ik de band, na een kort intro, een heerlijk instrumentaal nummer spelen, dat diverse tempowisselingen heeft en een melodisch ritme bevat (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en gevolgd wordt door "Skrotum", een prachtig melodisch instrumentaal nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna hoor ik "Den Mystika Stjärnan", dat eveneens een instrumentaal stuk is en ook hierin speelt de band de muziek in een niet al te hoog tempo, waarna "Brudmarsch" volgt en de band me opnieuw zo'n mooi nummer voorzet, dat in een vrij rustig tempo gespeeld wordt.
In "Skymningsvals" laat Gudars Skymning me genieten van een schitterend instrumentaal hardrock nummer en in "Krutrök" schotelt de band me een geweldig swingend nummer voor, waar invloeden van muziek uit westerns in verwerkt zijn.
Vervolgens hoor ik "Bla Drottning", een uitstekend melodisch nummer en "Skeppet Nautilus", dat met een in het Zweeds gesproken tekst begint, die na 2 minuten over gaat in een verrukkelijk rustig stuk muziek, waar een enkele tempowisseling en een aanstekelijk ritme in zit.

"Grodans Sang" van Gudars Skymning is op een enkele tekst na, een instrumentaal album geworden en bevat 8 prachtige stukken muziek, waarmee de band bewijst meer te zijn, dan de zoveelste hardrock band en ik kan iedere muziekliefhebber deze schijf dan ook van harte aanbevelen.

* De muziek van deze band/artiest is ook regelmatig te beluisteren op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur (Europese tijd) in het radio programma Carry's Music Machine via www.osuradio.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten