zondag 23 augustus 2020

Review: Sun Dial - Mind Control (The Ultimate Edition) (Sulatron Records, 2020) (Psychedelische Rock / Hammond Rock)

Nadat hij de band The Modern Art had ontbonden, richtte multi-instrumentalist Gary Ramon, die in diverse bands actief is en tevens het Acme Records label runt, in 1990, de band Sun Dial op te Londen, Engeland.
Met Sun Dial bracht hij in verschillende band samenstellingen vanaf de oprichting tot 2012 diverse albums uit, waarvan de eerste "Other Way Out" via de labels Tangerine Records (1990), Dutch East India Trading Company (1991), UFO Records (1991), Acme Records (1994, 1996, 2003), Gallium Arsenide (1996), Lava (1997) en Relapse Records (2006) werd uitgebracht.
Vervolgens verschenen "Reflecter" (UFO Records, 1992, Dutch East India Trading Company, 1992 en Midi Inc., 1992), "Libertine" (Beggars Banquet Records, 1994, CD/MC, 1994 en Atlantic Records, 1993), "Return Journey" (Acme Records, 1994, Gallium Arsenide, 1996 en Relapse Records, 2006), "Acid Yantra" (Beggars Banquet Records, 1995 en Acme Records, 1995, 2007), "Live Drug" (Acme Records, 1996), "Zen For Sale" (Acme Records, 2003 en Headspin, 2003), "Shards Of God" (Acme Records, compilatie, 2007), "Libertine - Deprogrammed" (Acme Records, 2007), "Processed For DNA (The 20th Anniversary Anthology)" (Shrunken Head, 2-CD, 2010), "Sun Dial" (Shrunken Head, 2010), "Pumpkinhead" (Shrunken Head, 2011), "Mind Control" (Tangerine Records, 2012) en de Box Set "Exploding In your Mind - A Collection of Outtakes, Alternative Mixes and Rehearsals 1990-91 (Acme,"CD, 2010) plus 12 singles en 10 EP's.
Tijdens de opnamen van het album "Mind Control" uit 2012, dat 3 december 2015 plus 2 extra nummers via het Sulatron Records label op CD verscheen, bestond de band uit: Gary Ramon - sologitaar, zang, mellotron, mini-Moog, arp en Hammond orgel, Scorpio -basgitaar en Moog taurus 3 bas pedalen, Conrad Farmer - drums en Joolie Wood - viool, basblokfluit en melodica, terwijl Hugo Chavez-Smith, die tevens bij het debuut album "Other Way Out" betrokken was geweest, het album produceerde.
Het studio album van de band "Made In The Machine" verscheen 24 oktober 2016 via het Sulatron label op CD en 25 december werd, via dat zelfde label, de 2LP versie in een gelimiteerde oplage van 500 stuks met klaphoes uitgebracht.
"Science Fiction", dat 13 nummers bevat, is de opvolger van dit album en werd 22 juni 2018 in een beperkte oplage van 750 stuks op 180 gram groen vinyl en in een beperkte oplage van 500 stuks als CD uitgebracht door het Sulatron Records label.
Zijn album "Return Journey" uit 1994 werd op 18 april 2019 via Sulatron Records opnieuw uitgebracht en verscheen in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram doorzichtig vinyl, waarbij de hoes het originele artwork van Savage Pencil bevat.
Op 4 september 2020 brengt Sulatron Records "Mind Control (The Ultimate Edition)" als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op 180 gram geel-zwart gespetterd vinyl, gestoken in een klaphoes, als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks en als digitale download.
Het 2CD/2LP album, "Mind Control (The Ultimate Edition)", bevat de CD uit 2012, plus onuitgebrachte nummers uit diezelfde periode, waarbij vermeldenswaardig is, dat het oorspronkelijke album op 3 december 2015, plus 2 extra nummers, via het Sulatron Records label als CD verscheen en dat van deze nieuwe uitgave de CD 2 2 nummers meer bevat, dan de LP 2.
De band bestaat op deze uitgave uit: Gary Ramon - zang, sologitaar, mellotron, mini-Moog, arp, Hammond orgel en drums, Scorpio - basgitaar, 6 snarige basgitaar en Moog Taurus synthesizer, Conrad Farmer - drums, Joolie Wood - viool, , melodica, dwarsfluit en bas fluit.

De CD uitgave van "Mind Control" bevat 8 nummers, waarvan de eerste "Mountain Of Fire & Miracles" heet en hierin krijg ik een iets meer dan 9 minuten durend fantastisch hypnotiserend psychedelisch nummer te horen, dat me aan de muziek van de Amerikaanse band Liquid Sound Company en aan die van Sula Bassana doet denken en gevolgd wordt door "Radiation", waarin de band me een schitterend stukje psychedelische muziek voorschotelt, waar lichtelijk in geïmproviseerd en geëxperimenteerd wordt.(luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Daarna krijg ik het kortste nummer van de CD te horen, getiteld "Burned In", dat nog geen 2 minuten duurt en dit begint met een intro van een inloopgroef vol tikken, die langzaam van ritme verandert in een mix van klassiek en eentonige Afrikaanse percussie en eindigt, zoals hij begon.
Dan hoor ik het titel nummer "Mind Control" en daarin laat de band me genieten van een geweldig eentonig dansbaar krautrock nummer, dat een hypnotiserende werking op me heeft en gevolgd wordt door "Last Rays Of The Sun" en in dit nummer zet Sun Dial me een heerlijk vrij melodisch nummer voor, dat enigszins dreigend en bombastisch klinkt.
In "In Every Day Dreamhome A Heartache" verrast de band me door een uitstekende zware progressieve rock song te spelen, die heavy rock invloeden bevat en in de eerste van de bonus nummers (die beide ook op de 2LP staan), "Seven Pointed Star (Short Version)", krijg ik een fantastisch hypnotiserend licht psychedelisch nummer te horen, waarbij ik het gevoel heb de muziek ingezogen te worden.
Het tweede bonus nummer en tevens laatste van de CD heet "World Within You" en hierin zet de band me een schitterende vrij zwaar klinkende psychedelische song voor, die in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld.

De onuitgebrachte opnamen van "Flashbacks From The Aether" beginnen met "Lost And Found", waarin de band een uitstekende mix van acidrock en psychedelische muziek in een gemiddeld tempo ten gehore brengt, die gevolgd wordt door "I Can Tell", een heerlijk swingend instrumentaal nummer, dat een aanstekelijk dansbaar ritme heeft en "Liquid Grey", een instrumentaal psychedelisch Hammond rock nummer, dat een terugkerend ritme heeft.
Daarna volgen de volledige versie van "Seven Pointed Star", dat net als de kortere versie een fantastisch hypnotiserend licht psychedelisch instrumentaal nummer is en ik opnieuw het gevoel heb, de muziek ingezogen te worden, "Fire From Heaven", een geweldig instrumentaal acid rock nummer, dat in en gemiddeld tempo gespeeld wordt en een dansbaar terugkerend ritme heeft en "Mask Of Dawn (Part One)", een schitterend psychedelisch nummer, dat enigszins duister klinkt en in een niet al te hoog tempo gespeeld wordt.
In "Siren Song" schotelt Sun Dial me een rustig eentonig elektronisch nummer voor, in "1018A" krijg ik een verrukkelijk swingend dansbaar Hammond rock nummer te horen, dat industriële invloeden bevat en in "Radiation (Early Mix)" laat de band me genieten van een fantastisch rustig psychedelisch nummer, dat een terugkerend ritme heeft, waarmee de band me in een lichte trance brengt.
Vervolgens hoor ik "Mask Of Dawn (Part Two)", een prachtige mix van psychedelische en industriële muziek, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een repeterend elektronisch ritme heeft.
Dan volgen de extra nummers, "Burned In (Alternative Take)", waarin ik een heerlijk dansbaar nummer voorgezet krijg, dat een repeterend ritme heeft en  swingende Afrikaanse percussie invloeden bevat en "Spiral", een prima Hammond rock nummer, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en een aanstekelijk terugkerend dansbaar ritme heeft.

"Mind Control (The Ultimate Edition)" van Sun Dial is een geweldige 2CD heruitgave, waar 2 fantastische nummers aan zijn toegevoegd en een genot om naar te beluisteren en ik kan deze schijf dan ook zeer aanraden aan een ieder, die van Hammond en psychedelische rock houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten