maandag 14 december 2020

Review: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble - Here Be Dragons (Denovali Records, 2020) (Smooth Jazz / Avant Garde)

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble uit Utrecht, Nederland werd in 2000 opgericht door Jason Kohne (Bong-Ra) - solo- en basgitaar en Gideon Kiers - percussie.
Nadat in 2004 Hilary Jeffery - electronica en trombone uit Engeland en Nina Hitz - cello uit Zwitserland zich bij het duo aansloten, was de band een feit en verscheen in 2006 het debuut album "The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble" via Planet Mu.
In 2006 kwamen  Charlotte Cegarra - zang, dwarsfluit en xylofoon (Frankrijk) en Eelco Bosman - sologitaar (Nederland) bij de band en in 2008 Sadie Anderson - viool (Engeland).
Op 1 januari 2009 verscheen het album "Here Be Dragons" als digitale download, dat in 2009 gevolgd werd door "Mutations" (digitaal album), "From The Stairwell" (digitaal album, 25 maart 2011) en "Xtabay" (digitaal album, 1 januari 2012), waarna de band uit elkaar ging.
Vervolgens verscheen de her uitgave van "Mutations" (CD en LP, 1 april 2016) via Denovali Records, waarna het digitale live album "I Forsee The Dark Ahead, If I Stay", dat 9 nummers bevat, eveneens op 1 april 2016 verscheen en deze is op 28 februari 2020 via Denovali Records zowel als CD als 2LP her uitgebracht en vermeldenswaardig is, dat de opnames in diverse landen zijn gemaakt.
Ook het album "From The Stairwell", dat 13 nummers bevat, werd op 26 juni 2020 als CD, 2LP en als digitale download her uitgebracht door Denovali Records en verschijnt gelijktijdig met "Succubus" van The Mount Fuji Doomjazz Corporation, dat eveneens als CD, 2LP en dd op de markt werd gebracht.
Op 11 december 2020 verschijnt de her-uitgave van het tweede album van de band, getiteld "Here Be Dragons" via Denovali Records als LP, als CD en als digitale download.

Het album, dat 9 nummers bevat, begint met "Lead Squid", een avant garde nummer, dat in een niet al te hoog tempo wordt gespeeld, een terugkerend ritme heeft en halverwege van tempo verandert en jazz en dance invloeden toegevoegd krijgt en gevolgd word door "Caravan", een schitterend zigeunerjazz nummer, dat een terugkerend ritme heeft en swingt.
Daarna volgen "Embers", een prachtige smooth jazz song, die in een vrij rustig tempo wordt gespeeld (luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie), "Scirocco", een lekker in het gehoor klinkende mix van dance, Oosterse invloeden en smooth jazz, die een dansbaar ritme heeft en "Mists Of Krakatoa", een geweldige song, die eveneens invloeden van Oosterse muziek bevat en tempowisselingen heeft.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
In "Sharbat Gula" schotelt The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble me een experimenteel startend nummer voor, dat een rustig tempo heeft, invloeden van avant garde en jazz bevat en tempowisselingen heeft en in "Samhain Labs" krijg ik een soortgelijk nummer te horen, dat smooth jazz bevat, in een langzaam tempo gespeeld wordt en een aangenaam ritme heeft.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
Verder volgen "Seneca", eveneens een rustig smooth jazz nummer en "The MacGuffin", een uptempo experimenteel stuk muziek, dat avant garde invloeden heeft en tempowisselingen bevat.

"Here Be Dragons" van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is een prima album en bevat uitstekende smooth jazz en avant garde nummers, die lekker in het gehoor klinken en ik kan liefhebbers van beide genres, deze schijf dan ook zeer aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten