zondag 7 november 2021

Review: Ricardo Donoso - Progress Trap (Denovali Records, 2021) (Avant Garde / Krautrock)

Ricardo Donoso is een componist, percussionist en elektronica muzikant, die in Rio De Janeiro, Brazilië geboren werd en momenteel in Boston, Massachusetts Amerika woont.
Na zijn opleiding aan Berklee College Of Music en The New England Conservatory speelde hij in diverse projecten gedurende de jaren, het laatst als drummer bij de avant-death metal band Ehnahre, maar ook maakte hij deel uit van het experimentele elektronische duo Perispirit en ging schuil achter de aliassen Embouchure en Scuba Death.
Verder was hij actief in Calliope Quartet en The Epicureans en maakte hij solo albums, waarvan de eerste, "Solo Percussion Improvisations" in 2007, als eigen uitgave op een CD-R verscheen, waarna "Progress Chance" (Digitalis Recordings, 2011), "Assimilating The Shadow" (Digitalis Recordings, 2012), "As Iron Sharpens Iron, One Verse Sharpens Another" (Digitalis Recordings, 2013), "A Song For Echo" (Kathexis, 2014), "Sarava Exu" (Denovali Records, 2014) en "Machine To Machine" (Denovali Records, 2015) volgden.
Ook werden er enkele singles en EP's uitgebracht, waaronder: "Zerovinteum" (7" gelimiteerd vinyl, Semata Productions, 2009), "One Verse Sharpens Another" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "As Iron Sharpens Iron" (EP, Digitalis Recordings, 2013), "Iron / Verse Remixes" (12" vinyl, Digitalis Recordings, 2014) en "Beginning Of The Shape" (3xFile, MP3, EP, Denovali Records, 2014).   
Onder het alias RDTK werkt hij samen met Thiago Kochenborger (zang en basgitaar) uit Berlijn, Duitsland, met wie hij sinds zijn twaalfde bevriend is en 15 jaar geleden in een klein eenpersoons slaapkamer appartement te Rio De Janeiro een eerste poging deed samen muziek te maken.
Dat resulteerde uiteindelijk in 2018 in het album "Human Resources", dat 8 nummers bevat en 29 juni 2018 via Denovali Records op LP, CD en als digitale download werd uitgebracht.
Zijn tiende album, waarop 12 nummers staan, heet "Content" en verscheen 20 mei 2020 via Denovali Records als 2LP, CD en als digitale download en op 5 november 2021 bracht dit label zijn album "Progress Trap" uit, waarop 10 nummers staan, als LP, als CD en als digitale download.

Het album start met "They Saw It Coming", waarin Ricardo Donoso een mooi rustig stuk avant garde speelt, dat na korte tijd iets meer snelheid krijgt en een terugkerend ritme bevat en dit nummer wordt gevolgd door "Hostile Environments", een heerlijk avant garde nummer met een gemiddeld tempo en een terugkerend ritme en "Great Acceleration", een schitterend nummer met een terugkerend licht hypnotiserend ritme, dat krautrock invloeden bevat en een gemiddeld tempo heeft.
Daarna volgen "Master And Emissary", een geweldig uptempo nummer met krautrock, dance en psychedelische invloeden, dat bij tijd en wijle swingt, "Essential Asymmetry", 
een kort stukje avant garde met licht experimentele klanken en "Forward And Backward", een industrieel nummer met een niet al te hoog tempo en zware duistere klanken.
In "A Two-Sided Story" zet Ricardo Donoso me een puik nummer in een gemiddeld tempo voor, dat avant garde, elektronische muziek en duistere invloeden aan elkaar koppelt en in "Separated From Living Things" laat hij me genieten van een nummer met een gemiddeld tempo, een aanstekelijk terugkerend licht hypnotiserend dansbaar ritme.
Verder volgen "Reconcilable Differences", een fantastisch krautrock nummer met een vrij traag tempo en een terugkerend ritme en "Accelerating Into A Wall", een prachtig rustig nummer, dat halverwege experimentele klanken en avant garde invloeden krijgt.

"Progress Trap" van Ricardo Donoso is een uitstekende plaat met heerlijke avant garde en krautrock nummers, die invloeden van industriële muziek en terugkerende ritmes bevat en ik kan elke liefhebber van zowel avant garde als krautrock deze schijf dan ook zeer aanraden. (luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten