zondag 7 november 2021

Review: Vibravoid - Zeitgeist Generator (Stoned Karma Records, 2021) (Psychedelische Rock)

Vibravoid werd in 1990 te Düsseldorf, Duitsland, opgericht en bestaat uit: Christian Koch - zang en sologitaar, Frank Matenaar - drums en Dario Treese - orgel.
De band heeft zich muzikaal laten inspireren door o.a. (een vroege) Pink Floyd, Electric Prunes, Strawberry Alarm Clock en Spacemen 3 en talloze andere psychedelische progressieve rock bands.
Sinds 2000 heeft Vibravoid diverse LP's en CD's uitgebracht via verschillende labels, zoals: Triggerfish, Nasoni, Anzitisi Records, Krauted Mind Records, Herzberg Verlag en Sulatron.
Nadat ze begin 2013 hun eigen label Stoned Karma Records hebben opgericht, verschijnen daarop hun platen (onder andere "Psychedelic Blueprints - An Introspection Of The Years 2000-2013" en de 6 CD box "Loudness For The Masses"), maar ook staat de band met een nummer ("Nearby Shiras", een cover van Kalacakra) op de LP Head Music van het Fruits De Mer Records label en is in 2013 de 7" gekleurd vinyl single "Colour Your Mind", waarop 3 covers staan, uitgebracht via dat zelfde label uit Engeland, gevolgd in 2015 door de 7" gekleurd vinyl single "Steppin' Stone" , die eveneens 3 covers bevat en via Fruits De Mer verscheen.
De band stond op het "14th Dream Of Dr.Sardonicus" festival te Cardigan, Wales, dat van 5 tot 7 augustus plaats vond en georganiseerd werd door Fruits De Mer Records, waarbij één van de live nummers ongetwijfeld hun nieuwe 7" gekleurde vinyl single met klaphoes, "In-A-Gadda-Da-Vida", was, die 9 augustus 2016 in beperkte oplage via Fruits De Mer Records verschenen is.
De single, werd 30 september 2016 gevolgd door hun nieuwe album "Wake Up Before You Die", dat op hun Stoned Karma Records in een beperkte oplage op LP en CD werd uitgebracht, waarbij de CD uitvoering 4 extra live nummers bevat.
Via Stoned Karma Records verschenen in 2017 de albums "A Night At The Museum" (3LP) en "Triptamine E.P. Volume 5", dat tijdens hun "wake Up Before You Die" optreden in Haus Der Jugend in 2016 werd opgenomen en in een beperkte oplage van 1000 LP's inclusief een kleurenposter op A10 formaat uitgebracht is en op 17 november 2017 verscheen "Mushroom Mantra's", zowel op LP als CD en als download, waarbij vermeldenswaardig is, dat de pre-order editie van de LP in een beperkte oplage van 200 stuks op gekleurd vinyl geperst is en een poster plus picture postcard disc bevat, die een nummer bevat, dat niet op de LP staat, terwijl op de CD uitgave 3 extra nummers staan, die tijdens een opname sessie uit 1992 stammen en niet eerder zijn uitgebracht.
Stoned Karma Records bracht op 25 mei 2018 2 albums van de band tegelijk uit, dat zijn: "Vibrations From The Cosmic Void", die in een beperkte oplage van 500 LP's als pre-order een bonus LP bevat, terwijl het album tevens in een beperkte oplage van 1000 stuks in 3 kleuren zonnestralen vinyl en als CD en digitale download verscheen en het andere album,"Live At Rheinkraut Festival", waarop basgitarist Ufo Walter te horen is, werd als 2CD en digitale download uitgebracht.
Eind april 2019 verscheen het album "Intergalactic Acid Freak Out Orgasms" via Stoned Karma op zowel CD als LP en digitale download en ook hierop is de band weer live te beluisteren en in september 2019 verscheen de 7" single "World Of Pain"/ "Plastic Covered Tangerines" op rood vinyl via dit label.
Om hun 30 jarig jubileum te vieren vervolgde de band het uit brengen van hun Triptamine serie en verscheen het album "Out Of Tune In Rosenheim - Triptamine vol.6" in maart 2020 via hun eigen Stoned Karma Records als 2LP, als CD en als digitale download.
De muziek voor de 2LP, die 9 nummers bevat, is live opgenomen tijdens een optreden eind december 2019, dat onder de naam "The Psychedelic Christmas Experience Tour" gegeven werd.
Dan volgt in april 2020 het album "Psychedelic Blueprints Volume 2", dat via Stoned Karma Records als CD, als 2LP in een beperkte oplage van 500 stuks op marmer kleurig vinyl wordt uitgebracht en tevens als digitale download, waarop alternatieve versies, mixen en master versies staan uit de periode 1994-2019 en op 6 mei komt hun derde album van het 30 jarige jubileum uit via Stoned Karma Records, getiteld "The Decomposition Of Noise" en deze verschijnt in en beperkte oplage als LP, die een bonus live album bevat en als CD, die 3 extra nummers heeft en op 4 september 2021 bracht de band het digitale nummer "Dance On Mars" uit.
Net voor het einde van 2021 verschijnt het album "Zeitgeist Generator" als CD en op 1 maart 2022 verschijnt dit als 2LP in een beperkte oplage van 700 stuks waarvan 200 stuks op geel en roze vinyl, 200 stuks op lichtblauw en paars vinyl met een Op Art hoes en een vierdelig inlegvel en songboek met CD, 200 stuks op lichtgroen en lichtblauw vinyl met een Op Art hoes en een vierdelig inlegvel en songboek met CD en een luxe puzzel, 100 stuks op lichtgroen en lichtblauw vinyl met een Op Art plastic hoes, inclusief een poster, een speciale puzzel, het Zeitgeist Generator songboek met CD, en flexi disc Op Art set, een vierdelig inlegvel en het geheel is met de hand gesigneerd en genummerd door de artiesten.

Het album, dat totaal 15 nummers bevat, begint met "The Cutting Edge", waarin Vibravoid een fantastische psychedelische rock song met Oosterse invloeden in een gemiddeld tempo ten gehore brengt, die een terugkerend ritme bevat, dat voor een licht hypnotiserend effect zorgt, dat overloopt in "Prana", een geweldig instrumentaal uptempo psychedelisch nummer met ruimtelijke en experimentele invloeden, dat bij tijd en wijle swingt als een trein en "Kingdom Of Insanity", een heerlijke uptempo song met een aanstekelijk dansbaar ritme.
Daarna volgen "Acid Visions", een lekker in het gehoor klinkende song met ruimtelijke invloeden en een dansbaar ritme, "Dance On Mars", een uitstekende song met een gemiddeld tempo, die aanzet tot dansen (luister naar dit nummer via de badcamp link onder de recensie) en "You Are All Too Much", eveneens weer zo'n puike song met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk dansbaar ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is.
In "On A Monday Night" zet Vibravoid me een opnieuw een verrukkelijke psychedelische dansbare song in een gemiddeld tempo voor, in "My Energy" laat de band me genieten van een uitstekende psychedelische song te horen, die een terugkerend ritme heeft, acid rock en ruimtelijke invloeden bevat en in "Going Wrong" krijg ik een nogmaals een song in een gemiddeld tempo met acid rock en ruimtelijke invloeden voorgeschoteld, die een dansbaar ritme heeft.
Dan volgen "The Game", een schitterende dansbare song met ruimtelijke invloeden, "Breath Of A Cat", een song, die in het verlengde van de vorige ligt, dat wil zeggen: dansbaar met een gemiddeld tempo en een aanstekelijk ritme en "She's Dope" en ook dit is weer zo'n lekker in het gehoor klinkende dansbare song.
Verder volgen "Wehrhahn Wah Wah", een fantastisch instrumentaal nummer, dat swingt, "A Taste Like Sugar", een geweldig 16 minuten durend krautrock nummer met een terugkerend dansbaar hypnotiserend ritme en dance invloeden, dat swingt als een trein en hierbij is stil zitten dan ook geen optie en dit loopt over in "Repeat Percussions", dat een verlengde van het vorige nummer is, waar lichte Oosterse invloeden bijgevoegd zijn.

"Zeitgeist Generator" van Vibravoid staat vol verrukkelijke swingende psychedelische rock nummers, waarvan wat mij betreft "A Taste Like Sugar" de uitschieter is en ik kan deze meesterlijke schijf dan ook zeer aanraden aan elke liefhebber van dit genre.
1 opmerking: