zondag 14 augustus 2022

Review: October Equus - Noches Blancas, Luces Rojas (OctoberXart, 2022) (Rock In Opposition)

October Equus werd in 2003 door muzikanten uit Madrid en Barcelona, Spanje, opgericht en tot begin 2006 bestond uit: Ángel Ontalva - sologitaar, Amanda Pazos Cosse - basgitaar, Víctor Rodríguez - keyboards en Txema Fernández - drums.
In 2004 bracht de band een gratis demo uit, getiteld "Hydra", die alleen bij optredens verkrijgbaar was en op 31 januari 2006 verscheen het debuut album "October Equus" via het Italiaanse Ma.Ra.Cash label.
Daarna verlieten Rodríguez en Fernández de band, waarna Rodríguez vervolgens weer terug keerde en José Varela als drummer bij de band kwam.
In de tussentijd hadden Ontalva en Pazos nieuwe nummers geschreven, dat op hun tweede album "Charybdis", dat in 2008 door het Russische RAIG label werd  uitgebracht, terecht kwam.
Vervolgens verscheen "Saturnal" via het Italiaanse AltrOck Productions label in 2011, waarna hun volgende albums via het eigen OctoberXart label uitgebracht werden; "Memories Vol. 1 - Live Rehearsal 2009" in 2012, "Permafrost" in 2013 en "Live At R.I.O. Festival 2014" in 2014.
Op het album "Live At R.I.O. Festival 2014" bestaat de band uit: Ángel Ontalva - sologitaar, Amanda Pazos Cosse - basgitaar, Víctor Rodríguez - keyboards, Marko Jelaca - drums, El Pricto - alt saxofoon en Luiz Rocha - bas klarinet.
Hun album "Presagios" verscheen 15 oktober 2019 via OctoberXart Records op CD en als digitale download en hierop bestaat de band uit: Ángel Ontalva - sologitaar, Amanda Pazos Cosse - basgitaar, Víctor Rodríguez - keyboards, Piotr Talalay - drums, Pablo Ortega - cello, John Falcone - fagot en Yolanda Alba Rodríguez - dwarsfluit en op 7 juni 2022 bracht de band het album "Noches Blancas, Luces Rojas", dat 6 nummers bevat, via OctoberXart Records uit als CD en als digitaal album en bestaat October Equus uit: Ángel Ontalva - solo- en basgitaar, Avelino Saavedra - drums, Víctor Rodríguez - keyboards en John Falcone - fagot.

Het album begint met het titel nummer "Noches Blancas, Luces Rojas", waarin October Equus een bijna 24 minuten durend nummer speelt, dat met een stukje filmmuziek start en al snel over gaat in een geweldig rock in opposition nummer met een niet al te hoog tempo en ook dat verandert na enkele minuten, waarna de band een stuk RIO met jazzrock invloeden in een gemiddeld tempo speelt, dat opnieuw verandert en nu iets meer experimenteel wordt en melodische invloeden krijgt, om halverwege in een rustig tempo over te gaan en nogmaals te veranderen in een schitterend RIO nummer met een gemiddeld tempo met jazz invloeden.
Daarna volgt "Arrecia Tempestad", een heerlijk nummer met tempowisselingen, dat in een vrij rustig tempo wordt gespeeld en jazzrock invloeden heeft.
In "Entre Rostros Y Sombras" zet October Equus me een uitstekend stuk rock in opposition met een niet al te hoog tempo voor, dat gaandeweg iets meer snelheid krijgt en in "Rara Avis" laat de band me genieten van een prachtig nummer met een aangenaam ritme, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en avant garde invloeden heeft
Dan volgt "Un Viejo Conflicto", een fantastisch swingend uptempo RIO nummer met invloeden van jazz, dat tempowisselingen bevat.
Als laatste hoor ik "Hasta El Fin Del Tiempo" en hierin krijg ik opnieuw zo'n lekker in het gehoor klinkend swingend stuk muziek voorgeschoteld, dat een aanstekelijk ritme heeft en aanzet tot dansen.

"Noches Blancas, Luces Rojas" van October Equus bevat 6 heerlijke rock in opposition nummers, waar ik van begin tot eind zeer van genoten heb en ik raad iedere liefhebber van RIO deze schijf dan ook sterk aan.(luister naar enkele nummers van dit album via de bandcamp link onder de recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten