zondag 10 december 2023

Review: The Fishheads - Lobster Basque Replica (Crustacean, 2023) (Psychedelisch / Progressief)

The Fishheads uit Engeland is het project van Marc Swordfish (Astralasia), die samen met (enkele Fruits De Mer vrienden) waaronder Anton Barbeau, Crystal Jacqueline, Icarus Peel, John Chinn, Paul Chousner, Holly Bowler en anderen het nummer "Pleasant Valley Sunday" van The Monkees opgenomen heeft in de 60s/70s serie van Fruits De Mer Records en deze heeft "Let's Get together" als B-kant.
De single verscheen op 7" vinyl, bevat een bonus CD en is in mono en op de bonus CD staan de stereo versies van de songs en een uitgebreide uitvoering van 40 minuten van "Pleasant Valley Sunday".
Op 9 december 2023 verscheen hun album "Lobster Basque Replica" als 100ste uitgave van Crustacean, het sub label van Fruits De Mer Records en deze wordt uitgebracht als LP + CD en bevat 5 nummers, waarbij nog het vermelden waard is, dat het eerst de bedoeling was om deze nummers als 2 7" te laten verschijnen.

Op de A-kant van het album staan 4 covers en begint met "See Emily Play" (Pink Floyd, 1967) waarin The Fishheads een heerlijke psychedelische song met een eigen inbreng in een gemiddeld tempo spelen, die orkestrale invloeden heeft en gevolgd wordt door "Set The Controls For The Heart Of The Sun" (Pink Floyd, 1968), een schitterende song met een terugkerend ritme en een gemiddeld tempo, die een lichte trance oproept.
Daarna volgen "Remember A Day" (Pink Floyd, 1968), een prachtige song, die langzaam begint, maar al gauw in een gemiddeld tempo over gaat en een aanstekelijjk dansbaar ritme bevat (luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie) en "Egyptian Tomb" (Mighty Baby, 1969), een swingend nummer met een gemiddeld tempo en soul invloeden.
De B-kant bevat het 21 minuten durende nummer "Oops! Something's Coming From Another Planet" en hierin laat The Fishheads me genieten van een uitstekend stuk muziek, dat wisselende tempo's heeft en invloeden van progressieve rock bevat en een licht hypnotiserend terugkerend ritme heeft, om halverwege over te gaan in een mooi rustig stuk met filmmuziek invloeden, dat enkele minuten later weer meer snelheid krijgt.

"Lobster Basque Replica" van The Fishheads bevat 5 puike nummers, die me als muziek in de oren klinken en ik raad iedere liefhebber van progressieve en psychedelische muziek deze schijf dan ook zeer aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten