zondag 3 december 2023

Review: Øresund Space Collective - Carnival In Portugal (Space Rock Productions, 2023) (Progressief / Spacerock)

Øresund Space Collective is een spacerock band uit Øresund, Denemarken, die uit ongeveer 20 muzikanten bestaat en een muzikale mix maakt van improvisaties, funk, reggae, jazz, progressieve rock en spacerock, wat betekent, dat geen enkel optreden hetzelfde klinkt en is sinds 2004 actief.
Leidende kracht achter de band is Scott Heller, alias Dr. Space, een Amerikaan, die naar Denemarken verhuisde en tegenwoordig in Portugal woont.
De band is een collectief, dat regelmatig van bezetting wisselt, waarvan de leden hoofdzakelijk uit Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden komen en de vaste kern bestaat uit Scott Heller, alias Dr. Space - synthesizer en Mogens - synthesizer, waarbij vermeldenswaardig is, dat de band al meer dan 37 officiële albums heeft uitgebracht, plus nog diverse officieuze uitgaves, die samen totaal op 85 komen.
Het album van de band, "Oily Echoes Of The Soul", dat opnames van 1 oktober 2010 bevat, die in de Black Tornado Studios te  Kopenhagen zijn opgenomen, is het 27ste studio album en is in een beperkte oplage alleen verkrijgbaar, terwijl de 2CD bevat 2 bonus nummers, die samen 50 minuten duren
Vervolgens verscheen op 1 september 2022 het album "Live In Dresden" en deze werd op 15 maart 2023 gevolgd door het album "Høstsabbat 2021", dat live tijdens het Høstsabbat festival in oktober 2021 te Oslo, Noorwegen werd opgenomen en in eigen beheer in een beperkte oplage van 150 stuks als CD werd uitgebracht.
Dat de band productief is, blijkt uit het feit, dat er op 27 mei 2023 alweer een nieuw album verschenen is, getiteld "Everyone Is Evil" en deze keer is dat via Space Rock Productions.
De 2LP, werd in een beperkte oplage van 500 met de hand genummerde stuks uitgebracht, waarvan 300 op zwart en 200 op oranje/paars gespetterd 180 gram vinyl bevat 4 nummers en de 2CD verscheen in een beperkte oplage van 400 stuks en hierop staan 2 bonus nummers.
Deze werd op 11 augustus 2023 gevolgd door de DVD "Helsingør", waarvan de opnamen in 2021 in Denemarken werden gemaakt en deze is tevens als digitale download verkrijgbaar en op 30 december 2023 verschijnt hun album "Carnival In Portugal" via Space Rock Productions als 2LP in een beperkte oplage op gekleurd vinyl, waarvan 190 op zwar, 190 op transparant rood / groen en 120 op transparant geel met rood en groen gespetterd en als 2CD in een beperkte oplage van 500 stuks, die op CD2 3 bonus nummers bevat.
De muziek op deze uitgave wordt gespeeld door: Tim Wallander - drums (track 1-4), Mattias Olsson - drums (track 5), Hasse - basgitaar (track 1,2,4,5 en 6) conga en percussie (track 3) en sologitaar (track 4), Jiri Hjort - basgitaar (track 3), Luis Simões (Saturnia) - sologitaar (track 1-5) en sitar gitaar (track 6), Martin Weaver - sologitaar (track 1), Jonathan Segel - sologitaar (track 2,3,4,5,) Lap steel (track 3) en Viool (track 4), Pär Halje - synthesizer (track 1-4), Mogens Pedersen - synthesizer (track 3 en 5) en Dr Space - synthesizer (track 1-4 en 6).

Het 2CD album, dat 6 nummers bevat, begint met "Funkafide", waarin Øresund Space Collective een bijna 36 minuten durend nummer speelt, dat met ruimtelijke geluiden start, om enkele later over te gaan in een heerlijk aanstekelijk licht hypnotiserend ritme met een gemiddeld tempo, dat swingt.
Daarna volgt het titel nummer "Carnival In Portugal", dat iets meer dan 26 minuten duurt en hierin speelt de band een swingend uptempo nummer met een terugkerend ritme, waarbij stil zitten niet aan de orde is en dit verandert halverwege tijdelijk in een langzaam tempo, om na korte tijd weer verder te gaan in het begin tempo.(luister naar dit nummer via de bandcamp link onder de recensie)
In "Ognijj" schotelt de band me een fantastisch swingend progressief uptempo nummer voor, dat een terugkerend ritme heeft en aanzet tot beweging. 
De bonus nummers van CD 2 starten met het bijna 24 minuten durende "Ganja Anja en hierin zet Øresund Space Collective me een verrukkelijk reggae nummer voor, dat in een gemiddeld tempo wordt gespeeld, ruimtelijke en progressieve rock invloeden heeft en heerlijk vioolspel bevat en iets over de helft van het nummer over gaat in een langzamer tempo, dat enkele minuten voor het einde versneld wordt.
Dan volgt "Snake Fucker (Bolero)", een puik swingend progressief rock nummer met Oosterse invloeden en een aanstekelijk terugkerend ritme, waarbij stil zitten geen optie is.
Verder hoor ik "Floating Rings Around Time", een uitstekend Oosters klinkend stuk muziek met een niet al te hoog tempo en een terugkerend ritme, waarin het sitarspel een grote rol speelt en psychedelische en ruimtelijke invloeden.

"Carnival In Portugal" van Øresund Space Collective bevat 6 geweldige progressieve nummers, waar ik van begin tot einde enorm van genoten heb en ik raad elke liefhebber van dit muziekgenre deze schijf dan ook van harte aan.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten