maandag 5 mei 2014

Review: Astralasia - Wind On Water (Fruits De Mer Records, 2014) (Krautrock)

Astralasia werd in 1990 gestart als ambient-dub project van de psychedelische poprock band Magic Mushroom Band, waarbij de leden in beide bands speelden.
De band bracht in 1991 hun debuut LP "Astralasia" via het Fungus label uit en vervolgens kwam hun eerste single "Rhythm Of Life" uit via het Magick Eye Records label, gevolgd door de singles "Realise Your Purpose" en "Sul E Stomp" plus de LP "Politics Of Ecstacy" in 1992, waarna Astralasia in 1993 internationale faam verwierf door hun bewerking van het Porcupine nummer "Voyage 34".
Vanaf 1992 volgden de singles en LP's uitgaven, die allemaal via het Magick Eye Records label verschenen, elkaar met de regelmaat van de klok op, waarvan ik alleen de LP's hierbij zal vermelden.
Dat waren: "Pitched Up At The Edge Of Reality" (1993), "Whatever Happened to Utopia? (1994"), "Axis Mundi" (1995), "Astralogy" (1995), "The Space Between" (1996), "The Seven Pointed Star" (1996) en "White Bird" (1998).
Andere labels, die muziek uitbrachten van de band waren: Transient Records (CD "Somewhere Something", 2001), Voiceprint (CD "Volumes 1 & 2", 2004, CD "Sixty Minutes With", 2007, CD "Cluster Of Waves", 2007, CD "The Hawkwind Remixes", 2007), Talking Elephant Records ("Away With The Fairies", 2006), Shadowplay Release (CD "Fantasia", 2010) .
Daarna verscheen in 2010 het vinyl album "A Coloured In Dream", gevolgd door de LP "Voyage Till Tomorrow" die beide via het Tonefloat Records label werden uitgebracht en in 2013 kwam hun EP "Feel The Love" op de markt, waarop een bewerking van de Donna Summer song "I Feel Love" staat.
Sinds 2011 bestaat de band uit: Marc Swordfish - programmering, Wayne Twining - 303 programmering, Peter Pracownik - slide- en sologitaar, Paul C - keyboards, Maria - zang en Dan Spanner - saxofoon en dit zestal heeft in 2014, via het Fruits De Mer Records label, een nieuw album uitgebracht, getiteld "Wind On Water" en deze is in een gelimiteerde oplage op doorzichtig vinyl verschenen en gaat vergezeld van een bonus 7" single.

De LP "Wind On Water", die 4 nummers bevat, waarvan er 1 uit 2006, start met "Rangoon", een fantastisch instrumentaal krautrock nummer, waarin een hypnotiserend ritme zit (luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie), dat gevolgd wordt door het 15 minuten durende titel nummer "Wind On Water", dat met een sterk hypnotiserend ritme start en me aan de muziek van Can doet denken, waarna de muziek progressiever wordt en de band over schakelt naar een iets sneller tempo, maar het hypnotiserende ritme toch weet te behouden, om vervolgens het nummer in een rustig tempo te eindigen.
Daarna hoor ik "Cresta Run", een nummer, dat reeds in 2006 opgenomen werd en hierin hoor ik de band een swingend elektronisch rock nummer spelen, waarin invloeden van Tangerine Dream, Klaus Schulze en Kraftwerk te horen zijn.
In het iets meer dan 15 minuten durende "The Innosence" begint de band psychedelisch en experimenteel en gaat langzaam aan iets melodischer en sneller spelen, waarbij het ritme licht hypnotisch klinkt en de band me daarmee in een lichte trance brengt, om daarna terug te keren naar het psychedelische begin, waarmee het nummer afgesloten wordt.
Ook de A-kant van de single, getiteld "The Desert", is een nummer uit 2006 en hierin laat de band me een geweldige mix van progressieve rock, blues en soul horen, waarbij de gesproken tekst uitstekend in het geheel past en enigszins dreigend over komt.
De andere kant van de single heet "Continuim" en daarin krijg ik een heerlijke dansbare mix te horen van krautrock en dance, waarbij het ritme hypnotisch klinkt en de muziek me aan die van Michael Rother en Neu! doet denken.

Astralasia heeft me met "Wind On Water" weten mee te nemen in één grote trip en me laten genieten van hun schitterende muziek, die ik iedere liefhebber van krautrock, dance en progressieve rock ten zeerste kan aanraden.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten