maandag 12 mei 2014

Review: Graig Padilla - Sonar (Fruits De Mer, 2014) (Kosmische Muziek)

Graig Padilla is een Amerikaanse ambient muzikant, filmmuziek componist, acteur en video producent uit Redding, Californië.
Hij is muzikaal sterk beïnvloed door de muziek van onder andere Klaus Schulze, Tangerine Dream, Kraftwerk, Steve Roach, Wendy Carlos en andere pioniers van elektronische muziek.
Sinds halverwege de jaren 90 heeft hij al bijna 30 albums op CD uitgebracht via diverse labels, zoals See Peace Records, See Peace Music, Space For Music, Allmusic, Groove Unlimited, Lotuspike, Spotted Peccary, Hemi-Sync / Monroe Institute Products en Fruits De Mer Records.
Zijn nieuwste uitgave is de verzamel 2LP getiteld "Sonar", die in een gelimiteerde oplage op gekleurd vinyl via het Fruits De Mer Records label wordt uitgebracht en daarop staan totaal 7 nummers, die in de periode 1996 tot heden zijn gemaakt en nog niet eerder uitgebracht werden.
Tevens is dit pas de tweede vinyl uitgave van hem, waarbij opgemerkt kan worden, dat zijn eerste uitgave op vinyl eveneens via het Fruits De Mer Records label was, waarop hij op kant 1 van de "Strange Fish" box te beluisteren was. 

De A-kant van LP 1 begint met het korte "In Search Of Stranger Fish", dat als een soort elektronisch intro op me over komt, waarna hij vervolgt met "Velvet Moon".
Hierin krijg ik een schitterende mix van een elektronisch nummer en gitaarspel te horen, waar invloeden van de muziek van Klaus Schulze sterk naar voren komen. (luister naar een gedeelte van dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Het volgende nummer heet "Cosmic Dawn", waarin Graig me een fantastisch kosmisch elektronisch gespeeld nummer voorschotelt, dat in een rustig tempo ten gehore gebracht wordt en een licht hypnotiserend ritme bevat.
In het eerste nummer van kant B, dat "Challenge Deep" heet, krijg ik eveneens een lekker klinkend kosmisch elektronisch nummer te horen met daarin een terugkerend ritme, dat licht hypnotiserend is en lijkt op de elektronische muziek zoals de Duitse bands dat spelen.
LP 1 wordt afgesloten met "Behind The Lightning", waarin hypnotiserende elektronische klanken en krautrock ritmes aan elkaar gesmeed worden tot een swingend geheel, waarvan ik in een lichte trance raak.
LP 2 start met het titel nummer "Sonar", dat de gehele kant C in beslag neemt en hierin krijg ik een geweldig nummer te horen, dat erg rustig van start gaat met daarin ruimtelijk aandoende geluiden, maar langzaam verandert in een heerlijk dansbaar elektronisch krautrock nummer, dat ook nu weer een licht hypnotiserend ritme bevat, waarna Graig de muziek laat terug keren naar het vertrekpunt om op die manier het nummer te eindigen..
Ook het laatste nummer, "Awaken To A Dream" duurt 23 minuten en beslaat de gehele kant en opnieuw hoor ik Graig ruimtelijk beginnen in een rustig tempo, waarna het nummer langzaam aan verder uitgebouwd wordt tot een naar new age muziek klinkend stuk, dat een serene rust over me brengt.

De dubbel LP "Sonar" bevat schitterende stukken muziek, die het beluisteren meer dan waard zijn en voor liefhebbers van krautrock, elektronische, kosmische en zelfs new age muziek een ware aanwinst zal blijken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten