maandag 12 mei 2014

Review: Hydras Dream - The Little Match Girl (Denovali Records, 2014) (Avant Garde / Neo-Klassiek)

Hydras Dream is een samenwerkings-project tussen de Zweedse muzikanten Anna Von Hausswolff en Matti Bye, die zich tot doel hebben gesteld een muzikale interpretatie te maken van verhalen, films en mythes.
Matti Bye is de winnaar van de Guldbaggen prijs 2014, die hij kreeg voor het film drama "Faro" en voor het componeren van de film muziek van "The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared".
Het duo heeft voor hun debuut album het prachtige melancholische trieste verhaal "The Little Match Girl" van Hans Christian Andersen bewerkt en nam dit in drie dagen tijd in de studio van Matti Bye op.

Het album bevat 9 nummers, waarvan de eerste "Last Evening Of The Year" heet en hierin hoor ik het duo een heerlijk zwaar stuk Neo-klassieke instrumentele muziek spelen, dat gevolgd wordt door het titel nummer "The Little Match Girl", waarin ik een fantastisch avant-gardistisch nummer te horen krijg, dat in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Daarna volgt "Hypothermia", dat met zware dreigende tonen van start gaat, waarna de zang dromerige zang van Anna er aan toegevoegd wordt en het geheel een schitterend stuk muziek oplevert. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik "Losing The Slippers" voorgeschoteld en daarin speelt het duo een uitstekend eentonig klinkend elektronisch nummer, dat een licht hypnotiserende invloed op me heeft, waarna ik ""Grievance Of A Young Girl" hoor en ook dit is een behoorlijk zwaar nummer met daarin prima zang, dat tegen Neo-klassieke muziek aanzit.
In "Grandma's Appearance" laat het duo me genieten van een dromerig gezongen nummer, waarin de muziek een stukje luchtiger klinkt dan in voorgaande nummers, maar met "Fall Of The Snow" keert het duo terug naar het duistere, soms triest klinkende, muziekspel.
"The Joys Of A New Year" laat me een klagende zang horen, die fantastisch ondersteund wordt door triest klinkende eentonige muziek, waardoor er lichtelijk een gevoel van verdriet bij me ontstaat.
Het album wordt afgesloten met "The End", dat eveneens zwaar en triest klinkend is en in dit nummer krijg ik het idee dat er iemand ten grave gebracht wordt, zo duister is de muziek, die overigens schitterend is.

De muziek van het album "The Little Match Girl" heeft mijn stoutste verwachtingen overtrokken en ik kan dan ook alleen maar concluderen, dat dit één van de beste platen van 2014 is en dus een aanrader van de bovenste plank.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten