maandag 14 juli 2014

Review: Radio Moscow - Magical Dirt (Alive Naturalsound, 2014) (Bluesrock)

De Amerikaanse band Radio Moscow werd in 2003 te Story City, Iowa, opgericht door zanger en multi-instrumentalist Parker Griggs, die voorheen solo optrad onder de naam Garbage Composal.
Eerder speelden diverse basgitaristen en drummers met Parker bij live optredens mee, maar vanaf 2013 bestaat de band verder uit: Anthony Meier - basgitaar en Paul Marrone – drums.
Nadat hij via Dan Auerbach (Black Keys) een contract had gekregen bij het Alive Naturalsound, maakte hij in 2006 het debuut album "Radio Moscow", dat in 2007 verscheen en in 2009 werd opgevolgd door "Brain Cycles".
Daarna kwam in 2011 het album "The Great Escape of Leslie Magnafuzz" uit en in 2012 verscheen "3 & 3 Quarters", een collectie demo's, die in 2003 solo waren opgenomen en in 2013 kwam de EP "Rancho Tehama" op de markt.

"Magical Dirt" is Radio Moscow's vierde officiële album en bevat 10 nummers, waarvan "So Alone" de eerste is.
In "So Alone" laat de band me een heerlijke stevige swingende rock song horen, waarin de muziek een mix is van bluesrock en de muziek van Jimi Hendrix en deze song doet me dan ook sterk aan die van eind jaren 60 begin jaren 70 bands denken.
Het volgende nummer heet "Rancho Tehama Airport" en ook hierin hoor ik de band een lekker swingende bluesrock song spelen, waarin enkele prima tempowisselingen zitten en invloeden van Jimi Hendrix en The Groundhogs zijn in dit nummer onmiskenbaar .
Daarna volgt "Death Of A Queen", waarin de band verder gaat met het maken van hun swingende bluesrock, waarbij het gitaarwerk de boventoon voert en goed ondersteund wordt door basgitaar en drums.
Met "Sweet Lil Thing" krijg ik een schitterende vrij rustige blues song te horen, die in een licht hypnotiserend ritme gespeeld wordt, maar in "These Days" keert de band terug naar het maken van swingende bluesrock songs, die in een vrij hoog tempo gespeeld worden.
Dan volgt "Bridges" en hierin schotelt Radio Moscow me een uitstekende rock song voor, waarin flink wat effect op de zang zit en halverwege een prima tempowisseling, waardoor het nummer verandert in een licht hypnotisch nummer. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
Vervolgens krijg ik "Gypsy Fast Woman" te horen en ook in dit fantastische nummer heeft de band effecten gebruikt om het optimale uit de zang te halen, terwijl het eentonige ritme voor het hypnotiserende effect zorgt.
Het begin van "Got The Time" klinkt als een nummer van Jimi Hendrix, maar een stukje verder in de song heeft de muziek wel iets weg van die van The Groundhogs.
In "Before It Burns" vervolgt de band deze stijl en krijg ik een schitterend stukje progressieve bluesrock te horen, waarin het gitaarspel van Parker ook nu weer de hoofdrol heeft en in het laatste nummer van de CD, "Stinging" verrast de band me op een lekker stukje akoestisch gespeelde blues en sluit op die manier het album op passende wijze af.

Radio Moscow heeft met "Magical Dirt" een uitstekende plaat gemaakt, die ongetwijfeld bij blues en bluesrock liefhebbers in de smaak zal vallen en ik kan deze dan ook van harte aanbevelen eens naar dit schitterende werkje te gaan luisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten