maandag 16 november 2015

Review: DM3 - West Of Anywhere (Alive Natural Sound, 2015) (Power Pop)

In 1981 richtte Dom Mariani (zang en sologitaar), die in 1958 te Fremantle, Australië, geboren werd, de band The Go-Starts op, die tot 1983 zou blijven bestaan en een cassette met gelijknamige titel in eigen beheer uitbracht en van 1984 tot 1987 speelde Dom in The Stems, die al snel na de oprichting bekendheid in Australië kregen met hun mix van sixties garagerock, rhythm & blues, post-punk en pop.
De band behaalde met alle uitgebrachte singles de eerste plaats in de Australische onafhankelijke hitlijsten en was samen met The Hoodoo Gurus en The Sunnyboys één van de weinige bands, die door wisten te dringen tot de commerciële hitlijsten.
Hun debuut album, “At First Sight Violets Are Blue” (Mushroom Records), uit 1987 werd één van de best verkopende platen van dat jaar, ondanks het feit, dat het niet door de commerciële radio stations gedraaid werd en het blad Rolling Stone noemde het één van de 100 beste albums aller tijden.
De band ging daarna zonder aanwijsbare reden uit elkaar en in 1990 keerde Dom terug met zijn nieuwe band, The Someloves, die hun enige album "Something Or Other” dat zelfde jaar uitbrachten.
Het album ontving 7 Western Australian Music Awards (WAMI) in 1990, terwijl Dom ook nog een prijs won voor beste songwriter van het jaar.
De band was echter geen lang leven beschoren en door contractuele problemen, zouden er gedurende 3 jaar geen nieuwe uitgaven van Dom verschijnen.
In 1992 richtte Dom zijn nieuwe band DM3 te Perth op, die behalve uit Dom, bestond uit: Toni Italiano - basgitaar en zang, Ian Campbell - sologitaar en zang en Pascal Bartolone - drums.
Hun debuut single, "Foolish”, verscheen in april 1993 en werd gevolgd door het album "One Time Two Times Three Red Light”, dat door de legendarische Amerikaanse producer Mitch Easter (o.a. REM, Pavement, Velvet Crush) werd gemixt en in 1993 via het Citadel records label werd uitgebracht.
De plaat kreeg lovende kritieken en verkocht goed in Australië, Amerika en Europa, waarna 2 Europese tournees (1994 en 1995) volgden.e opvolger, "Road To Rome” (Citadel Records), waarop de band als trio te horen is, na het stoppen van Ian Campbell in 1995, werd eveneens door Mitch Easter gemixt en werd internationaal gelauwerd als één van de beste albums van 1996 in hun genre,  terwijl hun derde plaat, “Rippled Soul” (Citadel Records), uit 1999, meer divers was en zowel in hun thuisland als overzees goed ontvangen werd.
Tevens verschenen er 2 albums met rarities en out-takes van de band, getiteld "Garage Sale Volume 1" (Citadel Records, 1997) en "Garage Sale Volume 2 - Italian Style" (Citadel Records, 2003) plus de EP "Just Like Nancy" (Citadel Records, 1999).
Eind 1999 ging de band uit elkaar, om in 2010 opnieuw te worden opgericht voor een reünie om op het Purple Festival in Leon, Spanje te spelen.
Dat leidde in 2011 tot optredens op het SxSW festival in Austin, Texas en tournees door Spanje, Italië en Frankrijk om hun album "Live In Denmark", opgenomen op het Roskilde Festival, plus het vinyl album “Best of DM3" te promoten.
Verder is vermeldenswaardig, dat Dom in 2003 The Stems opnieuw oprichtte om een reünie tournee mee te maken en het tweede album van de band "Heads Up" in 2007 via het Shock Records label uit te brengen, waarna een wereld tournee volgde.
Ook verschenen er als solo artiest van hem enkele albums, zoals “Homespun Blues And Greens” (Citadel Records) in 2004 en “Popsided Guitar” (Citadel Records)in 2005 en richtte hij The Majestic Kelp op, die muziek speelt in de stijl van Link Wray, The Ventures, The Shadows, Ennio Morricone en Ultra Lounge Sounds, waarmee hij 3 albums uitbracht, getiteld "Underwater Casino" (Head Records, 2003), "Music To Chase Cars By" (Head Records, 2006) en "Turn Up The Sun" (Head Records, 2013).
Andere projecten van hem zijn: The DomNicks, een samenwerking met voormalig Clash lid Nick Shepherd, dat resulteerde in het debuut album "Super Real" (Citadel Records), dat positieve recensies opleverde en Datura4, waarin hij samen werkt met Greg Hitchcock (You Am I / Monarchs) en in 2015 het psychedelische bluesrock album "Demon Blues" (Alive Natural Sound) uitbracht.
Maar ook verscheen er in 2006 het album "Don't Talk About Us: The Real Pop Recordings Of The Someloves 1985-89" via het Half A Cow Records label, waarop ieder nummer, dat door The Someloves gemaakt werd, te beluisteren is.
Alive Natural Sound heeft in november 2015 de geremasterde compilatie "West Of Anywhere", van DM3 op CD als LP uitgebracht, waarop de beste nummers van hun 3 albums staan, waarbij de LP zowel op zwart vinyl als in een beperkte oplage op frambozen kleurig vinyl is verschenen.

"West Of Anywhere" bevat 18 nummers, waarvan "One Times, Two Times Devastated" de eerste is en hierin hoor ik de band een lekker in het gehoor klinkende swingende power pop song spelen, waarbij stil zitten geen optie is en deze wordt gevolgd door "de onuitgebrachte versie van "Please Don't Lie", waarin de band me een uitstekende dansbare uptempo rock song voorzet.
Daarna volgt "Something Heavy" en hoor ik de band een vrij rustige mooie pop song ten gehore brengen, waarna "Speed Feak" te horen is en daarin schotelt DM3 me een stevige power pop song met wisselende ritmes voor.
Dan laat de band me weer een heerlijke swingende pop song horen, getiteld: "Give It Up" en krijg ik de neiging om te gaan dansen en deze wordt gevolgd door "Take It All", een schitterende pop song, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
In "Can't Do What You Want" laat de band me genieten van een fantastische swingende uptempo pop song (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie) en in "Blue Thing" krijg ik een verrukkelijke power pop song te horen, die enkele prima tempowisselingen bevat.
Vervolgens zet de band me "Hold On" voor, waarin ik een uitstekende pop song met jaren 60 invloeden te horen krijg en deze wordt gevolgd door "Fall To Bits", een zeer swingende dansbare pop song, die een lekker aanstekelijk ritme bevat.
Daarna hoor ik "Far From Here" en ook dit is een heerlijke pop song, waarin ik lichte invloeden van Mud ontwaar en met "Foolish" krijg ik opnieuw een zeer dansbare uptempo pop song te horen.
"Second Floor" is een schitterende opgewekte pop song, die over de liefde gaat en "I Thought You Were Foolin'" is ook zo'n prachtige liefdes liedje en hierin hoor ik de invloed van John Lennon sterk naar voren komen.
Dan volgt "TV Sound", waarin de band me weer een lekkere swingende opgewekte pop song voorschotelt en in "Falling For You" speelt de band ook nu weer een uitstekende dansbare uptempo pop song.
Het volgende nummer heet "Augustine" en daarin krijg ik een mooie rustige pop song te horen, waarin enkele subtiele tempowisselingen zitten en in het laatste nummer, dat "Just Like Nancy" heet zet de band me een aanstekelijke pop song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.

Het album "West Of Anywhere" van DM3 is een heerlijke plaat met opgewekte pop songs, die het beluisteren meer dan waard zijn en ik kan deze LP/CD dan ook aanraden aan een ieder, die van de betere pop houdt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten