maandag 23 november 2015

Review: Ponamero Sundown - Veddesta (Transubstans / Ozium Records, 2105) (Hardrock)

Ponamero Sundown werd in november 2005 te Stockholm, Zweden opgericht door leden, die hun sporen in de rockmuziek al hadden verdiend in andere bands: Anders Martinsgard - sologitaar, Ola Nilsson - basgitaar en Peter Eklund - drums.
Nadat zanger Nicklas Engwall zich bij dit trio voegde, was de band een feit en nadat in 2006 de eerste demo, "Maximum Groove", verscheen, begon de band ook op te treden in de omgeving van Stockholm.
Er werden nieuwe nummers geschreven, waarna de band dat jaar nog 2 demo's uitbracht "We Shall Triumph" en "Highfueled Leftovers".
Begin 2007 verscheen hun vierde demo, getiteld "Heavy Rock" en deed de band meerdere optredens, hoofdzakelijk in Zweden, maar ook in Denemarken en Engeland (Londen) en in 2008 maakten ze een korte tournee door België en Duitsland.
Gedurende de herfst van 2008 begon Ponamero Sundown te werken aan hun debuut album, "Stonerized", waarop 9 nieuwe songs plus 2 oudere demo nummers kwamen te staan.
Kort voordat het album door Transubstans Records halverwege 2009 werd uitgebracht, verliet Ola de band en werd vervangen door Oliver Vowden, die eerder met Nicklas in de band Stressfest had gespeeld.
In deze nieuwe bezetting werden nieuwe nummers geschreven en werd er in mei 2010 een begin gemaakt met de opnamen van hun nieuwe album, "Rodeo Eléctrica", dat in 2011 via Transubstans Records verscheen, waarbij de opnamen en mix door Jonas Lundh in Studio Debka werd gedaan en de mastering door Ronnie Björnström in de Enchanced Studios, terwijl de band in 2010 tevens door Denemarken, Polen en Duitsland toerde.
Gedurende het najaar van 2012 trad de band op in Engeland, Frankrijk en België, waarna ze terug keerden naar Engeland om op te treden tijdens het eerste "Desertfest" festival, waarvan het optreden op video werd vastgelegd en in januari 2013 werd uitgebracht.
Oliver besloot eind 2012 de band te verlaten en in januari 2013 nam Robert Trisches, die eerder in The Quill speelde, zijn plaats in.
Ondanks het feit dat de bandleden, in familieverband, de laatste jaren moeilijke tijden mee maakten, bleven ze werken aan hun derde album.
Oude nummers werden opnieuw gearrangeerd en nieuwe songs werden geschreven, terwijl er in 2013 ook optredens werden gedaan in en rond Stockholm en er in 2014 een korte trip naar Finland werd gemaakt, om tijdens het Kiarama Festival op te treden.
Ook verscheen er in 2014 een digitale single van de band, getiteld "Blood Feud" en dit was de voorloper van het nieuwe album "Veddesta", dat tussen november 2014 en de herfst van 2015 in hun oefenruimte met behulp van Johan Lundh werd opgenomen.
Vermeldenswaardig is het feit, dat Veddesta een industriële plaats is in het noordelijke gedeelte van Stockholm, waar de band jarenlang hun thuisbasis had en dit album geschreven en hoofdzakelijk opgenomen werd.

Het album "Veddesta", dat in samenwerking tussen Transubstans Records en Ozium Records op zowel CD (digipack) als LP (zwart vinyl) 11 december 2015 verschijnt, bevat 7 nummers, waarvan de eerste "Bottom Of The River" heet en hierin krijg ik een lekker in het gehoor stevig klinkende hardrock song te horen, die in een een gemiddeld tempo gespeeld wordt en me na een tempowisseling terug brengt naar de muziek van de jaren 80 hardrock.
Daarna zet de band me "Hangman's Trail" voor en daarin speelt de band een heerlijke stevige hardrock song met diverse tempowisselingen in een niet al te hoog tempo, die gevolgd wordt door "Restart My Heart", waarin ik eveneens een uitstekende rock song te horen krijg, die diverse tempowisselingen bevat.
Dan hoor ik "The Fortune Teller", een uptempo hardrock song, die een lekker wisselend ritme heeft en goed in het gehoor klinkt, gevolgd door het langste nummer van het album, getiteld "Rhinostodon" en in dit nummer schotelt de band me een schitterende progressieve hardrock song voor, waar zo nu en dan lichte psychedelische invloeden in te horen zijn. (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie)
In "Broken Trust" zet de band me opnieuw een stevige uptempo hardrock voor, waar diverse subtiele tempowisselingen in zitten en in het laatste nummer, dat "Dead and Gone" heet, laat de band me ook nu weer een uitstekend stukje zware rock horen, dat diverse tempowisselingen kent.

Ponamero Sundown heeft met "Veddesta" een prima hardrock album gemaakt, die 7 lekker klinkende songs bevat en zeker bij de liefhebbers van dit genre in de smaak zal vallen en ik kan hen dan ook aanbevelen, dit album eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten