maandag 16 november 2015

Review: Michael Padilla - Atmospheres (Ambient Works Volume One) (Strangefish/Fruits De Mer Records, 2016) (Ambient)

In 2010 startte zanger-sologitarist Michael Padilla, die vanaf 1991 deel uit maakt van de band Dora Flood, (die oorspronkelijk onder de naam Belladonna begon) de band The Soft Bombs in Nevada City, Californië, Amerika.
Met een handvol eigen geschreven nummers, die bestemd waren voor een solo album, begon hij opnamen te maken, die uiteindelijk zouden resulteren in het debuut album van The Soft Bombs met gelijknamige titel.
In 2011 kwamen drummer-zanger Ben Bodine (maart) en keyboardsspeler-zanger Ryan Brodie (augustus) in de band en in 2012, nadat Padilla, Bodine en Brodie het album "Embrace The Light" hadden uitgebracht en een top 40 hit scoorden met het nummer "Midnight", completeerde basgitarist-zanger Ryan Sheridan, als laatste lid, de band.
Na de promotie van de eerste 2 albums via tournees en radio uitzendingen, ging de band de eerste helft van 2013 de studio in om hun derde album "Altered Sierra" op te nemen, die in januari 2014 verscheen.
In mei 2015 verscheen het nummer "Way Beyond The Sun" (digitale uitgave) als solo debuut van Michael Padilla onder de naam Michael And The Machines, waarbij hij medewerking kreeg van zijn vrienden Kyle LaFave, Steven Melendez, Noa Oz, Brad Risdal en You??? en deze werd in juni dat jaar gevolgd door het nummer "Blinking Lights" (digitale uitgave), waarna in augustus 2015 het derde nummer "Wait", eveneens als digitale uitgave verscheen.
Nadat Michael enkele soundscapes live in zijn studio had opgenomen, groeide het idee om deze nummers op een picture disc LP uit te brengen, waarbij de Amerikaanse artiest Tahiti Pehrson voor het ontwerp voor zowel de hoes als de LP zorgde.
Omdat picture discs normaliter niet van hoogstaande kwaliteit zijn, besloot Keith Jones van Fruits De Mer Records deze via zijn sub-label Strangefish in een beperkte oplage van 500 stuks uit te brengen inclusief een CD uitgave, waarbij de CD een bonus nummer bevat.

Het CD album, dat 4 januari 2016 verschijnt en  4 nummers bevat, start met het iets meer dan 14 minuten durende "Northern Lights", dat, in een rustig tempo, met dreigende zwaarmoedige klanken begint, waarna de muziek langzamerhand iets meer in de richting van het lichtere werk lijkt te gaan, maar evengoed duister blijft klinken.
Daarna krijg ik "Crossing East" te horen en ook in dit nummer laat Michael me zijn donkere kant zien en schotelt hij me een schitterend depressief klinkend new age nummer voor (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), dat gevolgd wordt door "Ecstagony", waarin hij door gaat met het maken van zware duistere muziek, met klanken die een sprankje hoop bevatten, door enigszins romantisch te klinken.
Het laatste nummer, dat slechts 3 minuten duurt, heet "The Waiting" is nog zwaarder dan voorgaande nummers en ook hierin neemt Michael me mee op een reis door zijn apocalyptische duistere wereld.

"Atmospheres" van Michael Padilla is een plaat, die niet voor iedereen toegankelijk zal zijn door de zwaarmoedige muziek, maar desondanks kan ik liefhebbers van dit genre aanraden de LP eens te gaan beluisteren en te genieten van deze schitterende ambient muziek.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten