maandag 4 januari 2016

Review: Greg Lake & Geoff Downes - Ride The Tiger (Manticore, 2015) (Melodische Rock)

Zanger, basgitarist, gitarist, tekstschrijver en producer Greg Lake werd 10 november 1947 te Bournemouth, Dorset, Engeland geboren.
Hij speelde in bands als The Shame, The Shy Limbs en The Gods (met onder andere Lee Kerslake en Ken Hensley van Uriah Heep en Mick Taylor in de gelederen), voordat hij in 1968 samen met Robert Fripp King Crimson oprichtte, waar hij 2 LP's mee maakte voor hij uit de band stapte.
Nadat hij kennis had gemaakt met Keith Emerson van The Nice, richtten ze in 1970 samen met Carl Palmer de band Emerson, Lake & Palmer op, die eind jaren 70 op hield te bestaan, waarna de bandleden aan hun solocarrières begonnen te werken.
Lake maakte 2 solo albums, getiteld "Greg Lake" (1981) en "Manoeuvres" (1983) en maakte, in 1983, korte tijd deel uit van Asia, waar Carl Palmer in speelde.
In 1992 kwam ELP weer bijeen en werden nieuwe albums uitgebracht totdat een ruzie in 1998 de band definitief uit elkaar dreef.
Ook werden er in de jaren 90 diverse soloalbums van hem uitgebracht, waaronder "The King Biscuit Flower Hour Presents: Greg Lake In Concert" van een soloconcert uit 1981 (1995), "From The Beginning: The Greg Lake Retrospective" (1997) en "From The Underground: The Official Greg Lake Bootleg", met nog niet eerder uitgebrachte opnames (1999) en zette hij zich actief in voor een organisatie, die The National Center For Missing & Exploited Children heet en ouders van vermiste kinderen begeleid.
In 2002 speelde hij in Ringo Starr's All Starr Band (met Ringo Starr, Rodger Hodson, Ian Hunter, Howard Jones en Sheila E.) en in 2004 speelde hij in een All-Star Band onder leiding van Roger Daltrey (met Roger Daltrey, Gary Moore, Gary Broker), waarna hij gevraagd werd mee te doen aan de opnames van het album The Who2.
Daarna richtte hij zijn nieuwe begeleidingsband op voor zijn solotour, die bestond uit: David Arch - keyboards, Florian Opahle - sologitaar, Trevor Barry - basgitaar en Brett Morgan -drums  en in 2009 speelde hij als gast gitarist mee in het nummer "Nutrocker" van het Trans-Siberian Orchestra, een progressief rock en metal orkest.

Progrock legende Geoff Downes, die op 25 augustus 1952 te Stockport, Cheshire, Engeland werd geboren, speelde keyboards in The Buggles, Asia en Yes.
Hij speelde al op jonge leeftijd in allerlei bands en studeerde aan het muziekcollege in Leeds, waarna hij na zijn afstuderen naar Londen vertrok en zijn geld verdiende met het schrijven en het opnemen van jingles.
Nadat hij in 1976 Trevor Horn had ontmoet, richtte dit duo samen The Buggles op en maakte met die band 2 albums en diverse singles, waarvan "Radio Killed The Video Stars" wel de bekendste is.
Vervolgens kwamen Horn en hij bij Yes tercht als opvolgers van Rick Wakeman en Jon Anderson en samen met Chris Squire, Alan White en Steve Howe werd het album "Drama" opgenomen, maar na dit album vertrok Downes en volgde Wakeman op in de band Asia.
Ook speelde hij als gastmuzikant mee op verschillende albums van andere artiesten zoals Kate Bush (Sat In Your Lap), Greg Lake (album Ride The tiger), Trapeze (Welcome To The Real world) en Glenn Hughes en gaf hij solo concerten.
In 2005 ging hij spelen in de band van Alan White en dat zelfde jaar verscheen het album "Icon", waar hij op samenwerkte met John Wetton, waarna Asia in 2006 weer in de originele bezetting werd heropgericht en vier nieuwe albums het licht zagen.
Ook produceerde hij werk van GTR, Mike Oldfield en Thompson Twins en tussen 2006 en 2011 was hij betrokken bij Icon, Asia en verscheidene liefdadigheids concerten, waarbij ook The Buggles een keer optraden.
Nadat er in 2011 een reünie van Yes plaats vond, waar ook Downes bij betrokken was en het album "Fly From Here" opgenomen werd, besloot de band weer te gaan toeren.

Op 27 november 2015 is het album "Ride The Tiger" uitgebracht, waarop Greg Lake en Geoff Downes samen met Michael Giles (drums en percussie) te horen zijn en dit bevat 6 nummers, die ze tussen september 1989 en april 1990 samen schreven, waarvan er 2 op platen van Emerson, Lake & Palmer terecht kwamen en 1 op een Asia album.
Van de 6 nummers werden er 4 al eerder uitgebracht via compilatie albums, terwijl er 2 onuitgebracht werden en er van één van de songaseen alternatieve mix te beluisteren valt.

Het album start met "Money Talks", en hierin krijg ik een heerlijke progressieve rock song te horen, waarin een eentonige licht hypnotiserende drums ritme de hoofdrol speelt en het keyboardspel, dat in de stijl van ELP gespeeld wordt, voor de begeleiding zorgt.
Daarna zet het trio me "Love Under Fire" voor, een mooie vrij rustige melodische pop song en deze wordt gevolgd door "Affairs Of The Heart", een uitstekende melodische pop song, die voorzien is van een prachtige begeleiding door blazers (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie).
Het volgende nummer heet "Street War", waarin de band me een lekker in het gehoor klinkende symfonische rock song laat horen met daarin een vrij eentonig ritme, dat vrij dreigend klinkt en diverse prima tempowisselingen bevat.
Dan zetten ze me "Check It Out" voor, een dansbare poprock song, die een beetje in de stijl van de muziek van Phil Collins gespeeld wordt en in "Blue Light" krijg ik een mooie rustige pop song voorgezet, waar blazers aan toe gevoegd zijn en in de alternatieve mix van "Love Under Fire" hoor ik een vollere versie van dit prima nummer.

De CD "Ride The Tiger" van Greg Lake & Geoff Downes is een uitstekend album, dat zeker bij liefhebbers van dit genre in de smaak zal vallen en ik kan hen dan ook aanraden, deze schijf eens te gaan beluisteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten