maandag 11 januari 2016

Review: Mechanimal - Delta Pi Delta (Inner Ear, 2016) (Elektro / New Wave)

De band Mechanimal werd in het voorjaar van 2011 te Athene, Griekenland opgericht door Giannis Papaioannou - synthesizer en keyboards, die een pionier in de Griekse elektronische scene is.
Samen met fotograaf en zanger Freddie Faulkenberry maakte hij zijn eerste plaat, getiteld "Low Land".
Daarna ontstond het idee een band te vormen, waarna Tassos Nikogiannis - sologitaar en video artiest Angeliki Vrettou het duo kwamen versterken en in 2012 verscheen hun debuut album.
Na een bezettings wisseling, Tassos Nikogiannis werd in 2013 vervangen door Kostas Matiatos, verscheen in 2014 hun 7" vinyl single "Obscure", die enkele maanden later gevolgd werd door "Secret Science", de tweede LP van de band, waarop 8 nummers staan en deze is als gelimiteerde uitgave verschenen als 2 x 10" vinyl LP, inclusief een bonus CD, terwijl het album ook als CD, met daarop 2 extra nummers en digitale download is uitgebracht.
Op hun nieuwe LP, "Delta Pi Delta" speelt de band in een nieuwe bezetting, waarin Eleni Tzavara (Film, Etten) de zang voor haar rekening neemt en Tassos Nikogiannis naast Kostas Matiatos weer in de band is komen te spelen als tweede sologitarist.
vanaf het voorjaar van 2015 tot augustus van dat jaar ging de band de studio in om te werken aan hun nieuwe album, dat zowel op LP (wit vinyl), waarop 8 nummers staan, als op digitale download (met 2 extra instrumentale nummers) is uitgebracht via het Inner Ear label, terwijl "Delta Pi Delta" is opgedragen aan hun goede vriend, de Griekse artiest en schilder Nicholas Liber (1956 - 2013).

Het album start met "Sunlight", waarin ik meteen een fantastische zware mix van elektro en new wave te horen krijg, die in een niet al te hoog dreigend tempo gespeeld wordt (luister naar dit nummer via de youtube link onder de recensie), waarna "Repetition" volgt en daarin zet de band me een lekker in het gehoor klinkende new wave song voor, die me aan de muziek van The Eurythmics doet denken.
Daarna volgt "Thistlemilk" en ook in dit nummer hoor ik de band een uitstekende new wave song ten gehore brengen, alleen is deze iets meer aangezet doordat er een disco ritme aan toe is gevoegd, zodat het nummer uiterst dansbaar is.
Dan laat de band me genieten van "Sawdust", een schitterend hypnotiserend instrumentaal nummer, dat swingt als een trein en in een hoog tempo gespeeld wordt, waarna "Radio On" volgt, waarin de band opnieuw de mix van new wave en disco maakt en er een lekker dansbaar nummer ontstaat.
In "Winter Mute" krijg ik ook nu weer een heerlijk dansbaar new wave disco nummer te horen, dat het ritme van de serie "Knight Rider" bevat en in "Sextant" schotelt de band me een prima new wave song voor, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt.
Vervolgens speelt de band een geweldig instrumentaal swingend dance nummer, dat "Ferrum" heet en gevolgd wordt door "Illuminations", waarin ik een schitterende dansbare licht psychedelische new wave song te horen krijg.
Het laatste nummer van de LP heet "Search The Woods" en hierin laat de band me een mooie melodische pop song horen, waar een eentonig drumritme in zit, dat van begin tot einde vastgehouden wordt.

Mechanimal heeft met "Delta Pi Delta" weer een verrukkelijke plaat gemaakt, die ik iedere liefhebber van zowel new wave, als elektro en disco kan aanraden, maar ook zij, die van de betere pop houden zullen volop aan hun trekken komen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten