vrijdag 15 januari 2016

Review: Gudars Skymning - Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen (Transubstans, 2016) (Hardrock)

Gudars Skymning is een band uit Lapland, Zweden, die in 2006 werd opgericht en dat zelfde jaar hun demo "Gudars Skymning" op nam.
De bestond toen uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Dennis Ozzian Sjödin - drums, Anders Nord - drums en Tony Östman - basgitaar en in december 2006 kwam Knut Hassel als tweede sologitarist bij de band.
Hun debuut album "Dansa Tillbaks Till Din Grav" werd in 2008 in eigen beheer uitgebracht, maar hun tweede album, "Mörka Vatten", uit 2010, verscheen zowel op LP als op CD via het Italiaanse Black Widow / Bloodrock Records label.
Begin december 2012 ging de band, die toen nog maar uit Kenny, Knut en Anders bestond, naar Stockholm, om hun derde plaat, "Höj Era Glas", op te nemen,met daar op 10 nummers, waarbij Kenny zowel als solo- als de basgitarist speelt en deze is in november 2013 door het Transubstans label uitgebracht.
De band, die sterk beïnvloed is door de hardrock uit de jaren 60 en 70, blues, traditionele Zweedse folk en progrock, bestaat anno 2013 uit: Kenny, Knut, Dennis en Magnus Hasselstam - basgitaar en zingt hun teksten in het Zweeds.
Op hun nieuwe album "Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen" uit 2016, dat ook nu weer door het Transubstans label uitgebracht wordt, bestaat de band uit: Kenny Oswald Dufvenberg - zang en sologitaar, Knut Hassel - sologitaar, Magnus Hasselstam - basgitaar en Dennis Ozzian Sjödin - drums en worden de teksten in het Zweeds gezongen.

Het album bevat 10 nummers en start met "Olyckfagel", waarin ik een lekkere swingende hardrock song te horen krijg, die in een gemiddeld tempo gespeeld wordt en deze wordt gevolgd door "Ur Askan", eveneens een swingende hardrock song met een aanstekelijk ritme, die aan zet tot meebewegen en enkele prima tempowisselingen bevat.
Daarna volgt "Djupa Revor" en ook daarin schotelt de band me een uptempo hardrock song voor, waar diverse tempowisselingen in zitten en de muziek swingt, waarna ik "Gange-Rolf" hoor en hierin begint het nummer met gesproken tekst, die na ongeveer 1 minuut afgebroken wordt door de melodische muziek, die lichte invloeden uit de jazz bevat en zo nu en dan een hypnotisch ritme heeft, terwijl er ook diverse tempowisselingen ingebouwd zijn.
Dan zet Gudars Skymning me "Ormens Ägg" voor, waarin ik een vrij zwaar klinkende rock song te horen krijg, die behalve een melodisch ritme, ook enkele uitstekende tempowisselingen kent.
In "Arla I Urtid" hoor ik een aanstekelijke rock song met verscheidene tempowisselingen, die in een gemiddeld tempo wordt gespeeld en blues invloeden heeft en in de titelsong "Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen" laat de band me genieten van een fantastische rustige stevige hardrock song.
Vervolgens begint de band erg mooi en rustig in "Kaisers Testamente", waarna de muziek steviger en het tempo langzaam opgevoerd wordt en ik een uitstekende hardrock song te horen krijg, die gevolgd wordt door "Vedergällningen", een schitterende swingende rock song, waarin de zang en het ritme me enigszins aan de muziek van AC/DC doen denken. (luister naar dit nummer via de soundcloud link onder de recensie)
In het laatste nummer, dat "Strövtag I Mörkvede" heet, speelt de band een verrukkelijk instrumentaal stukje muziek, dat in een rustig tempo uitgevoerd wordt en sluit het album daarmee op waardige wijze af.

De CD "Till Detta Var Jag Nödd Och Tvungen" van Gudars Skymning bevat 10 heerlijke rock nummers, die je minstens een keer gehoord moet hebben en ik kan dit album dan ook van harte aanbevelen aan iedere hardrock liefhebber.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten